Starmladi

Стр. 90.

СТАРМЛАДИ

Бр. 11.

У СЛАВУ МАЂАРСКОГ НАТШ1СА НА СРИ. ШКОЛАМА. ттегњи ЈЕ-ЗИК (мађарски, од Ет. Ађгапу1-ја). (ПосвеЂвно радикалскоЈ странци на „штудију"- Ур- „Ст.").

Има л' таква худа створа, Кој' би гледо без отпора, Где му мајку, мајку милу Отиекују ништавилу, На њу дижу хук помама С увредама, с поругама? Да ли гдегод народ живи, Кој' се томе не противи Кад му језик богодани Ко исмева и тамани, Стуб његова светилишта, Без којег је нико, ништа? Сузе рони наша мајка, Хај, на њу се диже хајка, Хоће да јој грло стисне, Ни пред Богом да не писне, Ил јој торбу о врат желе, Па мрвицу да јој деле. Ал не дамо с' отој беди, Док год нам се крв не следи, Док год влада Божја правда, У коју се и црв нада, Док год знамо шта ј' срамота Док је искре од живота.

Изгубисмо блага доста, Још нам мајчин језик оста; Па још и том зар се прети? Па још и то дај отети! Пред божије никад лице! И Бог мрзи кукавице. Не дај, брате, овог блага, Последњицу твојих снага; -Примакни се к томе жару На живота свог олтару, Јер донде си оно шта си Док се жар тај не угаси. А без њега — да те има Милионским миљонима, По свету би с' трзо, вио Али народ не би био. Плевом би те свако звао, Ветар би те раздувао. Закун'мо се — друкче зло је Под заставом свести своје : С тобом живет', за те мрети, Аманете мајчин свети, Стубе нашег светилишт^, Без којег смо нико, ништа! 1- 3. Ј. 1.

Н а з н а њ е. 8бог сеобе „ Стармладог " који је пренет из „Браникове" штампарије у штампарију д. д. „Натошевић"-а закаснио се с неколико дана овај број. Администрација .Стармладог".

Нолико да се зна. Данас смо предали нашем адвокату око 800 неплатника „Стармладових" — нека се он сад са њима бочи — ми смо се доста дописивали и опомињали, — всује. Молимо их да се не срде на нас, јер и ми се више не срдимо на њпх. Од кога утера дуг — утера, а од кога не утера нека му је на пешкеш. Администрација „Стармладог".

Улица и двор. — Чудновато. Бан Раух тера дворску политику, па ипак призива улицу у помоћ. — Баш з«то му нема места у кући. Кад је за улицу, треба га послати на улицу. Г. г. иретплатпицима. Послали смо око 400 опомена за дуг, који износи око 800 круна — а плаћено нам је свега 50 круна. Ми и опет учтиво молимо за претплату од које зависи битисање и опстанак „Стармладог :| . Идућим бројем свршава се и II. четврт о. г. Администрација „Стармладог".