Straža

г»рпј 79

С Т Р Л Ж А

Страд 8 * ?

Вас обиђемо и да Вам забла годаримо на Взшем свесрдном старгњу и нези оконас, зато ћемо овако болесни из кревета упутити свевишњем топ ле молитве, да Вам што пре поврати здравл>е, те како би опет користили и помогли на ма болнима. Хиљадили се овакви лекари као што је млаци госпо дин Коркинц, који служи на част народу из коо је. Београд. Драг. Ж. Т.

Лв Ш Нз Цаомнице Г. Сава Божић управннк београдских царинарница, от путоваће дзнас на нов/ дуж ност у Ристовац На његово место врзшће дужност управ • ника ревизор прве класе г. Миливоје Т, МрцзјлЈвић. Седкнца Месног Одбора Данас ће се одржати сед ница Месног Одбора на којој ће се поред осталих питања * решавати и о куиовини белог брашна за Београд. јер је у току ових дана стигло много понуда аз унутраш* њости. Л Васа Џлкић Чика Вјсз Џакић, познати чесгати старина и дугогодишњи посредник београдски, преминуо је 8 ов. месеца у Нишу. Чика Васа био је добар друг и примеран грађанин, зашто га свз његови другови опла кују. пог душу да му прости! Бранино позорнште Бранино Позориште почећсвсј рад тек првог гпрк сј новим комадима из бео ског живота, ксмадп " оактер реелних слиг за време 5омбардова1 . ПредС! " в . а д^иати опет у хотел , и- авија« Позориште „Стерија" Краљевско повлашћено пу тујуће позориште „Стерија ‘ настаниће се од 1 априла у

И кко, наш пензионер, у олињзлем капуту, са качкетсм и муштиклом, одлази у хотел „Париз", па и у „Таково“ у „Србију" и тако даље, и кад дође до 10 — 11 часова ноћу, а<о не ,нађе“ неко пиће, завршава речима: — А, сгд кући! Идемо, а он непрестано при ча, прича, прича.... Крушепац, 1915 г.

Ратне скице Машиновођа Са неком елеганцијом и чедно причаше нам шеф машиновођа северне компаније Шарл Р. ово: Једног дана пошве ме ко* мандант артиљерије в рече ми: „Взјниче, ове ноћи греба -провести три воза аргиље 4 ије са муницијом на положај, о мора да буда, па макар те

Београду где ће наставити свој рад Лзкал у коме буде ово позориште давало представе би* ће отворен до 12 чзсова ноћу. Посетиоцима позоришта важиће код власти као ле гитимација улазнице позори шне, које се морају чувати и на случај тражења полициских и војних вљсти, при повратку домовима, морају се показати. Помен Четрдесето дневни помен даваће се у суботу 21 ов. мес., у 10 часов I пре подне, у јагод^нској цркии пок Вуко сава супрузи Драгутина Крсмгновића, упрзвника Повлашћеног Позоришта ,,Стсрија'. Кгфана ,,Вишњицб г У кафгни код , Вашњице' Краља Ааександра улица до трамвајских њтала има: чуве не беле жилавке, бела и црн» арирпдна вина из Смедерев ске Задруге сва вина из под рума Касине, и часте пркродне ракије. КО ј8 нрнв? Изашлз је из штглпеимо же се добити у свима књижарама, најновија ињижица под насловом: и Тргсвање у рату“ у којој ће читаоци наћи одговор ко је крив за да нашњу скупсћу и оекудицу. Цена 0 60 дин.

11ЈЕ I Шц — Од нашег специјг ,г дописника Обећ? з ћу вам се о<:е* л из Шапца. г ^аки Србин у ч-ррг садањи живот .1екад је Шабац , са свог веселог жи. са свога богатетва. л анас Шабац изгледа као .чаква рушевина у коју се свет враћа да би макар штазатекао на своме огњишту. У Шапцу данас нема ни једне пекарнице која меси и пече хлеб. Све су пусте и порушене. И под такиим условима можете замислити: како је тешко набавити насушног хлеба! А како је тек скуао

плаћен хлеб који се доноси са стране. Да би имали праву слику живота у Шапцу потребно је да вам изнесем и цене жи вотних намирница. Напр. један килогрзм лука стаје 1 60 дин.; кромпир килогрзм 0 8(Ј п. д.; маст 2.80 кгр ; леб 3 динара кгр ; говеђе месо 1,40 а свињ ско 1 50 дин. Замислите сад, тако скупе животне намирнице а заргде нигде нема, ка<о се ту живо тари! Па ипак има света доста који живе у Ша.шу и то ма хом сиротињаи средњи сталеж. * Јј: * Хотела ни.де у Шапцу нема, нити се ма где може пренсћити у кафани већ само у приватним кућам°. Од кафана за сад нзјбоље рзди и најбоља пића сервира кзфана , Мзра-Маре“. Господар ове падње добавља пиће и намирнице чак из Бесграда Сад за Ускрс добавио је и п«во а пиво је овдеу Шапцу највећа послзстица и новина јер га нигде нема. Познати кафеџија г. Рајз постарао се за све могуђе животне потребе да их има у својој кафани и не ж ; ли ни труда ни новца само да би задовољио своје госте. 14 поред свих тих тешкоћа ипак ценовник пићу и јелу није скуп. Дакле једна солидна кафзна у ов јм моменту то је „Мира Мире“. Кад већ гпоменух кафане, да вам саопштим једну нови ну: овде нмамо и кафане у нриватним кућама. Напр. Дра гињина кафзна до станице. Мфа Босанха где писар Шо бајић окша и дан и ноћ. Ове кзфане имају привилегију у отворене су по целу ноћ ме ђ/тим друге радње се затва* рају још у 9 часова. ј§,Овде у вароши имамо свега једиог лекара г. Б. Тадића, који је врло вредзн заузимљив и у свему услужан, трчи на све стране али, све је то мало за Шаоац, где треба ј ш најмаље два лекара. Јер ако се остави цела варош на г. Тадића ми ћемо и њега у брзз изгубити! Дакле, потреба је вешка за лекарима и надлежни би

требали да се позабаве овии питањем. Од колзнијалних радњи отворена је за сад рздња г. Тих. Ђ. Втадековић, који готово има разноврсне ообе у дућа-

ну и задовољава публику у свему ма да је тешко набавити робу ипак је он то учинио и продаје је по најумеренијој цени. Неца.

ђугари изазивају

Упад Бугара на нашу терчторију

НИШ, 19. марта. Код карауле Дели Мемедов Бор прешло је јуче у јутру измгђу 6 и 7 часова неколико оружаних људи. Убрзо су наишли на нашу заседу. Један је од њих убијен а други су успели да се спасу бегством преко границе у Бугарску, вукући собом оног убијеног. Рањен је и један војник с наше стране.

Држање ДЈпаније — Изјава шпанске владе ПАРИЗ, 17. мзртг. „Тан 4 јавља из Мадридз, да је одлука Министарског Савета, да позпву под заставе 30 000 људи, дала навода гласовима, да су ове мере предузете противу једне зара ћене силе. Председник шкнског Мкнистарства енергично демантује инсинуацлју и изјављује, да шпанска влада одржава најбоље односе са свима зараћеним државама и жели да одржи најпотпунији неутралитет. Овј позивање под заставу изазвзла је потргба, да земља на случај мобилвзације располаже са 30 000 извежбаних људи у место да сазове резегвисте.

ФРАЧЦУСКА 0Ф6НЗИВА ЏТ! ПАРИЗ, 17. марта Бечерњи листови јазљају, да је један немачки аерозлан бацио 14 б »мбч на Жерзрмер. Јгдан војник је погинуо. Доуги један немшки аерллан бацио је 6 бомми на Денкер< а трећи је б шио бомбу на Кале. Оза два последња аероилана нису причинили нидакву штету. Јенерад Хдук БЕРДИН, 16. марта. (Званично) Генерал фон Клук, обилазећи предње позиције своје војске, лако је рањ:н једчим шрапнелским зрном. 1915 го9пна ПАРИЗ, 17. марта. Указом г' Министра Војног наређује се, да се обвезннци из клгсе за 1915 годину, који још нису п >звани, морају јавити својнм командама.

живота стало. Ја се уздајем у тебе! .Разумем!* гласио је мој одгов)р. Прегледавши машине и ва гоне нашао сзм све исправно Око 10 сати у вече крену возови. Ја управљах првим возом. Преваљивасмо 45 километара на сат. Ноћ беше страшна. Киша лије, дуваше ветар хладан и несносан. Није се видео пр^т пред оком! Ноћ је оила црна као мастило. Наредих, да се угасе сви фењери на возовима. Да стинемо к нашсм циљу, морадосмо проћи зону, кој> јету кла непријатељскз артиљерија. Срце ми поче јаче да куца. Слутио сам, да се прибли жава час борбе. И нисам се преварио. Ни смо прошли ни сто метара зоне, кад отпоче падати киша и град од граната. Немца су се били сакрили, а сигурно

су добили обавештења од каквог шпијсна Сигуација критична. Мислио сам; ако се упали депо мунициони? Одле тиће читав воз у ваздух! Пу* стих машину, да лети што брже може, а исто заповедих сигналом и осталима. Срећом пројектили немачки падаху далеко од нас. — Бр зша наших машина бивала је све већа, али и непријатељски пројектали почеше да падају ве ближе. Био сам јако уз буђен. Најзад опазих сигнал освет љен. То беше наш циљ, наша мета. Дадох машини највећу брзину. Још неколико метара и стигосмо живи и здрави. Страдао је један вагон од не пријатељсках граната. „Верујете ли ми —заклучи Шарл — та ми ноћ беше најстрашнија и остаће ми у памеги целог мог живота.

РУСКА 0ФАНЗКВ&

Јлабке операције БУКУРЕШТ, 18. марта. Из Рима телеграфишу да је руска врховна команда наредила да се на свима фронтовима пр ђе у офанзив/. У талијанским војним круговима придају велику важност свој офанзиви и верују, да ће ОН 1 биги решавајућа. Чеси руски бојници РИМ, 18 марта. Велики број Чеха, заробљених у Пшемислу поднели су молбе руској врховној комчнди да их уврсти у ред бораца против Аустријанаца.

Г. Трубецки Бугарски листови који су синоћ стагли у Београд, доносе како ће г. Трубецки, руски послачик на нашем двору бити ускоро опо зван.