Straža

Стравј 2

С Т Р А Ж А

Број. 266.

штини: за хонорарног учитеља вешгина Драгослав Васиљезаћ, студент сликарства; за хонорарну учитељиду франнуског језика Ана Сухи, учитељчиа језика; — у гимназији у Прилепу: за хонорарну учитељицу вештина Даринка Ковачевића, пређ. учитељица вештина; — у гимназији у Ресну: за учитеља цртања и писања Филип Вучко вић, учитељ цргања и писања у гимназијв у Батољу, по службеној потреби.

дПЕ 1Е(ТН

[№К џт

Милорад (Миле) Стефановић, судски писар рез. пеш. п.поручник погинуо 27 августа на Бољевцима. Учествовао јеу

Просветни уиаз УЈминистарству просвете ра* ди се на једном већем просветном указу о разиештају и по пуњавању оних места гимназиских наставника, који су у последњем времену остала упражњена. Исто тако биће .упражњена и она места учитеља и учитељица који се кису нигде јавили за рад у резервним болницама сходно министарском распису. После три мвееца Данас је равно три месеца од како је објављен указ о моби« лизацији целокупне српске вој-

оба нрошла рата и свудасе ју- ске. На данашњи дан управник

начки понео. Слава му!

ЈУЕршаб бпшез.

у просвету ј- Драг. Париикоамћу пеш. поручнику Тишина је иоћ се свила, Минуо је јасни дан; А на месту борбе љуте, Заплад о је тихи сан... Само 'есец даље следи, Далекоме путу свом; И светлости своје шаље По бојишту крвавом.

А на пољу мртав витез, Прекрхан му бритки мач.

I

Само ноћни поветарац, Домоси му драгин плач... Београд Ж. Пааповмћ.

града Земуна наручио је ново одело, које је хтео обућ« да на триумфалзн начин уђе са аустриском војском у београд. Храбра српска војска, најјунач* нија и нзјхрабрија, није допустила ћесаровој војсци да оствари свој давно жељени план. Она је својим јуначким држањем задавилз цео свет, и иатерала у* сијане аустриске главешине да кидну даље од Земуна.

Занатсна шкслв На основи чл. 135. З&кона о Радњама и прибављених доказа да су општине у своје буџете за 1914 годину унеле потребне суме, Министар Народне Привреде, отворио је Опште Занатско-Трговачке Школе у Гњиланима, Ресну и Качеву.

Змровњвмшцп.— Потреба муммције. — Слммо аустрмсмог зн«рс1ва. Прмиц Ћорђв. — Руси.

Ниш, 7. октобра. У Нишу, сем официра, којих има око 65, има око 1684 заробљених аустрпских војника међу којима су: Срби, Хрвати, Словенци, Маџари, Нешш и Румунк. Са њима се врло лепо по* ступа. Православни се сваког празника воде у цркву где одстоје целу службу. А г. епискап увек одржи по који говор, који пажљиво сви присутни слушају

Пре неколико дана извршена је проба са заплењеном муницијом и проба је нспала не може боље бити. Проба је вршена са бедема нишке тврђаве у град ско поље, Саака је гравата страховито експлодиралз.

На више места у излозиаа изложене су слике варварског зверства над нашим војницима и грађанимз. Посматраоци посматрајући ове слике, коса им се у вис диже од ужаса који су Аустријанци починили. Како се ово слаже са културом и двадесетим веком?

Њггово Кр. Височ. Принц Ђорђе потпуно је оздравио и кроз коЈи дан креће се на пуг Ових дана пргви ј је посете свчма овдашњим днпломатама и многим виђенијвм грађанима. И човек, посматрајући Принц Ђорђа не би никад мо г ао веровати да је тоонај ПринцЂорђе, који је био тешко рањен и за кога се сумњало да ће тако брзо оздравитн.

Дуваи за Веоград Јуче је стигла и четврта партија дувана зт Београд. Због оскудице превозних средстсва није се могао јуче пренети, што ће се учииити у гочу дац^шњст дана, када ће раздати малопродавцама на продају.

тако је та лепа замисао остала само неостварена нада, као и пократак бегунацз. Али — на;зац и то је остварено. У недељу 5 октобра приредиојје Стеваи Грбић, познати српски комичзр „Зтбавно вг.че“ са у неколико родољубивим програмом (прва тачка „Српска Химна", друга паролија на „Фрању и Гизла' 1 и т. д.) са родољубивом намером: у корист,,Црвеног Крста“. Посета је била одлична. Јагодинска интелигенција породице познатих београдских трговаца, и драгих нам Земунацз, дали су тога вечера видног доказа о љубзви својој према они* ма који се за нас крвише и жртвоваше највеће благо своје: здравље и животе .. У првим акордима „Српске Химне“ (као и на крају Руске и Француске) коју је лепо одсвирала чувева Мијина друж^на. са својим немим устајањем ц ле публике одкриве« је нгјлепше кзрактер ове свечзпосги. Желети је да се ове вечерв са својим племенитим идсјама тако и згодне, и потребне у ова времена понове више пута, јер ће се тиме пружити нај епша з хвалност прзо српским рањеницима и херојима; друго: у неколико зближиги и упознати староседеоци. Београђаин, Земуици; и тр;ћг; пружиги лепа

и родољубввим идејзма проткана забава брагама оптерећенвм данашњим „вољнам и невољним" становницима Јагодине. Јагодина. Т«

ђелешке

Врло добар ђак, VII разреда гимназије давао би часове како из свих, тако и из појединих предмета ученицима-цама нижих разреда средњих школа за скромну награду. Обрдтиги се овом уредништву.

фплозоф

IV године спрема ђаке из нижих разреда гимназије. Упитати уредни2-3 штво „Страже“. Отворена јв Литографнја Петра М. Марковића БЕОГРАД.

Продају ВИЊЕТА врши од 9 до 12 пре подне, а по подне обратити се у Занатлијску Кредитну Банку преко пута поште. 387 1—3

Заузеке руспера

су прошле Фландрији.

Бен, 10. октобра. — Лист „Журнал" вели, да недеље 40 000 Немацз зауели Русг.ео у запздној Одлазећи одатле, рзди поткрепљења Њупора и Димила, они су у Русперу оставили само сто људи. Две стотине француских драгона. који су долазили из Ипресз, истерали су Немце из Руспера и уњјејошисто вече ушло неколико хиљада Француза.

Француска и Америка

ЊУ-ЈОРК, 10. октобра. Тврде, да су пзриск« бзнкара отпочелч преговоре за цласирање бонова француског трезора за 50 мнлиона динара, са роком исплате од 9 месеци. Овај новац има) би Се употребити за купоаину хране.

Немци напуштају Брисел

ПАРИЗ, 10. октобра. — Јављају, да је војни управкик у Брислу наредио немачком становништву, да напусти варош за 48 с«и.

Немачка без новаца

БЕРЛИН, 10. октобра. Састала е нззгнредна сесија ландтага и дискутовала је азмеђу ссгзлих пројекатз и предлог о емисији благајначких боно* ва за четири и по мигијарде марака.

Нова француска војска

Руска офанзива

Беда и пушкарања

„Журнал де Деба“ јављч, да француска влада спрема нове континенте војске, пројектоване према позчвима за 1914., 1915. и да ће позвати под застзву најбоље елемента из 1916. године. Сви француски листови коастатују стварне усиехе савезника на свима бојишп-ма. Енглески војни критичари дају такву исту оцену.

Протлву јзк:ик хлеба Општина Беогрлдска, одредила је комигију, контролоре опшгине београдске, гоји ће свакодневно вршити мерсње хлеба због тога што кноги хлебари, продају јексик х еб. Ово је требала општина још раније да учини те онда не би б.оградска спротиња плаћала хлеб од 800 грама со 0,30 д. колико је предвиђепо за хлеб у тежини од 1025 грама. Одлука је улгесна и за свачу је похвалу.

Рапка пошша

Молим сваког ко би знао у којој се болници налази на лечењу као тешко рањен, Милосав Н. Поповић наредник из 11 прекобројног пука, да извести пис^ом или преко уредништва „Страже“ Машана Радовановића, наредник (рањеник) сгална војна болница Крагујевац.

Ова

— На дневном реду ПЕТРОГРАД, 10. окгобра. Н мачка је забранила извоз свих врста намириица. мера нарочито погађа Швајцарску. Јављају из Шлезије и Познањске. да су немачке втасти похапсиле пољске виђене по. итичареЈЈЈа свештенике, ј р се плаше антигерманске агитгције код та*ошњег стзновништ»»а, које очекује појаву руских труиа. Москов ка берза добила је информације, да Немциуништавају или соСом односе машинс франиусчог порекла из фабрика у Пољској иди са границе Русије, како би доцније помогли својим трговцима. Графа Тому Потоцког Немци су пулкарали. По пределама у. Пољској, којс су Немци заузимали пре свога последњег иоргза, они су уништили сву бербу воћа.

Бомбардовање Белфора

Немцч су отпочелч бомб-рдооање Белфора рз тешке артиљерије, коју су довукла са положаја према Анверсу. — Бећ три дана енглески ратни бродови туку немачке трупе на белгаском примо^ју.

Хаос у Угарској

ПЕТРОГРАД. 19 октсбра. Велики г-еред влада на жеделничким с^аницама у Угарској због евакуације рањеника кз Ландштурма. — Око половине септембра све драгоцене вреиности и уметничке колекције пргмештене су из Беча.

ПРВА ОШТРАЧКО НОЖАРСКА РАДЊА ^кшохпја Јоршака

шг

БЕОГРАД—IЕРАЗИЈЕ 9. Част ми је препоручити велики избор машина за бријање и шишање као и најбољих бријача и прибор за бријање као и маказа, перореза и све остале артикле које спадају у истој бра жи. Поред овога препоручујемо сечивоза бријање „Србија“ најбоље на свету. С поштовањем Антоннје Гортано

Обликобаке јјшршсима

Русл кроз Ниш. Пре неколнко д на прошли су кроз Ниш многи Руси, који су били ин тернирани у Немачкој и у Ауг.трији. Међу њима бвли су и неки кнезови и књегиње Нишлвје, заједно са г. епископом усрдно су их на жељез. станици дочекивали и почастили и обдаривми поклонима. Руси су необично били раздрагаки овим взванрсдним дочецима и нису вмали речи, којим би се захвалили. Срби су вавек били према свакоме гостољубиви и аријатнв а овом приликом још и више, јер в Срби и Руси имају зајед* вич 1 ,е непријатеље, против косе одугиевљено и необичннм боре. 7 .

ш

- Концерат у иорист Крста*. —

.Црвеног

У време када се нз све стране жртвује све: животи, богатство и време, сви су људи запели, колико је год коме могуће, да приаомогну опшгој Ствари — Огаџбини. Оди којн су на бојишту осгали жртвују, и од њих се више н.може трджнти. Ми који к смо остали на дому, поред свих брига и своје миле и драге, и поред танких материјалннх с колности упињемо се да још исисамо из себе коју каа и иакуаимо међу нама још неку мрвицу помоћи рањеној в болесн .Ј браћв, који се налазе у нашој средини. Нешто староседеоци ове мирне, удобне и чисте Јагодине, а нешто ми бегумци из Београда, Земуна и других места крај Саве и Дунава, већ дв^јестину дана гајила смо жељу, да у скоро прегрављеној сзли лепе „Шарене Кафане“ приредимо концерат у к> рист „Црвеног Крста*. Ади када, да ће се за дандва омогућити повратак бегунцвма својим домовима, за тај ковцерат нккако лије могла са-

ПЕТРОГРАД, 10. октобра. Цар је водзр^о ген.рали.иму орден Св. Ђзрђз трећег степена за енергију, храброст и не саломљиву постојаносг, о чем је дао доказа извршујући ратни план ко ; и је крунисан ковом славом руско оружје.

Даске! Летве! Облице!

Помоћ

СВАКОГ ДАНА ОТВОРЕНА ЈЕ ДОБРО СОРТИРАНА ГРАЂАРСКО-ДАШЧАРСКА ТРГОВИКА Ота Лоренца и Ко. БЕОГРАД Милоша Великог улица бр. 59 (бивша Драгашевића башта)

Московс а опшшна подарила је 100.000 рубаља као помоћ постргдалои белгиексм становништву. Иста толика сумп вотирака је за слановшшпво Србије, Црне Горе н Пољске.

У фронт

ПЕТРОГРАД, 10. октобра. Мзнифест ције студената виших школа, поводом позива студената да ступе под заставу, продужују се у варошима у ко;има вма универзитета. Студенти у^ив-рзитета у Казаву молили су гувернера, да њихове симпатије достави савезничким аладама, као и то, да су они готови дз се на позив владаоца боре против заједничког непрњателн.

1-3

Најсаврц|вн»|ја напа раташта

НАЈСАВРШЕНИЈА МАПА РАТИШТА У ВОЈИ. СЛИКЕ СВИЈУ РАТУЈУЋИХ СРБИЈИ САВЕЗНИХ ВЛАДАРА, ВЕЛИЧИНА 65X48. ДОПИСНИХ КАРАТА РАЗЛИЧИТИХИЗ САДАЊЕГА РАТА. КЊИЖАРИМА УОБИЧАЈЕНИ РАБАТ.

ИЗДАЊЕ ЛИТОГРАФИЈЕ

МИРК/С МИЛОШЕВИЋА 5ЈЖ 4

ПОРУЧБИНЕ за све врсте послова примам а пошто се могу само слати пошт. пакети без доплате, зато треба новац код поручбине послати у напред. 387 2-10

I

н

ајусавршвнвЈа —апа ритишта

^мжш**ев)т**№1еЕ*мтж*м*ее*жже||$жшжжжжж511ЖМ*мжжж*ж5ИК)11**0тк*Јр ^ Најмодерни]их, влегантних јкзнских (иеШира могу се добити ове сеЗоне § само код

'МШ

Једене |Иидкић модиекиње Београд

куаити приређивачки одбор, и |}а*св)» П, Грегорић Кссмајск*. уљ, Ср. 22

јер је као гросиска радња, у јулу кесецу добила од свију фабрик нзта мустре и моделе шешчрл, по коЈима Је имала извршити поручбину за зимску сезону. Али поато су у то добз њстачи рзтна догађаји, модеди су остгли у радњи те се сад ; одају и по њима трзже други. Сем тога радња је усч .а да поеко Солуна дмб 'је из Ечглегке и италијн прву цртију овосезонскпх шешира. На тдј начин ово је дандс Јед-ча ртчв у С- б ?ји у којој е могу дооиги 5ДГ МОДЕРНИ >ШЕНСКИ ШЕШИРИ. Пошго пошге ие пј» -мају акете, то не*а се из унутрашњоста на други начип постарају да до шеижра дођу. Штишар>'а Др»;. Јрег * "УР* ~ ?2. 'р*-'- гЉ, ж