Starmladi

Стр. 24.

СТАРМЛАДИ -

Вр. 3.

за дочек и извади им пјеенарицу о Краљевићу Марку, и лиетове „ ПриВредник" и „(Јрбобран" и рече : —- Ево вам елавна шикуцијо, ево моје ве ликоерпеко оружје и муницију! — Аха, бива нае тако заваравати ко кад ми не знамо ђе је! Ва сриједу ербијанску мувицију, али ћемо је ми сами наћи! — дречи славна шикуција% иа се затворише у кућу и почеше спасавати Хрватску: Пребраше еву кућу од димњака до канала и једино иађоше попадијине „велико сриске гаће сандалвје", са ћирилским монограмом. Ове су гаће у истину биле великосрпске, јер је попадија била родом из Восне, ђе ее праве гаће од двадесет аршина басме, па I згледају ко испражњен Цепелинов луфтбалон за рекогноецирање у рату. — Хрватска је спашена, — завика одушевљена шикуција, али ђе је муниција враг му влашкој баби ђе је њу еакрил, да је није можда прогутал и сакрил у трбуху ? — Аха, браво дечки — завикаше Акурти и Кошутић — сигурно је у трбух сакрил! На посао дечки ! Ухватише попа Ману, па га оборише на тле— Отварај попе уста да ти се завучемо у трбух, — Нећете наистину на уста, јер сте Франкова соја и шјемена, па зар од гадлука да из С>љујсм и вас и цријева. Него кад већ мора да буде, а ви изволите на ,комшипке" (иобочна врата)! На сваке сте буџаке и врата ударили, па изволите и на ова. Ето ти сад белаја! Ко ће кроз овако грдан богаз улазити. Нс униђи - не лореш рлашкога попа само због „великосрпских гаћа" подићи на вјешала, зато треба у истину какав велеиздај7П1ЧКИ чип. А ако униђеш — брука и срамота. А Iи Франковачка жеђ за српском крвљу надвлада. — [Јрашћајте браћо ако се не видимо завикаше Акурти и Кошутић, па замакоше у незнане дубине, ко жељезница у Иван планини. Сиромах поп Мане од велика зора избечио очи ко кад је не у деветом, нсго у деведесет и деветом мјесецу, ама онет трпи, нек се само прича и приповједа Фрапковачка брука и срамота. У својој муци извади из џепа бурмутницу и потпраши... — Уццахааа, тррр!! — кихну поп Мане ко гром, док на „комшинке" се разлијеже прасак ко лубарда, а с праеком излсћеше Акуртп и Коп утић из попа Мане ко дна нурка, ж>ти ко лимун (ваљда од страха!) Излећеше и поствгоше ре&орд у истраживаљу на славу Франку Ра\ху и чит;.вом „Сервус друштву".

— Попе Мане оирости и на здравље ти! Ти макар мало освети ону 1:едссеторицу невин их сужњева. „Срп. Ријеч."

Одговори уредништва. Р. П. у К. Ако цичи, и за невољу му је босанско питање устава ће се ускоро решити, а без Босне и јасала — мпра сигурно крепуцнути. Тако бар он сам о себи рече. Ј. М. у С. Наравно, као и свака циганка: „треба деци леба!" — а овамо дама само за стан плаћа 100 круна, а ви као сиромашан уча морате са 50 круна све своје потребе да подмирите и још шесторо деце раните, а уз то немате никакво имање у Славонији.

99

СТАРМ/1АДК

Н

за 1907. год. у лепом тврдом повеЗу, може се добити за К 6,За год. 1908., у леном тврдом повезу за К 5. Свега има само још неколико комплекеа. Администрација „СТАРМЛАДОГ". Долази у Нопи Сад Жартеноб биоспоп.

ЗА БАЛСКУ СЕЗОНУ. Част ми је овим поштов. женском свету повољног знања ета] баисну сезону ангажовао ^Г" бечке женске снаге, те сам у ст»њу сваком зах еву удовољити. У м<>ме првом ноносадском ДАМЕН МОДЕ САЛОНУ се зготовљају: балске тозлете, поз^ришне блузе вечерње мантлове, енглесни и Фркнцусни кости^и, тоа/ете за улкцу и сви у ову струку спадајући послови. С оеобитим поштовањем епецијалиета у изради енглееких коетима у новот саду у Ракоци (пређе Футошкој) улици број 28.,/С.

ХЕРМАН В4ЈТ

Цена је листу: на годину К 8, на 1 / 2 године К 4, на у 4 године К 2. „Стармлади" излази 1. и 16-ог сваког месеца. Рукописи се шаљу на уредништво. Претплата се шаље на администрацију „Стармладог" у Нови Сад (ХЈјуМек), Дунавска улица број 10.

УРЕЂУЈЕ: СТАРМЛАДИ.

(Појединн број 30 пот.)

Одговорни уредник: Петар Крстоношић.

Влаеник и издавалац: м. КрСТОНОШик

Штампарија Учитељског Д. Д. „Натошевић" Нови Сад.