Starmladi

Стр 40

- ОТАРМЛАДИ —

Бр. 5.

Одговори уредништва „Уздах црногореког емигранта'. Иесму смо Вам донели, али без нотписа. М. Г—ћу, Двор. Зашто ее не јавите ? Сад тек има матфијала доста ! Н П. у Сомбору. Знамо ми да су то та два в е ч ита смутљивца — „сочинила". Нарлвпо неможе свако такО бити просвећен као проФ. „Блеса" — који ђацииа разбија уста или нроФ. „II а л к о и који ђаке про^већује са влнтоустом педагогијом; „Курве једне!" „Ви ств за

комиту !" Ми ни мало не жалимо за њиховим „просве^ивањем", поред све њихове наметљивости за просветигеље — нааЈа. А. најмање жалимо што нисмо били Грчићев ђак да нас и он мало „п р о е в е т и ц — те остадосмо „н е пр освећени". Истина Бог и Палко и Грчић су за своје „просвећивање" омладине одликовани „пакрачким дипломама" — а трећи ;'е од ње чак из Сомбора у Нови Сад — утекао. Али ако настави како је вапочео — наћи је он и овде. Не мора ићи чак у Пакрац. - Онај говор оног господина „о анексији" неможемо донети из познатих Вам разлога.

ЛрпесКо Нувапш У Н0В0М САДУ. Фраае Ракоција пут. _ ТелеФОн бр. 264. Охворено преко целе године. Нада-еко ирипознато те хиљадама похгаљено као лековито купатило, с нај јачом садржином јОДНе ЛвКОВИТе воде, која је по исказу првака хемичара, ПОТПуНИЈа него садржина јода у купатилу Липику. Најлек витија сумиорна вода за лечење Ишиаса хроничне реуме, КОСТОбоље и севотине и т д. Сваковрсна лечења ладног купања. Угљене киселине, фанго, блатне и сумпоровите купке. Електрична купања. Сваковрсне лековите и вибрационе масаже. Радиогенова лечења са пићем и купањем. Сунчана, ваздушна и у песку купања. Раскошно парно купатило. Дивпа дворапа за чатањ", за одмарање, одл чно^уређена гостионв са елегаптним гостпнекпм собама и добром кујном. Вожња аутомобплом до купатила и натраг у варош. Сталан купалишни лекар. Комбиниране јеФтине цене за купке. Диван ц^новник се на захтев шиље бесплатно и Фрапко: ,, Управа купатила. ИГ НЕВ/ЈА ВИШЕ ГУСЕНИЦА услед нашег проналаска „Гусина", који је најбоље средство против гусеница. У пролеће кад воћка почне да листа и пуни, то се на њој разни^[ситни зарезници, као уши на листу, зелени црвићи а нарочито гусенице појављују, које чеетоГ пута и најилоднијој воћци до1>у главе, те је утамане, да или јалов или црвљив глод доноси — једини је лек наше опробано средство „Гусан", којим кад се номоћу обичне штрцаљке за пероноспору попрска два три пута воћка — на њој сви зарезници угину.' Јер „Гусин", не само да живу гусеницу тамани, него је чак у гљиди упиштава. Зато сваки нривредник, који хоћз да има леио и здраво воће, као и обиЈан плод нека одмах ма и нробе рзди поручи „Гусин" — да се осведочи о његовој корисности. Попрскавање „Гусином" стаје и за највећу воћку свега 20—32 новчића. „Гусин" који свима воћарима и привредницима нреноручујемо — добија се у саима варошима и селима код иојединах продаваца као и код нроизвођача Прве новосадске творнице течности против гусеница — у Н. Саду. „Стармлади" излази 1. и 16-ог сваког мессца. Рукописи ее шаљу на уредништво. Претплата се шаље на администрацију „Стармладог" у Нови Сад (ЦјпЈск), Витковићева улица број 16. Влаовик и иадавалац: М. Крстоноши* (Поједини број 30 пот.) Одговорни уредник: Петар Нрстоношић.

Штампарија Учител.оког Д. Д. „Патошевић" Нови Сад.