Starmladi

Стр. 2.

Граничар. Има једна мађарска пословица која каже: „^еаге ветпп &§'(! те^ ј61!" т. ј. „Ево ти ништа — држи гд добро!" Мора да су у Бечу ту пословицу имали на уму, кад су Мађарима послали Лукача. Јер он је ту пословицу и оправдао. Хтео је да влада номоћу оних који су за заједвпчку банку ; хтео је да влада помоћу оних који су за самосталну банку. Хтео је ц помоћу оних да влада којн зу за плурарпо право гласа и помоћу оних који су за опште право гласа. . . И он је свима нреговарао, свима се погађао . . . једном речи много хтео много започео „час умрли њега је помео." Т. ј. управ > он је био већ и мртво-рођеп. Као рођени политички мртвац, пошто нам није ништа донео за то с њиме није ништа ни изгубљено, као што опет да је и могао владати, опет неби ништа — добили. И онда да велики Шекспир нема право кад каже „од ништа — бива ништа! - ' Он јв управ > и као минастар „дошао да иде". И пошто се испунила и она „где си био: нигди; шта си радио: ништа!'' — а Беч до уверења дошао, да су већине мађарских група захтеви без гранични — иослао им је граничара, да им он измери грапнце и докаже да се неморају границе мира прекорачавати — него да би се и у граници захтева могла већ једном та криза решити. И сад су многи љубопитни, како ће граничар удесити, да буде коза сита и купус читав. Оно да је граничар мајстор и да уме да направи штимунг — доказ је сва штампа — која је некад вриштааа прстиву граничара, да се до неба чуло — да ћути, ко да су је златом обасули. И наравно да је сад Јуст љубонитан, на који начин ће се он моћи отрести самосталне банке, аКошут мађарске команде, персоналне уније, самосталног ђумрука, Андраши плуралног права гласа — те да се опет дочепају мало министарских меканих

Вр. 1.

Фотела . . . заш' код граничара нема кец, мец Он ће их само један пут понудити „је ли но вољи с нама да држите?" — па ако одбију, а онн могу — као онај Србин кад га је Шваба понудио да једе, а он одбио, — после питати : „Шта си оно ком шија, мало час рекао ?-' А шта ће биги с нама народностима, нарочито Србима? Хоће ли граничар као пекадашњи „српски бан" — заисга доказати да је стари илн нови српскп бан, на најуритп већ једпом Павла, потнисати босански устав — па ма и он дошао у Павлов списак „велеиздајника" идемо да видимо.

Е X 1ех. И ако овим првим бројем „Стармлади" улази у екс лекс стање, ми се ипак уздамо да ће наши г г. претплатници лањзку иорезу наше шаљиве странке — што нре уплатити. У толико пре што штамнарија, цртач, мајстор што прави СНсће-је неће ни да чује за ех 1ех стање, а друго наш лист није орган мађареке владе (нити има на себа мухур „Меће4"-а) него је мали али слободан еатирик, пезависан ирема свима и свакоме, који једину „благонаклоноет" , г г. претплатника ужива. За то отвара претплату на I четврт, која етаје К. 2 или на две четврти, „ „ „ 4'„ три четврти, „ „ „ 6а на целу годину, које стаје К. 8 - С поштовањем уредништво и адмиристрација „Стармладог".

Виц шустерског шегрта. Госп од ин (шустерском шегрту): Јели, можеш ли ме упутити, хтео би у зверињак? Шустерски шегрт: Као шта?

СТАРМЛАДИ Е= =И СРЕТНО НОВО ЛЕТО!