Straža

4

V

Страна 2

За добровољце За наше храбре добровољце који са пушком у р>ци стоје на мртвој сгргжи у одбрани Српства и за Инвалиде Савеза Добровољаца приложили су преко нгшег уредништвг:

Свега 735.90 дин.

Са француског фронта — Нови успеси . ‘ : I ПАРИЗ, 6 јуна. Фракпусни коиинике од 5 јуиа: Северно од Арвса водиле су се особиго огорчене борбе. Франц/зи су по стигли оабиљне успехе и заузели су неколико редова немачких рсвова са обе стране пута нз Екс-Нулет у Суше. Немци се још држе у дну бивака: јужније Фран цузи су заузели пгрк ззмка К»рле) и освојили Сушеско гробље. Сев^рно, источно и јужно од Невила Французи су заузели на јуриш прву некачку линију и на понеквм тачкама и другу линију. Француска пешздија пошго је извошила напад са крајн.ом енергијом, одбила је све жестоке и учестаге нападе изведене са велеким немачким сна ама. Немци су уаели у борбу 4 дивизије и претрпеги су до кргјности велике губитке, Б[ 0ј не пачгих заробљгника прелази 600 мгђ/ којима 15 сфли ра У Алзасу су Французн осеојили Алтенхсф и 'Игајнбрик и капредовали су на обема обалама Фешта. 3 добили су 500 заробљенвка са 10 офиц ра и20п)>иц ра. Французи су у Алзасу оборили јсдан немачкв оплгн. Оба авкјзтичара у аероплану погинула гу. --- Борбе у Алзасу ПАРИЗ, 6. јуна У Ачзасу франиузи су утв^ди освојеие позиције 4. јуна и еаставнли су дт нгпредују. Пред вече су фргн цуске патрс.е дгпрле до Изисг. Фргнцузи су напЈедовалп на обема обалам.а Ф-сте и држе ватр и своје гр тиљерије г пешадије нутпријатељеве к< муник. пије кз иеђу Нефи ра>.а и Мистерг Заж били смо мнсго заробљсника, мктраљезе и велику колкч ну материјал нзрочиго пу.пака И м°така.

■^Г 1 1 1 уГмерака и ЈЈгмачка Букурешт 6 јуна Конфликт взмеђу Немач и Америке достигао је врхунац. Нота америчке владе изгзвала је у Берливу. ва преаашћсње јер и највсће оптигисте је данас јасно, Да прстивн ци немачки дсбијају све повољније терена и да стачу симпатије. У Копенхатену чека око 100 америчких породица, да се укрцају за своју отсџбину. О. Жртве - Д«о*тоаеп*чам Вмпаио »М.тен* донсси да број немачких губитгка за дссет кесеци износи 4 200.000 Од ов: цифрг 3 милиона |е погинуло ил умрло а 1 200 000 је кзо неспособно нзбачено из строја. Аустригка губитци изно се 2 и по килисна.

СТРАЖА

греб. Рачуна се да у Зј гребу до сада има око 30.000 којг оболелих које рањених. У Босни међу трупама бесна колера и трбушни тифус. У Љубљани је до сапа добсгло 10000 поро дица из Истре и Приморја.

И 14

9 о 5 ро »х позиају! Китш КшштЛ

Због чега о.т I лаоали аа в ■&. 1 двмог иаисмдата СОЛУН, 7. јуна Из Атине ;гвљају, да су м: ћедснски Мустимани ј ла сали за владиког кандидата због тсга, шт-'. су протвв Н-ци м 1 какв*л уступања Бугарима, које с/ добро запавтили 31 крече турске влдавнне

Са> раиа пои аелмког ннма Пегрогргд, 7. јува Тело п к. Белек г кнеза Кснстачгкна Коестанткно вића свеч но је пренето у Саборну цркву ов. Петра и Павла. Преносу су при суствовали царскв п; р и ови члансвч парскш д ма са државЈтцимз и велико достојз) цика, изас- анавс; из земљг, д| пломатски кор и представници стргних дворова, предсгавници цнвил них и во^нсх в;ас)и, пред ставнвци р.)зних корпорација и др.

И т мечега! - Иемциим на« да нмјо нај9ол>о ј БзлгиЈм ПАРИЗ, 7. јуеа Из Амстердама јављ ју, да немачка врховна ксман да чини нсв размештај тру на у Белгеји. Размештгј се врши у највсћој тајности, и оним улињма, којима про лази војска забрањен је Сваки саобраћај, и сви про зсри на зградамч мор; ју дз булу застрти густим заве сгма. По ј -дној в:сти Н<.м ц’; шаљу св)је трупе из Белгије, да би п јачахисво фроат на Ипру.

- Пропдсг подаодиог врод., ЛОНДОН, 7. јунг. Адмиралитет јавља да је немачки брод „И 14* потопљен прв свом покушају да се проб је у Дардане ’.Људстјво је спашено и заро бљено је. У 9ар9ахелииа - Очајио еташо Турмма СОЛУН, 7. јуна* Са Мигелене јављају да зкција С"Ор :зума по^едоносно напредује. Положгј турск«х трута на Гали 1 ољу и у Мало> А^,ји Очајан је. Турцч су већ из губ)ЛИ Са «у наду нј среНан исход војне.

КИвшреш ввпи Спеп. дсписник „Тајмса допутовао је из Софвје у Ниш, где ће се бавити некслико дзна рада упсзча вања полвтичке ситуације. Из Срвдишног Одбора Срсдишни одбор народ нах посланика решио је на Гсвгјој последњој с< дчици, да се од сада никакве мол бе за псмоћ не примају, већ да се свч молиоцк са мол бама обргћају мес им од борима.

Врб) 154

Цепелах

Прч Укрокши

> - с«

■ ааЈ«д« старп

Букурешт, 7. јуна Пре два дана одржана је

Зсг чега Јс опозаан тјцси« ао јммми иа оефмјсном , оарт С.ОФИЈА, 7. јучц О одтаску бив. бу. Ергкогј носланика на офЈЈСкСмј двору псстоја неколико вср заја. По једној, која је узгледа и најтачаија посланик! је опозван из Софије и при- г _ _ г времено постовљен за ко* | у Бечу под пррдсед* иштвом мгнданта труга н» Галипо мииистра р н странвх дела љу збсг тсга, што нвје у-Јбгрона Буријг-на, .едниц_ спео да Бугарску тер ито- ј обеју влада, На овој сед ријалним улуацима 38ДО- ници цвскутовгно је псред бије, да стане з» све вре ст.ња ств реним царевом к: р та н(ут г алнг| |болешћу још в о очајнгм п 1Л0ЖЗЈ7 економском и ф џ нансвјском, у доме ге зем — Браво, Јове! ла! Го- данас налази. лупче! Још! Он се заљуља јвпчч на! под и цоче ићи на ручгмаЈ Изјутра су Јелини роди ; тељи били страшно аачу ј ђени. Отац се попне горе * I “ Још !•*••• ■•■в «*«-ачи« н«Ј , . г ваљалство ослушкујући пред вратииа младенаца зачу тутањ. Пола- ПАРИЗ, 6 јуна. ко ошкрвнувши врата на- Бернхарндт Розентал, ко јежи се кад спази Јову.на га С У змеричке власти при* ТИ 1 ПНПР ( СХ > ми.ао л пбпо

- Нмд Енгпаокоа ПАРИЗ, 7 јуна Јаељају из Лондона. да је једгн нсмачки ваздушни брод лет«.о над снглеском обалом и да јебгц.о 9 ко када бомби, од којих је поги.чу. о 15 душа, а рање но 14.

— Компиан« владии БУКУРЕПЈГ, 7. јуна. Услед злон мерчо протур них ве ти, да су си е Че творног Спопазума поднеле улгЕматум Румунвји, впада је издзла команике, којим све ове вести демантује као неистинзте.

Пл&ВИ КЗМ8Н Прекјуче је у Ниш приспео један вагон плавог ка мена, за једну нишку фирму. Ова пошиљка ј речвирирана сд стране нзчелнвкв воре станице, и биће раз дата нар ду округа ниа ког, Сувв шљивв У мнн-(старстау нар )дне привреде рада се на правил нику, ио ко»г.е ће шљивар сте кОмксаје вршити пре глед сувнх шљ вз намење них аа прЈдају ван земље. Летњм одвло Пзртија < д 60 000 ле њих одела за нашу в >ску устуи љена ј фир си Т"охареввћ Попов. ћ а Иднћ по цени од 7.30 дан. по пару. ПонушаЈ еаноубиствв Јуче између 8 и 6 часова пре подне, Бранислав Ацић, осам наестогодишњи младић, по за-

осетио и сад одјсдном иоста пакао. Ми отворисмз брзу пгљбу на 'луи&јући ка непријатељу кога нисмо видели. Са наше обале поче такође брза паљба, а и други позив твко исто отвори ватру. Пуцњеви су одјекивали кроз узану клесуру по неколико пута и ускоро се могло чута само кзо неко кључгње. кркљање. Магла Се мало разреди и ја једва | спазих доле на Дрвни кеко; се остатак наше чед: пренози. Борба је одједж м посгала бесза и жесток; 1 . Ту* кла су се двз неприја теља, који се геговима мрзе и који су же^ио чекал! I ову борбу. Меткови су фпјука ли и зујали. Ми см џ полако али стално ишли вазред. Сада смо већ вид л) | непри јагеља који се крио аза пло гова и џбуња, мет пали се Са њг.ме, тукли се н клали ножевима. Могао < ам чути по кад кад тупи уд ,ар ножа, као у какву мешк ну, и одмах за тим јаук. Магла се диже еасвим и су нце свну. Сада сам тек ви^ ;ео да см< били > јелном с( 1 лу — тур ском селу —- ок о кога и у коме се водила б' ррба. Ш«н чеви су били в ећ заузети, ала се неприрт гљ још др жа) у селу у к т-ме се сад -ттвори ужзснз борба. Н пријатељ се са шт по кућ 'ма и одатл е нуцао на нгс, те смо их морала бом бама нстерива-ги. ■До9ч. ‘Ж( Јндасмеријз и

Ј, Феруси

- Вак(вн пјт ап Бунурвшт — Спец. извештај СОФИЈА, 7. јуна После конферснције са др. Радосав вом, овдашња румуаски посл н к г. Де г _ . руси дсбио је телегр. фски ; «е;ез.

сред собе где прави у ваз-^ духу најочајније зако шог 1а1е, поред њега стајгла је Једа и аплаудг р ла. Дица обојих сијала су срећом. **р-

. П 1У

!Ш)1Ј Ш&9 12 1№! д т кревета, два нахткасна, два ц.ифоњера и један вашкасн; све је израђено од ораовине. Стварн су оотпуно нове. За цену упитати у Задарску ул. бр. 2. ЉМвгиГ' 2—2

168

Ш

ТАМПАРИЈИ „СТРАЖИ* потребна су два окретача ,

ТВ1 риле I а < сумњиво лице, јср су кпд њега н; џене ком примитујуће хартије, изја еио је на саслушању, да царско-немачка амбасада у Амеррци пузем лажног пе чата америчке држзве, из даје пасоше сеојим поданицимз кеји као Америчгни гугују у Енглесћу и дру г е државе с к- јима је у рат ном стању, и тамо врше шпију ажу. Ова изјава учинила је сен зацију у гмеричким круговчма, а амердчка авност тража од владе да учини нужве вораке, како би да нашњи шмачки амбасадор што пре напустио Америку.

9л4сик Дрм-. говгормћ. Космјт Ф

|позив од (воје владе, да рдмах от утује у Букурешт Овом изн( надном путу, као и г.ретходкој конф рек цији са шсф м Оугарскс владе г радаје се веома вгжан карактер По је ној! в.рз ји прегсворч између Румуније и Буг-рсге, К( ји| доди у Букурсшту г. Симеун Радев, бугерски по сланик, запели су и г. Де руси има да их поправн: По једној другој верзчјв оут г. Дерусија стјји у ве зи са великим д г. ђцама пред којимасе Румунијзна лази и влада је всљна да чује мишљ^ње г. Дерусија чоја се сматра за једног ол нзјокретнијих а иајвсштиј румунских дипломата Лр «9 глабу пм! - АјОТП|Ј*ИЦ1 имјцшј боп. иоц« у Хроотокој ■ Слааоиијо Букурсшт, 7. јуна У глакном аустрискс м штабу раги се на плану, за офанзтву на јужвом фронту пррма Србији. Сви рањснв ци и болесници из б.>лнаиа у ХрватскоЈ, Славонији, Срему и Јужној Угарској ета куисани су. Велика број рањевнка из Словен Брода, Горњ«х Кгрлсваца и дру гих места сретели су у За-

Среска к&чеднпца - Уива о по1тављаПу и рав»сштају среских мачепиики НИШ, 7. јуна. Дангшње „Српске Нови Нс* донссе овај указ о постављењу и размешгају сре скнх начглвика: За н челника II кл. сре з- жупског Малана Момир( ваћа, н челник. исте клгсе среза гтјд(Иичког; за ниешика I кп. ср^за сту деничког Срећка Трпковића гдвохата из Ужицз; з&, качелника II кл. среза и н:-| г< рског Рељу Ђорђевића н чрл. (реза у оставци; за сек^етара кл. начел. у О хриду, Предрага Лу ића адаоката из В. љев-; за ко ие ерј полициског у Нишу у рангу начел 1 кл. Тахо мира Неднћа; за комесара полгције у Нзшу,

_—, ј ч. жг шдасмеријз и никажу обућар, са сганом у Ду јХурци била Су разбијени и бљанској улици бр. 7, покушао нжта пс> -галлп гл*«^««

, - - Г - - » Ј је да изврши самоубиство, испалнвши један метак из брзо мегке у леву страну ребара. Узрок је, како је сам изјавио, несрећка љубав.

сад је настадо оамо гоњење. У једним куа.уру:зима спа зисмо трн ж..АЈЈдара и пс|зва.:мо нх на ЈЈ-едају само : се једзн предао. Биго |е врло Бранио 1 ав је одмзх пренегу ашен 0 ^ лед _ {{рупне болницу, ТОМ се приликом у- > хл шног зиоИ избатврдило да је рана лаке при- ј Грашке ХЛ/4ДНОГ зкој.ч изои

л Л Милана Пзвчовића пол ги сара 1 клаее иач. округа вишког.

I

Мшггргк! сзд« Из Ниша игм јатља наш аописник, да је псд пр(Д седништвсм г. Пашићз одржана минист.фс.ча седница. На севњши је реш вано о текућ. м питањчмл.

- - « ”1 роде и да ће остати у животу. иГрова Добра срећа Поднаредник Дрзгослав Пет[ овић беше вођа једне патроле приликом извиђања пука „Цара Душана* у Мачви. Он јахаше са прагиоцима кроз једну ретку шумицу коју од друма раздва јаше једна н>ива засеЈана ку курузом. Дсшзвши д> кукуруза он чу коњски топот који олазаше с десна. Одмах се сети да ће то бити каква аустријска патро а, те зато сјаха и остави пратиоце на ивици шуме, а сам се полаггно, старајући се да -не занаха кукурузовину упути ка друму, Прн крив се за један трн крајдрума опази да му се приближава један хусарски сфицир са још два коњанина. „Да добре среће, славу јој љубим — е више се нећеш мвјци вратити*, про-1 шапта Драгослав. Френутак, два и аустриј'ки официр наиђе спргм Д)агосдава. Дан —■ р/з леже се пуцањ карабина и гфицир као пу н џак трс счу о земљу. Драгослав брзо нанишани и на подофицира који јахаш; зз официром. И овај тресну мртав на земљу а трећи окрете коња < ГТ _

јалг су му по челу. Веро ватно га је нетто у грлу стезало кац је једвл лромуцао: „Убите ме, алд ме немојте мучпта и тућш“ СвгурнЈ је ииао врло тг-1 — скрече Д"; жно мишљење о вама. ПЈ*| сгавнИ ц 1ма И учитељицама које скуп јли смо врло лепо са: в ~ д0 миого могу урадити на Њ0ма И ПОШТО ГМП га Г./-1

повуче г-ђу јавно за уши“ да ве ба тако што и даље ччнвла. Код нас ће још мало па и К|)вв бити око брашна, шећера и другах гамирнвца. Дос неки пријатељв онвх која то издају у народ. одбранН, м тнополу и општини добијају на вмена к >ја и не □остоји по сто килограма шећера и неколико џака брашна, јтдча саротања не може да добије ниједан ки* логрзм шећера и ни петка* лограма брашна, већ купују по шеснаест гроша оку шећера и пет и по брашно иги што је најчешће гладују. Фоашаа кнјш ми)а Практичаи курс аа деаиифекциЈу Француској лекарској миси)и потребан је велики број болничарки за рад на сузбијању заразне болести у Србији. У том циљу је шеф дезиифектионог одсека, г. Д-р Биснер, оргаиизовао у Београду практичан болнички курс за дезинфекцију. Предавање је посећивали 110 г ђа и г-ђаца иг Београда од којих је 75 положило хспит и распоређене су на рад у Београду и по окрузима београдски, смедеревски и пожаревачки. — Њих 20 већ је отпутсаадо у пожаревачки округ, где успешно раде иа дезинфекцији и сузбијању заразе, а и остале ће ускоро почети рад Наишавши на тако повољан одзив г. Д р Биснер решио је да одржи и други курс за обраазвање болничарки. — Курс ћг почСти 15 јуна и трајаће 10 даиа. — По свршптку курса одржаће сс испити спремности и иадеће се дипломе. — Болничарке које буду распоређене на рад имаће бесплатан стан и 3 дииара дневно Што је већи број лица, које се упознају са осталим практичним прописима и начинима за дезикфекцију и сузбијање заразе, лакша је и одбрана земље од штрашне епидемије. Ради тога позивају се г-ђицеи г-ђе из Београда и целе земље, да се упишу у овај курс и слушају предавања. — Нарочито

њвма и пошто гмо га р.( зоружалн пџебацчлн смо га, као занобљенвка, на нашу страну. Јз сам узео његову мун цају и пооунио Своје фашеклвје, Оиа су другв лвојица побегли у једву кућу сдакле почеше пуцати. К)ћа је била запаљена као л ц?л > сел/>, јер ^су сељаца — Турца — из тог села цуцали на нгс. Сваки онај које се предао био је по* штгђен.

сузбијању заразе и обавештавању народа. Уписати се може само преко поште код госпођице Јаворке Дамњлновићеве, Ресавска улица ■ бр 25, а предавање ће се држати у Београду, Великог Милоша улнца бр. 14 у згради друштза „Станковић*.

- Протм нмала. - НашцишЧ*. — Зарааа. — Карасо. —

СКОПЉЕ. Госпг дин, кога је јако за голицао а з; болео дописо — ~Ј м илрпс КОМ»а I и Ј>клкл\, \Ј и паб(.же. Драгосгав приђе о-! на РОДнОм позоришту а наЉипигчдг гч/»« п п . I плин• л ~ — Л_ I Ж 1

В0СТ8 Г, Мзмулев, ги севре« тар руСког посланства, који се оЕде бавио три дзна отпуговао је синоћ натраг у Н ш За стрш лбК' рв Од сада ће ге лекгрим страних мисија нов:ц који Они добијзју из св )је От; џ бине, издавати у сребру са 25 од сто ажије. Т§А6Г{кф*ИИ курс Ргдови на отварењу телеграфског курса приводе се крају. Школа ће ових цана бити створева у Ниш/, у з рада желеаничкгх курзиста, на ввшксј железивчкој станиаи.

1 " ШЛЏЛЛЛЈЧ. УЈ I фициру, скиде с њега доламу доглед и револвер и пође под официру да и њему отпаше револаер, а једна нова прилика искочи преда њ’ с леве стране дру< а. То беше опет један аустријски подофицир који јахаше на велосипелу Опазивши Драг..слава, подофвцчр брзо к,о м)н>а окрете велосипед натраг у намери да побегне. „Е нећеш се ни 1 и вратити мајци* позика Драгослав, брзо нанишани ч опали и подофицир и точак нађоше се у лрашини 'Лосле неколико' тренутака Др^гослав је се вратио пратиоцила носспи на леђимт точак — велосипед, о врату до°лед а о бедрима два револвер*. За ова јуначка дела Драгослав је одлнконан алатком медаљои. иш т н

Ј.Утдмздгјчм доаг. Грегопаћа— Коо*о<« Ја

Л — НМ Д С. П. На |еднсм нешто свну у пуче сред самим М' јим о чима. Уши ма зазујаше. Чух нечвјо Јаук а поуом само а) цњава, трешт. њ<*, вихање в||аук. Непријатељ нас је

рочито о г ђи ИлиКки, на писао је један у „Српсксм IЈугу*‘ јед н чланчићу коме *е је напао. Велкм, напао, ј.р све оно шго )е ааоисао, није одбрана, већ напад. А н што се толико љутитн на г. Дууакова?)! Шт 0 је казао да јегђтИг Јвћ добила неку маниЈу да е опија. Хе,.„ Боже мој, чад то зна зубдвка скоаљан:ког нзрод. позоришта, гао з.што не би то могла да зна цела Србија. Да, ј&| рскох да се опија. Али, пардон погрешио сам, она сс зе опија, већ таман толвко узме алкокола колнко је аотребно да изгуби много од свог тглента. Наравно, да ту промену може тешко да есети онај који не посећује стално вар. позориште; а оном који та стално посе* ћује то готово оада у очи. Па ипак, иако сам нападнут ја и. ак не сумњам да је г. колега нмао каких гадњвх намера. већ само колико ,,ла

Ш г т ОорЗз т Л^бачова Петроград 7. јуна. ј Кнд^ ј? бит» г а К' д Дуб 1 ч ра достигла свој макси муи Јачвне, Немца сууспели да пробиЈу западна фронт и отпочелч су брзо напретпвање ка селу Путора. Снгп наше пеш"дије, која је ч:трр» дгна провела у најжешћој богби била је и(Ц )пена. У т ме тренутку, гене» рал ко|и је комаадовао оиерацијама и који је попу* њавао своју пеш ди)у коњицом, пусгио је у борбу своје хусарске, козачке н доагонске пукове противу непријат. љч. Немци су, обузе 1 и паником на целом запгдном фронту, ударили у бегство. 91. пешачки немдч .и пук сасвим је уништен. Наше гоњење насгавило се све до села О ешице где су немачке резерае, орешавшв у сфанзиву. заузе ле свој фронт. Зааобали смо пет митраљеза. Тим нападом који нас јестаосвега 200 људнЈ успели смз ва зауставвмо даље неарн- : јатељево напредовањ. која тога дана није предузнмао' никакву акцију.

Претплата на „Стражи м 1 дшзр месечно. Олгочоом уредннк Лобогво 1 е ^младммокнћ МакевамЈеаа А*