Straža

С1 р9.Ч'1 2

С Т Р А Ж А

Број 1

К»! в|УМШ — Списак пукова из којих имамо варббљеника НИШ, 27. дец. Број заробљеника, које см заробили за време послеањих борби прелази 40.000 душа и били су распоређепи по овим пукозима: 1, 2, 3, 4, 5, 6. 7, 8, 9, 10. 11, 12, 14, 15 16, 17, 18, 20 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, ј0,31, 32, 36, 37, 38, 41, 42,43, 44, 50, 51, 52, 53, 57, 60, 65,66,68, 70, 72, 73. 74, 77, 78 79, 86, 87, 88, 89, 90, 91, 92, 94 и 102 Верис.

ГПШШ! П"ПАБ пжјШ Ир!!! — Рањен храбри руски генерал Букурешг, 29. д-.’ц. У последњим борбама око Лођа, која је била крвава н упорна, и после које г.у Нем* ци били примор~нида евакуишу Лођ, рзњен је тешко у главу храбри руски генерал иринц Орлов. Главнокомандајући дошао је личко да посети рањеног гепераЈ а и арикачио му је Св. 'Борђа.

№ I! М — Или нас се одреци БУКУРЕШТ, 29. дец. Племићи и боггташи из Галицнје одржали су пре неколико дана један састанак у Бечу на коме су конферисало о стању у коме с они наласе пошто су им голово сва имања у рускии рукама. После конференције отишли су у двор код цара, који их је лепим рсчима гешио, да ће за веома кратко време „храбра" његова војска истерати и последњег непријатгља из земље. Међутиа:, племићи и богаташи су отишла од цара неутешнв, јер су уверени да ћесарова војска ниј ?у стању да истера Ру е, који сваког дана све више нздчру, ико.и су сс у Гзлицији углзвили као код своје куће.

ММ«№ —■ Неуспех немачко-турских смутњи. РИМ, 30. дец. Немачо-турске смутње по Персији остзле су потпуно бе? успехз. Персијска влзда је категорички одбила да ступи у акцију против Русије и* ако је Турска рагса Русијом назвала Верским Ратом.

Шуровења не престају Ссфија, 29 дец. Радославов, шсф владе примко је аустријског и немач* ког п сланика и са њима је дуго конферисао. После ове к »нферекције Радославов је отишао у лвор где се задржао пуна двз сзхата. У добро обавештеним круговима се говори да је ова посета дошда после посете русчог посланигга, који је са г- Радославово '1 имао дуг и важан разговор

Рим, 28. дец. Нарочито изасланство јапанске владе допутовало је у Рим и честита^о папи Бгнедику на избору. У чЈ 1 ст мисије папа је дао ручак Сви чланови митје одликовани су орденима.

Ситуација — Крагки извештаји еа европских бојишта Беогрзд, 1 Јан. Руси воде још увек борбе иа Кавказу, Пољској иГалицији. На свима овим Фјонговима РVси имзју знатних успеха. Аустријанци на свима тачкама у Галицији тучени у повлачењу су. Германци имали су слабе успехе, са великим жртвама, у сузбијању франиуских енергичних нгпада.

Французи последњих дана имали су неколико значајних успеха чрочив Немаца. У Белгији Савезници напредују полако али са малим жртвама. На јужном фронту нема ничег важног.

Чинг-Тоа Беч, 28. дец Ову најважнију немачку тачку на Истоку, као што је познато заузели су Јапзнци.

Сада из Беча јављају, да је I Јапанска влада понудила Енгл •'кој влада да јој преда оау важну сгр .тегиску тачку на далексм И:току.

СННЦЕ — Увек исти. За време аустријске најезде, пролазећк ј .*дном од београдских улица, заш: г ах једног просјака. „Хеј, чича, зар сс не бојиш Аустријанаца?" „Ја се бојим само Бога, а љима не к Бог да свако доб ро!“

№Ш ШТ1 Руско одднчије Њ. И. В. Руски Цар Никола послао је у Србију 400 ордена Св. Ђорђч с мачевима да се раздаду херојима: официрима или редовимз, који су се у овом рчту нарочитим еројством одликовали. Не треба заборавити, да овај орден повлачч и пензчју у Русији што значи да је то једно врло знач^јно одеиковање. — Наника у Мађарској. РИМ, 29. Деиембра. „Сс:коло“ има депешу из Петрограда, да су руске авангардт упале у Трансилвааију. Појава руских војника изазвула је силну панику код пограничног становништва и оно бежи главом беаобзирице дубље у земљу, ђукобпха Џ Руска БУКУРЕШТ, 30. децембра. Лево крило руске армад^, која оперише у Бу&овини заузело је и остатак незаузете територије Бугговине. Ов^м заузеНем цела се Буковина нзлјзи у рук^ма Руса.

—- Пут бугарских парламентараца у Цариград —

Нов генррзд Врховна Командз предложи* ла је г. Божу Терзића, пуковника, за производство у чин генерала. За г. Торзићз, гсвори се, да је ово производство потпуно заслужено. И надлежки ће, производећи га у чин генерала, само задовољати правду, јер г. Терзић је ево у рату доказао да је достојан оне оце-нс која му је раније припадала. Нз Богоеловије | После оне аустриске дивљачи и ћубрета што су аустрајанаи оставили у Богословији, још и дчнас све стоји разбацано, акта и књчге све се то ваља у ђубрету и нико се не нађе да ово склони да се не би растурало. Скрећем пажњу надлежнима да нареде шта требз да би се сачувало оно што још није пропало.

СОФИЈА, 30. децембра. Преко тридесет бугарских оарламгнтараца либерала отгутозало је у Цариград у Госте турским посланицима. Бугарска либерална странка овим путем своЈих чланова хсће да да на знање да Бугарско-турско прфтељство и данас још постоји и да је исто онако чврсто, као што је бг ло и пре неколчко месеца, када је склапано. Изет паша заробљен РИМ, 30. децембрз. Турска амбасада у Риму добила је извештај из Царигргда, да је чувени Изет пашз у последњчм борбама на Кавказу заробљен и да се сада налази у руском ропству.

Дуван з* Беопад Јуче је довежена још једна повећа партија криженог дувана обе врсте. А сутра ће се по могућству превући и цигаретле. НаЈтрајнијг успсмена Фонду Лекзрске Сирочади Српског Лекаржог Друштва цриложили су 100 дин. г-ђа Меланија и д»р. Војислав М. Суботић и уписали за добротвора свога покојнога јединца Луку медицинара. Лекари у Зајвчгру скупили су и приложилк 100 дин. на име уписа за добротвора свога младога покојнога друга д-р. Стевана

Миодраг Љ. Илић ии пцшиш Још чујем звекет ропскога ланца Који вас стеже, који вас гуши, Још гледам како душмапин подли Децу вам ништи и села руша. Долине ваше, реке и брда Покрива тама језива мрак, А кроз ту таму с источне стране Треперећ’ продиро слободе зрак И ваше тужно, суморно небо Расветлиће се од сјајног зрака. Окови ропски раскинуће се Нестаће таме, нестаће мрака. И где се сада уздиже болно И где је крил'ма обвио јад, Слободи златној уз милу свирку Отпеваћемо песама склад. 21.—XII.-1914 год. Зајечар.

Пр*Т1Ш м „Стршу" па|а једав дшр ишнг /

ФЕ/БТОН^ Ј1030РИШТЕ „ЈОАНИМ тт Крушевац, 25. децем. Прем; мену у коме се, у општ; азе наши уметници (овде, глумци), песници, књижевници, сликари и музичари, што чини једну категорију људи, упућених једни на друге, јер се допуњују пошто су сви у вези јгдног општег циљз: у служби лепоте, налазим, да свч ови наши просветни рад^ .цч, и сувише дају, према томе, како се у опште, I нас, у Србији цене и нагр ују. Не награђују се колико заслужују, и у томе је њихова неприлика и удес а то потиче поглавито услед неразумевања њиховог иозива од стране већине. Ово позориште дбста добро одговара постављеној ми*

сији; чланови су заузимљиви и како ми изгледа, у последње време такмиче се, ко ће боље створити оно што се од једног гдумца очекује У последње време, чешће с?м посећивао ову трупу, а врло често одлззио врло зздовољан. Можда је узрок томе, што овде има сада и неколико чланова народног позоришта, али, и они који нису то, показују озбиљност схватања свога иозива, што раније није било. Нека ми се допусти, да поменем неколико имена, који су пред мојам очима, учинила успешним неколико рола. На име, госпођа Срдановићкз. У улози Антоанете, у .Париској сиротињи", живо је изразила. са неколико снажних потеза једну несрећну душу, која пати заједно са својом љубави, окружени несрећнњм околностима створеним фаталношћу догађаја. Судећи по томе, она је на путу

арамских јунакиња, у чему, не сумњам, да ће временом и усгети, ако рлди, ово п >двлачем. И -нзЈвећч таленат без сталног усавршавања, остаје као да га и није било. Глумац г. 3.101-овић, на једној ниси т ’П са њоме, али са довољно неодређености. Не бих могао рећи још, где на* гиња његова инстиктивна по< добност, али да марљиво ради, види се, и по улогама, које увек прецизно зна, и увек се стара, да унесе нечег новог, свога, у игру, а то означава једну још недовољно изражену самостваралачку моћ који много значи. Има један гпумац темперавента Добрице Милутиновићз, а то је г. Срдановић; необично снажан к јак у изражају психглошки* осећања зацлетених, комплнкованах и бурних снаге срца *> *» Да се Г рзчп-

куцаје срцз, у побуну душе са бплова, и псжличе сг. среће и радости, и да све то изрази счлно и снажно и плас: * а > чно, то је његова моћ. коју т ни један други овдашњи чдан нема, без обзира одакле је. То се зове: д&р. Али у тој његовој моћи меша се и једна жица жалости за појавом, које он нема за веће по* зорнице, јер је омањег раста, и на великим се позорнииама губи. Природа је према њс у била маћехс, и он има дуно_ права, да ропће на оно чега нема. Па ипак, (ја се надам да ће он ипак продрети, и стати у ред наших глумацз, коЈима одајемо пуну част и признање и бележимо их у незаборавне примере успелога рада. Последњих дана давани су I просечне вредвости, лобрим уг"*"" 4 " У