Straža

ђпој 68

С т Р Л Ж А

Стрц?! 3

Крагујевцу, где Не разгледати| Војво Технички Зтод и упо-' знати се са официрима из Штаба Врховне Команде. За сркку зирочад Госпођа Кссара Германов;-н, која живи у Њујорку, угутша је преко нзтег конс,\а у Букурешту чек од 275 , убгља Председнику МиниС 1 арск 0 г Савета г. Пашићу, .. прилог анериканске деце српсеој сирочади. Осчука Каеационог Суда ^с.ациони Суд на својој оп«“ седници, решио је, да се ксже вршити продаја иман кад је у питању нзпдага I дских иди адлшнистративнил потраживања. Телефонеки шбраћај Тлефонски са )браћај из међу Београда и унутрашњости, који је приликом прекју черање непогоде био преки' нут ранас је успостављен. Начелнику пошта Рсвизср козина нз Ниша извесгио нас је да два дана није добио нпвиве 3 и 4 мар^ та. Молиио надлежне да I з виде до кога је кривица па да се кривци узму на одго вор. Ако се у будуће понове ова«ве неисправностп ми ћемо . бити принуђсни да ^ведемо сталву рубрику поштанске злоупотребе и у тој рубрици из посићемо не само те злоупо требе већ ћемо тражити да нам се надокнзда штета, јер није г.раво да ми њ.аћамо несавесност појединих аоштара. Забрањена посета Управа Впјне Болнице из, дала је наредбу, којом забра њује посету код болесника. Транвајк и освзтлење* Командант олбране Београда, одобрио је електричном друштву, да може пустити осветлење по привгтним стг‘ новима, и да може пустити у саобраћгј тргмваје. У току сутрашњег или прексутрашњег дана пусгиће се у саобраћај трамваји, и то на прузи: Споменик—Савинац и Тергзије —Схед. Ђерам.

Несавестан месар Јуче је кварг дорћолски казни ј са 50 данара новчаие казне, Мнх-ила Милошевића, ме« сара из Дубровачке улице, што наје хтео да прода месо. Освећење капеле Прекјуче у 4 часа по подне взвршено је освећење капеле и велике болнице руске санитарне мискје у Ниткој новој гимиазијској згради. Освг-ћгње је извршио митрополит г. Днмитрије уз асист. нцију неколико свештепика и два ђакона. Овом прквеном обргду присуствовали су рускн п сланик кнезТру(гцкој са г ђом и особљем посланства, г. Пашгћ с г-ћом, минисгар) в 0 Ј 1 и, еаискот нишки, представници Црвеног Крста и нашег Синитета, све особље руске санитарне миси;е, доста грађана и неколико рањгника, који се већ лече у болници. После освећења митрсполнт је одслужио ,,долгсдгнстви 1 е“ за руског Цара Николу и Краља Петра, а затим су присугни послужени чајем. Прилсг Врачзроког пододбора Врачарски иододб р Срп. Друштва Црвеног Крсга при ложио је главзом одбору 1000 динара. Оболво Г. Добривоје С. Нешић, ар тиљерисг-и капетан, који се одликовао у борб ма на Дрини и при последњој сраској офгнзиви, а који је до сзда три пута био рањен, оболео је од врућице. Г. Нешић се налази г а лечењу у Скопљанској бол ници и ми му же/шмо што скорије оздрављење. Приложш Г ђз Мица М. Поповић при> ложила је С^пском Црвеном Крсту, у спомен своме брату пок. Драгсславу Кавановићу, 250 динара. Осветлење Јуче је осв.тљен и јегаи део Баба Вишњиге улице, желети је да с? осветле и оне друге побочне улице, где влада густи мрак и где има много рупа и орокопгних канала —

а то је у новопросеченим у« лицама, у Новом Селу.

ђелешке „ПОЗОРИШЧАКАФАНА" отвореиа је и препоручује своју најбољу и најјевтинију кујну. — Чаша пива 0 20 п. д.

У Женеви у Швајцарској установљена је међународна информапиона агенција за ратне заробљенаке и интернирана лица. Адреса је ове агенције: А§;епсе т(егпа1лопа1е бе геп5е1§петеп1:5 роиг 1е§ рпзоппгегз 8е ^иегге е( 1е5 1 п 1 :егпе5. Оепеуез. (5ш8бе). На основу тач. 4 чл. 11 опште поштанске конвениије, кореспонденција заробљеника или интерниргн. лица предата псшти непосредно или преко изве штајних бироа, ослобођена су плаћања поштанских такса.

— Скупоћа. — ,Чврга“. — Морал је опао. Крагујевац, 5-П1-1915. Давно В;м се ве јавих, па је чаршијски ред већ, да вас, и читаоце „Стр. же*'упознгм са неким нгшим новсстима. Пре свега мпгу вас известити, да је кубурење са до би]ањем хлеба огромно, тако, да се је дгнас тешко исхра ниги; нарочито човеку, који има много деце. Нашик пе карима је добро-дошта ова се зона, дт се својски наплате, па и у тсм случају их, про сто морате молити, за хлебац. И са осталим нгмирницама ннје боље. Поред све скупоће, тешко их је добити. Ни до данас гак, ништа се није остварило, да би се дош ло до потреба из појединих бакалнииа, које најнужнију ро бу крију. Власти ћуге, а највећи глобаџија „Ссбин" и д с ље про дај а шта хоће и како хоће. Свега их је 2 кажњено! * * * Наше је позораште обуставило своје представе по на-

А ја сам црни лтрак: Што теби скрива зрак! Лепши ће дани доћ’ И страшни рат ће проћ Ах дођи драгане: Чекам те дан и ноћ!

„Пуна кафаница гостију, Новоселаца, наравно и ја међу њима. Посматрам како се Новоселци радују због електрике. За једни сголом седе три Нозоселца. Један под шеширом четвороугаоног облика, други опет троћошкасти ше шир забацио назад а трећи, који има шешир у виду тра^ пезиода, навукао га на очи и мирно слуша песму, коју пева Бата. Крај прозора у ћошку седи Новосепка Драга и пије ив „Штамгласг" — чизме, пиво дискутујући 0 електрипи са једним фурунџи]см Један ранији њен познзвалац, кога је она, по свој прилица за ве черас напустила, седећи крај

врата, има шубару на глави, извукао је и напрзвио је као какав пласт сена, а да би оригиналнији изгледдо, накривио је на десну страву главе, сигурно неки кочијаш, преба цио ка лево раме багали«у и дискутује са једном другом Новоселком, коју он моли да онз буде ,,пзрламентар“, да посредује код Драге за прелиминарни мир! Он не би ни молио ову али је видео да Драгин нови поз наник, има широка леђа и да је јак, па кад би дошло до мегдана, извукао би дебљи крај. И дек се Драга весели због електике а уједно и песму слушајући, дотле се кочи\лш јада „парламентару“ како га је она напустила, како то није лепс јер ју је он купио ципеле и ташну а сад она с другим ужива... Сви који ту седе, при пијењу, купајући се узвикују: „живела електрика*', „живели!

Новоселии". Само имтосмета што морају у 8 сати да се растуре. Пошто су добили електрику, сигурно ће Новоселци тражити да се за два сата продужи ноћни живог у Новом Селу, т. ј. д 1 се затварају кафане у 10 сати. Па и ја се не би наљутио.

рапха пошта Марко Ж. Пулетић, наредник — ђак тражи свога друга Ђорђа Вучинића, наредника — ђака који се разболео 30, децембра 1914 г. и упућен у болницу у Ваљево, одакле ми се јавио 5 јануара 1915. год. Од тада до давас за њега не знам ништа нћ ја ниги остали његови пријатели. С тога учтиво молим прво г. г. управиике ваљевских болница, а затим и свакога онога, који би ма шта знао о поменутом, да јаки уоедништву „Страже".

редби власги, а такође и би оскоп. Добро је, ако није доц кан. Глумци и глумице пду због тога, неспокојни, пред* виђајући последвце ових мера, које њих непосредно туку. Истина је, да нам се је и поред тога, „Чврга" нешто мно го прокацошио, па једнако „шацује“ нове гумачке снаге — али, то је човеку професија. Без добре и лепе снаге, нема се напретка. Збиља, његовоме би особсу, за време ових обустава представа, требало дати какве помоћн! Грех је, да се људи потуцају, кад они од тога живе... * * * Ратно ово добз, посгепено •носи у каш Крагујевап, све оне одпике и мане, којима изобилују велике вароши, и, наин престоница. На тај на-

чин се и може тумачити факт, да је овде данас маса д р мимонткиња, к јима ништа не смета, да сасвим отворено и јавно, прилазе пролазницима на корзо у, одводећи их у пивнипу, па одатле својој кући. Блазиранога света било је, и биће док је васионе; али да томе предњаче представ* ници власти, па да они чак због тога имају и своје нарочите посреднике, — то ј а за сваку осуду. Ми ћемо у најскоријем времену, и именовати ге типове, од којих честито не може путем проћи, ни једно женско чељаде од 15 година; а већ, да је многа и многа саротицз, од избеглица, завршила са чедношћу по неким избама наше вароши, о томе тек није нужно ни говорити.

рдош Шшш Хомпхдке маххсшарспбг марнхе ПАРИЗ, 7 марта — У току операција у Дарданелима 5. ов. мес. и пр?ко дана, сгвезничка флота имала је да издржи јаку непријатељску ватру и бродови су наилазизи на мине, које су пловиле у мореузу; енглеске и француске оклопњаче јзко су бомбардовалр форове Килид Бар, ЧанакТепе, Дардннус и гребен Кавак. Добквени рссултати, после јаке борбе овог дана, стали су озбиљних губитака. ,Буве“ ]е потонуо услед експлозије једне мине, „Голоа" моментално није за борбу услед квара, који му је нанела непријатељска ватра. Енглгска флота такође је имала шгете. ЈДве њене оклоањаче потонуле су услед мина. Ози губитци, ма колико да су непри асни нсћг задржати операције. Чим је стигла всст за „Б) ве а“, министар карине телеграфисао је да „Хенрих \ у . и . ко]и се налази на обали Сирије оде и замени „Буве-а". Није још стигла вест шта је било са по* слугом на „Буве-у“. Уверавају да је један велики део спасен.

РУСНА ОФАНЗИВД Ухашшеха чевшрн ескадроха ПЕТРОГРАД, 6. марта. — У правцу Мишињец—Острољенка, у пределу Вак, одбали смо 5 марта немачки противнап*д. Покушавајући да заобиђу наше крило, Немци су упутили преко баровитлг прецела, четири ескадрона, које наша артиљеријз опазила, изненада напала и већи део у* ништила. а остачо растерала. У пределу Осовјец примећено је 4 марта, да |е непријатељ приступио копању нових ро* вова. Око 10 часова у вече наша је артиљерија одговорила с утврђења, пркосећи непријатељу, који је претрпео таке губитке, да су радови око копања ровова обустављени. ђомбардобаме дсобјеца ПЕТРОГРАД, 6 марта. — Безуспешно бомбардовање Осовјеца траје од 9 часова у јутру до мрака. У баровитим пределима борба код Жастшемба, охватили смо једзн немачки аероплан и официра заробили. Генерал Лисовски који се 5 марта налазио на истакнутом положају, руководећи операцијама своје дивизије рањен је. Многобројни немачки војници који су последњих дана дошли у наш логор код Једнорожеца, били су у почетку рата рањенг, па по том употребљавани на службу у позадини. Дезертирали су јер су поново враћени у оперативну војску. Они се жале да их је ова неправда отерала у бегство. Око Хшемисла ПЕТРОГРАД, б. марта, Ноћу, 5. марта, заузели смо код Пшемисла једну осматрачку тачку и заробили 54 војника.