Straža

С Т Р А Ж А

— Државни Савет донео је веЂ решење о пријему у поданство На оспочу решења Државног Савета примљен« су у наше подансгво ови наши суграђани: Милутин Барок, вриврсмени учитељ из Габајића, Рих рд Викерт, пређашњи аустроугарски офацир, Дамјан СтојшиН, сту« деиг теолопф, Јосиф Сточес, баштован, Јов»н Котал, каменорезац, Ото Жуковски, пређ. аустријсхи офицлр, и Август Беркерт иашин бравар!

Папа и рат Један неуспели покушај Париз, 4. соп.ембра. — Говори се да је папа поново учи* нио на молбу немачког ца- а, кораке код Сила из Споразума ла Се поведу преговори за мир. Међутим, папској дииломацији није пошло за {уком да склоии силе на мир.

шаље нов 1 ц за тром*сечно издржавање и набавку осталих потреба. Будимир Исаков. ћ нз Новог Села код Лозн^це налззи се здрав код једне бечке породице и моли новац за тромесечно издржавање и одело.^, Илија Илић за кој/г је питанв псслјнство у Бухургшту, здрав је у Берлину; треба му 100 марака. Ружа Стојановић радије би отишла у Беч нли Букурешт него у Лозан, тражи савета од својих.

Скице

Драгољубу Јеличићу јесамо 12 година. То вам је један враголан бистра ока и румених образа. Отац му је погинуо на Куманову. Био је у првом разреду гимвазије у Шапцу, кад је букнуо рат. Од почетка рата он је с комигаиа и учествовао је тако у седам битааа. Борио се као и сваки други војник. Рањена у руку на Гучеву, њега је произвео за каплара лично престолонаследник. ,Р. Д. и

— Дипломатске посете. Цариград, 4. октобра. Ауаро-угарски посланик, Мар киз Иалавичани, посетио јеТалат Беја, нинистрд унутрашњих дела в са њиме је дуго конферпсао. Одмах после ове посете посаио је Великог Везирз, руски амбасадор г. Гирс и са њиме је имао дуг разговор. У добро обавештеним круг.вима се говори да је Гирспо налогу своје владе учинио озбиљну представку протвв муслиманских чета иа руској граници

чек Хикар, Прузјагин 7 пук, наред. Млто Шупуш, Сопља 78 пук, редов Иван Милаковић, Сисак 53 пук.

Стран; 2

1

— Продаја грчке крстарице Ђорђе 1 Атина, 4 окт. — У грчким вчздајућим кругоаима аавладача је велика забринутост услед ре шсња немачсе вчаде, да прода грчки брод крсгарицу Ђорђе I, Турској. Овај брод наручен је за грчку морнарипу прс шле године дтброво.нним прилозима. и до сада је већ лато 6 и по милнона динара. Псводом овог корака берлинске владе измсђу немачког и грчког двора повела се веома грозиичзвз преписка.

п

Москла, 4. окт. Московске Вјсдомости вмају дћа. шу Тз Милана да је Аустрија преко Италчје понудила Србији мир пристајући да испуни све з:-хтеве, којн би јој од стране С^бије бнли предложени! Са меродавног места сазнзјемо, да је ова вест без икакае основ^ и да не одговара истини!

Иптернирани у А.-Угарској Дан ци Мчлутииовпћ, стало је мп го до тога д* сазка шта о ЈН'р дица Светозфа Ив^чковић* о којој може дати информације г-ђа генерала Гојковића. Василије Тодоровмћ, снн Сотсра Тодоровића из Десковца, налази се интернарзн у једном угарском месту и гражк да му се пошаље 300 круна. Нлкола Младенсаић из Смедерева, такође се калази у Угарсксј као раЈНи ааробљеник и моли за неколико стотина крука. Моли да се о т^ме изкестм његсва фарма у Смедереау. Петар СтаноЈевић, рин Влад : аира Станојевпка из Негота на моли Да се извести фирма Владимир Станојевић и Син, Нептии. да се он налази као ратки Јаробљенч* у Цггледу и моли за 300 круна Стеван Дрлжић из Ш»пца, налази се !.ао ратни заробљеник у Цггледу л тражв од своје фирме 50 крун 1 . ДавиА Л. Симнћ из Бтограда, налази се у слободи, али је ипак под полицијским надзором у Хинтербралу код Беча, моли известитш га, шта је са њего вом радњом и са персоналои Паун Војић бојаџија из Шап ца налази с* као ратни заробљеник у Цегледу; његова кћи се налаги код једне бечке фамалије. Моли да се извести поменута фирма у Шапцу, да се за ћерху Војићеву, Мисицу, по-

91Е81Е ВЕЕ18 М0Н8П0ЛСКК РЗ За магацнонере друге класе п .стављенн су Шемајз Мандил:внћ и Јордан Гребанаронић први у Сколљу а други у Велееу. Отп/штен порезннк Вукашвн ГајдЉ, порезник шесте класе пореског оделења кавада} с«ог, на основу § 76 закона о чвновнмцима грађанског реда, отпугптен је тз државне службе. Нов’ шговсђа За књиговођу треће класе !:ри администратианом оделењу Уораве Државних Монопола постављен је Всјислав Миленковић магацнонер друге класе стоваришта соли у Скопљу. Пришнк у пздшш Измсђу осталгх који су последњам ук»зом пргмљеки у српско поданство, налазе се и прсђашњи аустрмСки официри Рихард Викерт и Ото Жукоиски. Први је учинио велике услуге српској војсци причиком уласка у Земун, а други је у бугарсквм рату учествовло као комита После рата он је оташао у Ансрику и сад понова вратио 0вамо, да се стави на расиоло жење министру војнсм. Пензконизпн Рагомир Туцаковчћ, порезник треће класе пореског оделења среза приб јсхег, на основу § 60 зак. о чиновницииа грађ. реда ст.вљен је у стање гокоја. Једав евпао прнмер Г-ца Катарина Николић,' директорказа средњу наставу жен> ске омладине, прикуоила је 150 парн јаких зимсквх чарапа, гсоје ће она даривати војнике што се налазе на предстражами ок. Аде Циганлије. Овај свој прилог мотивише као знак захвалности војницима који тако брижљиво чувају и бране Београд. Ово је заиста један редак пример захвалности, на који би могли да се угледају они силни богаташи што се и дан дањи, на гумараду возају мирно по Беогргду као и они милионери, за чију се имаовину српски јунаци излажу највећим вапорима и не* погодама, залажући своје животе они стварају могућност тој господи да се псле рата даве у мору задовољства и уживања! Нека је хвала г.ци Николаћ на овом сестринскем двру. Новп офтирн Последњим краљевским указом цроизведени су аргилериски нареан*ци Александар А. Павловић и Божидар Јоввћ у чин п.поручнака, прза је реаервна а други актизни.

- Списак аустркјских зграЗљвнмиа, офицмра, подофицира. нап,ара и редоаа, неји са налазе у раании нашиа бопницаиа иа печен>у. Редок Санга Ђ рђ, Чезрти 27 кук, редов Фалтан Јарослав, редов М^-рко Тумопа Дубоковина 25 пук, редов Мирко Фратрш., Загреб 26 пук. редов Андон Штухли, Топелу 24 пук, редов Карло Ратеш, Пархер27 пук, редов Франц Шубер, Туке 23 пук, каплар Антон Врба, Туке 102 пук. каг.лгр Вендл Лор, Туке 25 пук, каплар Михаил Коцкаш, Туке 6 пук, каплар Петар Видаконић, Туке 79 пук, редов Милан Бутковић, Туке 79 пук, медицинар Владимир Власек, Умлајц 91 пук, мзјор Јухзн Финк, Стсј ћ 28 пук, кадет Ајген Шнајдер, Грац 102 пук, кадет Јозсф Крзсжицки, Грац 102 пуг, поднар. Јохан Јобач, Абалигет 52 пук, редов Фрањо Лончаровмћ, Загреб 53 пук, редов Андро Шагач, Копривница Петрпварадин 16 вук, редов Стефан Шимедч, Пегровзрадан 38 пук, нзред. Лудвик Х;јл, Пејч 52 пук, п.варед. Никола ЗдјелаоовиН, Орахонац 79 пук, редов Јозев Јанкоб, Ходовић 91 иук, редов Франц Ек. Рецпете 52 пук, редов Бранко Мекрлд, Ст. Врбас.ЗО пук, ре= дов Стјеаан Блажјевац, Крижевац 16 пук, ретов Ђуро Сала* јац. Горићко 15 пук, редов Франц Тили, Горићко 21 иук, поднар- Јосип Буковчи, Мичетљац 16 аук, поднар. Јосип Сухи, Вериниц 11 пук, каплар Јан Рушка, Хођенин 102 пук, редов Вајтех Тургх, Стањетњоц 24 пук, редов Марко Вешиглај, Преграда 79 пук, релов Франп-

111

— На адресу Краљевско Срп* ског Ратног Пресбироа Изгледа да су оки у кући, која носи звучан наслов Кра љевско-Српски Ратни Пресбиро сасвим изгубили главу, јер у ју* черашњем јутарњем билтену донета је вест о смрти талијанског мгнчстра спољних посл^ва. М г .ђутим у извештају који је и Ратни“ Прссбиро издао десет часова доцније н-лази се ов- 1 депеша: Рим, 3 о тобра. — .Агенција Стефани« јављч, да је аустро-угзрски амбасадор, по наредби гр?фт Берхтолда, изјавис жељу за скоро оздрављење мар киза Ди Сан Ђулијзна! рапна пошта Молим свакога ко би знао да ме ма о чему извести о Синиши Живковићу, резерв. пешад. потпоручнику IX пука 2-ог батаљона, 1 позивз, јер ми се до 10. септембра редовно јављао, а од тога дана до данас још никаквога гласа нисам добио, нити чуо: да ли је жив или не. Остајем захвалан сваком пријатељу, који ми ту доброту учини. Адреса: Новак Радојевић, служитељ Трговачке 0младине. (Гранд Пасзж). — Београд.

ђедешке

Тражи се млађе без мужа за дружбеницу и служавку, кодсамице Госпођ ?. Ратарска ул. бр 10. 1-3

Трзжн се

Једиа млађа женска самицз, која би могла при.мити самца у стан с тим да му кува јело, а он ће сам око хране и кућгвне трошкове сносити. Јавити се урвдништву овог лисга.

ЈСесабеш ребоззјш ! Прена споргзуму са асталнм редгкцхјаиа оОустзвш сно продзју лнота тш песжш рссиззрпна; Сзви К. Мшђ, Алвк!схнгц, Ки|знетовиИу, Вучитрн и Лазару Јаванови!ју, Жабзрз*

УивштеЈбв кемачког аероплана

Петроград, 3. октобра. — Француски авиЈ'атвчари су уништили један немачки аероплан, који је бацао бомбе на Сен Омер и К' је су убиле два човека а ранале шесторвцу.

Са белгпске грахпце

Пемроград, 3. сктибра. — „Дели Телеграф" дознаје да су Немци отерана са оних позиција од Лила преко белгиске границе. Немачка влада спрема званичау анексију Белгије немачкој царевини.

Како је у Аустрији — Тамнице су преиуне Снабдевгње Аустрије с дана на дан свг се више погоршава Покушзји да се купи жиго у неутралннм државама, остала су без успеха. Ст?новниш т во у Босни је врло узрујано и близу је тренутак, када ће оно стрести аустријљи јарзм. Тамннце су препуне Двлматинцнма, Хрзатима и л цима из других словенских земаља иод Аустријом. Како су ратни трошкови огромни, з извори пуесушили, Ау:трија неће моћи издржати р^т више сд два месецз, а биће праморана да одазове један део труиа а бојиштз, да угушује могућне буне у унутрашњости земље. - Против ћирилице Загреб, 3. окхобра. Службени лист објављујг иа.зедбу в т адину о укидању а* ставе читсња и писањз ћирилбцом по гимназијами и учитљским школама, кро и у другим шлолама, по Хрвлтској и СавониЈи. Из Аустрије — Америчка мисија. Беч, 2. очтобра. — Мисија амер лког Црвеног Крса, опремљена за Аустро Угарску, стиглз је овде, нз станици су е поздравили граф Траун у ике нздвојводе Франца Сзлватор, мини тар саобраћаја и једзн предсгавгик мннистарства спољнјх послова и т. д. Граф Траун изјавио је своју захаалносг цел>ј Америци, јер је она ј дина веутрална земљ’, која је у овт озбиљнчм тр нушима учанилл ту жртву, да пошље лекаре I болничаре у Ауаро-Угарску. Колера се шири Беч, 2. окгибра. — Данас је констаитозаз један случај колере у Јужној Аусгрији, три у Моравској и један у Шлезији, сви су случајени код лиц •, која су дошла са с Ј верног бојишта. Осим тога било је и осам случајева кгд ратника у Галицији.

Последње вести Петроград, 3. октобрз. И сувише велики рад у Круповој фабрици приморао је у* праву фабрике, да своје особл^е повећз са 400 студената политеХничквх шк -ла. Немачча је з.фобила 7 шветских бродова, које оптужује, да су биле нзтоварене забр њеним ратним мзтерчјзлом.

Чш? (851188

француског коњака и руског чаја на веће и мање количине има КУШАКОВИЋА дм>. ааотекз.

Руска офанзива У Ишочхој Лруској — Око Ишешсла Париз, 3. октобра. На фронту у И:точној Пруској, нз средњем току Висле и пј ема Галицији, биле су омзње борбе. Аустр тско-немачча војсха прешла је у офанзипу 2. октобра на цгл .-м фронту. На југу од Пшемисла заробили смо три аустриске чете и шестофацира.

€лектротехиичар.

УЖИЧКОЈ ТКАЧКОЈ РАДИОНИЦИ потребзн је спреман електротехничар за хидроелоктричну централу. Плата према способности. Електротехничари који се осећају спремнн, нека поднесу документа. Ступити може одмах. 373,3 -3

№№№ № 5 - 811813 - КОМ Прву помоћ. до доласка

лекара врши бесплатно.

отворена је и дању и ноћу. доласка 369,2-3

ишш:

жшшш

ш

У ^Тфрици

Лондон. 3. сктобра. „Тајмс" јавља, да родезигке трупе, ко;е су се данас требале кренути, осгају у Африцн. у!е6о крпло Париз , 3. октобра. — (Званачно). Последње саопштење Сер Џпнз Френча каже, да су енглеске трупе има-.е сукоб с непркјатељем на левом крилу савезничксга фронта. Немци су лако одбијени на њиховоме боку. Пошто је предео, у коме се сада воде борбе, рударскч, кре* тање се врши врло тешко. Лорд Киченер јавља, да је здравље експедиционог корпуса и трупч, које се још налазе у земљи, потпуно 9адовољавајуће. Данашњм извештаји саопштавзју усцехе на неколвко тачака фронта. На левом крилу, северно од Лисг, заузели смо Естер. У центру, иа северу и на истоку од Ремса, напредовали смо за два километра. Тако исто напредовали смо и на горњем току Мезе у Вевру, јужно од Сен Мијела и близу Маршвила. *

МАНУФАКТУРНА и ПЛАТНАРСКА ТРГОВИЧА АНГРО и ДЕТАЉ; Браћа X. Габај код „КРУНЕ“ Кнез Михајлова улица бр. 33 преко од „Гранд Хотела" Отворена је од 8 час. пре до 5 час. по подне. ш Ш 375 3-5 т

ШШШШ

шш ж *:

вим, ■ да робу поштом и железницом још не може слати налоге извршићемо одмах

одговара на писма п. п. потрошача и пријатеља, * По прилици * 340,3-3 1

ттттмштитш тжшштшжшшжш јелена ЈДилкић, модискша | * БЕОГРАД ^ јЈотворила ]е своју главну ргдњу у Беогргду, пошто је прено| Цса. уна добила кз Италије и Енглесне прву партију иодернм^ Ш мг Женских шепшра 3 - 5 ^ шжттм ‘ ****** жжжжухжшждииш

ПРЕКО Г 1 УТА НОВОГ ДВОРА

ОТВОРЕНА ЈЕ СТАЛНО. Књижарима,

учитељима за књиге препоручује се. Цјтамп^рнја Дрчг. ГЈутор цћ а и ~Друг* — Космајска бр. 22. Сдгов:рни уродаик Драг. Ј^регормћа