Starmladi

Стр. 78.

- СТ АРМЈ1АДИ. —

Бр. 9.

заједнпчки тако шиканирају управнико вим „манирима" — срп. публику. Приспи иријитељи. Г. Андрија Лукић и г. Пера 'Добриновић су опет присни пријатељи. Оне узајамне фнне погрде задржаће свако за себе. Толпко ради равнан»а срп. публпке.

МАЛЕР НОВОСАДСКОГ „ШЕКСПИРА 1 ' Обично се вели, кад неко нема среће боље да и не живи. Али кад неко има среће али само нема дара, на пр. за писање драма, а поред свег тога осећа у себи неки књижевни свраб хе то је онда већ малер. А кад га тај малер већ годинама бпје, то се онда зове сталми малер. 'Гу онда већ г. „писац« по1епз уо1епа напне пегаза свог —иизбаци из себе ио једно туце драма. А кад се увери да је све то п мокар баи руш — којн не пали — онда се г. »нисац« већ мора мало за плот ухватти, иа ма то био и туђ. Удешавају се пр.еко лобцајхбрудерства »гљаваторска предавања« — наручује се клак п прилепљује му се наслов »Ускочкиња". Истина наш народ вели „Ускочница'' али г. ппсац додаје иња ваљда опет због плота. На пр. не каже се „Крајишница« него »Крајшкиња«. Алп сад долази главно. Одлнчни члан лобцајхбрудерства г. Р. ('читај Радић) иугује нарочито у Сомбор. Удешава предавање, клак — и пише критпку. Јавља како је г. Мргуд написао сеоску драму — ко ја и није драма. (Еле драма без драме!) и како су ^два чина врло слаба — а трсИи није /ак!" Е то је већ малер. А тај малер се појачава кад комад у Суботици свечапо пропада; а сем свега тога новосадскп суд преске парнице налази, да у познатој полемици око г. Мргудове »Ускочкиње« и нашег уредни ка „Ускочнице" — нема клевете, те се г. „ппсац 11 Мргуд још осуђује на 30 круна. онда већ п није више толико малер колико једно иравоученнје, које бп требао г. иисац сеоских драма да мало нроштондпра и ако Лаза Костић велп: »штудија је мучан посао!' ТТГат нађе једном своје ја — п сиђе с пегаза, којег узалуд мамуза -— као и што узалуд мамуза лобцајхбрудерство сироте читаоце г. Мргудем писцем сеоских драма, чије драме не би у Србпјн нграли ни по вашарима у „Куку Тодоре позорпшту' - — а код Мађара не у »РаргЈка Јапсај" нозоришту, него чак ни за дугмпће или лишће под Јиупом. — за дечурлију.

ћ И С Т А Н Моргењачине занимљиве неети/) — Нашу фрајла моргењачу чешће пута боли зуб на Даљ. Она би драге воље нзвадпла зуб, само да то не болп. — Политички рајзендер, прога Папић ће своја путунџијска кола наново обојити. — Крајње је време, јер их већ неколнко година није у боју метао. (Надатн је се, да ће пх у црвенобело-зеленој боји офарбатп — као прави родокаљац Пр. ур. »Ст.«)— Један странац, нме му не могосмо дознатп, прошао је нашом вароши. Не знамо ни куда пде ни откуда је. Јамачно иде својим послом. (Да не буде откуд то крволок Тунаковић пз Београда. Пр. ур. »Ст «) — Доктор Миша Кннески, купио је једног чилаша. Надамо се да ће овај бржи битн од опог пређашњег, румског. Пначе нашто му »пазар«. Болеспици (радпкалски бнрачи) ћеонет ио Срему пре умрети но штв он до њпх стигне. — Наш „сецер" и уредннк с маказама госп. Брадваровпћ рес!е Будаковић, данас не „ради", мамуран је као чеп, треба ће најмање 2 — 3 дана док дође к себи. •—- Сутра ће наш прота Божа држати на салашнма придику о оној изреци; „Боље узети, него дати!" — Наш признати говорник др. Бранко Илијћ, држао је и опет јетан од својих шаљивих говора у варошком представништву — који је п опет огроман смех нзазвао. Жпвео хуморисга. — Познато је, да музика на неке људе си лан утисак производи. — Особито ако је „звечећа" — онда нарочито на раднкале утиче. — Али н на животиње угиче. Један магарац (ваљда „бивши". Пр. ур. „Ст'') чувши звуке Ко шутове ноте, на великој тамбурп (клавнру) пз Пеште и сам је почео свом снагом »секундирати« — т. ј. њакати. (Види доиис нз Сентомаша.)

Д в и ј е к а р т е. Потпредседнику Мира-бовис-у Б р о д. Лизавац ће сачињавати безимену странку и груиу у сабору. Опструираће непрестано ћутањем, док не научи ону твоју „удри, удри ин дер штат.... Председнику Дугобрадоњи К а р л о в ц и. Писао сам Јаши, да ми пошаљете рег ЕП§и1 ЈТизавца, да га научим ону песму, како би могао што пре ступити међу моје истомишљенике, јер и тако не знамо: ко ће насљедити Рауха. Још ваш Нико.

*) Впди 73. број мале „Заставе". — Пр. V]>. „Ст"