Straža

Страна 2

С Т Р А Ж А

Ербј 159

За добровољце

За наше храбре добровољце који са пушком у руци стоје на иртвој сгражи у одбрави Српства и за Инвалиде Савеза Добровољаца приложили су преко нашег уредништва:

Пренето из прошлог бро'а 735.90 дин. Алексгндар Лавадиновић. трг. и члан добр, Савеза 100 Иван Станисављевић, сарач 5 ’ Свега 840.90 дин.

У СТВАРИМА: Јефта Павловић и Комп. пола риса хартнје, Н. Н. један тигањ, Софија Бранковић, учитељица један пешкир и један пар чарапа.

Дуетро-тадијанеки рат — Нови аустријски неуспеси —

РИМ, 10. јуна. Службено саопшгење од 9. јуиа: На неколпкмм местима на целом фронгу непрајатеље ва активност ареко целога јучертњег дпна ограничила се само на акцију артиле рије из даљине. У зони Монт^неро једаа од нзших батаљона алписках ловаца напао }е трупе које изгледа тек што су дошле из Галипије. Неприја-

тељ је претрпео огромне губитке; имамо заробљени* ка. Непријатељеви напади против напшх позиција ксд Плава обновили су се, ааи су били свп одбијгни. Нз доњем току Соће учврстила смо своје добит ке. ИсподТржића поплава, коју је изазвао непријатељ у околној зони, ма да опада ипак претставља још важну препреку.

Какада Одашиља&е нових трупа аа Евглеску ПАРИЗ, 12. јува „Тан* саопштава, да је кгчадска влада решила да позове 250 000 хиљ. аојнита. 200.000 зојника послзће се на Оелгијско бојиште, а 50.000 хиљзда остаће у Ка надн хао резерва.

— Иззештаји са свију фронтова. —

Париз, 10. јуна (Службено савпштвље) Злбел«жене су неколике немачке борбе у пределу северно Сд Араса. Северно од Сугкеса мало смо на предсвали а одбнли смо један немачк* протвв-напад. Канонада није престајала на сектору Ангр и Екшри, бли зу Бери-о-Бак, на коти 193 изазвали смо експлозијује дне мине која је начивила левак од 35 метара у пречнику, наневши озбељне ште те немачким опкопама. У ПЈампањи, ва фронту Пер" Богежур, Горбз минама и жестока канснада. У горњем току Мезе, у Калонсксм шанцу, неприја тељ је јутрос извео један жесток против-нагад, који му је *ао согућности да поново есвоји свој пређзшњи друга ред шанчева. У току тога дана по подне изведен је нов немачки напад, он је бво сдбијен од мах. Кад ско ми са своје стране предузели офанзвву ушли смо у други ред не сријатељских шанчева. На аитвцана шуме Ле Претр непријатељ је необвчно јако бомбардовао наше полсжаје. У Лореву докопали смо се два непријатељска оољска рада близу Лентреја, ту смо ималв заробљевика међу којима три официра. У Вогеавма бура и густа магла спречиле су операције. ПАРИЗ, 11. јува. Званичан ксминике од 10 јуна 3 часа по подне: У областа северно од А раса бомб*рдсв>ње је тра јало са обе стране орско целе ноћи. Немци су поку шалн нове против нападе, једа« код Кабиринга, адру ги код Невилског гробља, ала су оба потпуно одбијена. Запедно сд Аргоие, кодпута Бинарвил-Ван ле

Шато, борба се наставља ручним бомбама по подземнвм каналима. На ссталом делу аргонскогфронта Немци су потрошили много му ницвје, али нису предузимали никанве пешадијске напзде. У горњој мези код Калонских рсвова опет смо освојили један нова део друге немачке линије. У Л рену смо одбили нове немачке протиЕ-нападе на положаје које смо заузели код Ленгреја. Задржа ли смо све наше тековине, задсбавши ззробљеникз. У Всгезима у области Фон тнела а Бзн де Сата непријатељ је пргд вече, пошто је за неколико часова из бгцао око 4000 гранатана један наш предњи ров нз фронту од 200 метара, успео да га заузме Истовре мено је извршио нападе га суседни рон. Ту темачку сфанзиву смо сместа задржгли. ПоЕрзтели смо готово сав изгубљени терен. После једнст противнапада, који смо сјајно из веаи, непријатељ је успео да се одожи само на крају ровч. У току а&ц?је задо билисмо заробљеника, мсђу ко/има три сфицира. У области Фехте згузели смо Соноернах и пом:кли ско сво.е л"није на источне пад’не села.

— Г. Калуииеа у Софај« —

СО 1>ИЈА, 11. јуна Посланик бугарскиуЦариграду, г. Калушер, ко : и је био :ошао V Софију да поднесе изрештај вратио сг у Царигрзд.

70.000 — Огроиии турски губнтци СОФИЈА, 12. јуна По вестим?, ксје су сти гле из Царчграда, тдко је ва последњих петнаестдана пренето са Тракијског бојишта око 70.000 које лакше које теже рањ<нихбо раца. Међу њима има преко 600 сфицира, од којих 120 Немаца. Услед овога у турској престсници овладала је зачмалост и нерасположење и духови су јакоутучени Оп ште је мишљсње да је за еву ову несрећу која је Турску снашла кривац Не мачка и њезанв агенти.

В*«бмк Аоаг. Гоегооић. Коои1сш 22

У влада се боје да не дође до аобуне, и зато су предузете све мере предо зтрожности.

— Спец. изаештај Букурешт, 12 јуна. У двору је одржана веома значајна седница под кра* љевим председништв'_м. У политичквм круговима се сазнаје, да је на овој седници дискутовано 0 одговору који ће румунска влада дати Силама Четворног Споразума о неком учешћу у акцији. Јон.

Из |угарске — Др. Радославов и шсфови оповиције СОФИЈА, 12. јуна У кабинету председника владе др. Радославова одржана је конференција са шефовима парламентарних сгранака. На конференцији је г. др. РадослаЕов угознао шефове о спољној ситуацији и тргжио је њпх.;во ми шљење. С обзиром на важност доггђаја пред којима се земља иалази шеф ва су др. Радославову саветсвалн или да се образује Есалициони кабинет, који би имао за задатак да са Силама из Споразума поведе прегово ре о територијалвим ком пензгцијама ради улажења у акцију уз Спсразум, или да влада иденаизборе. као што је био случај са Грчком и нека народ да своју реч! После конферекцвје др Радославов је от.ч шзо у двор.

!

Видовданска прослава у Анернци Српска добротворна и просвегна друштва у Америци приређују у Чига у велику Бидовдансну Про славу у корвст српских ра њеника и Црвеног Крста у Србији в Црној Гори. Да ба сва свечаж сг испала што величансгвгнија пркр^ђивачки сдбор, која је састављен од најугледни јих људв учгнио је огромне припреме. Свима Србкма, кош су Спречени дз у?му учешћа у свој национглној прослаЕи, одбор је упугно иолбу да пзшљу добровољна прилог, како би тиме дали доказа С г ојој рааости и псносу због сјајних српских псбеда у Свом великом и свет скгм рату.

И овај као и ранији пралози употребиће се на набавку пољопривредних алата. Шкодски надзорнкци Минастар просвете и цр« квенвх послова наредио је преко просветног ииспектора нових крајева, да сви школски надзорници обиђу школе у својим областима, и да му о успеху у наста ви пошљу реферат. Г. Аврамов/(ћ Г. Сима Аврамовић, директор пољопркв. друштеа, који се неколикз дана ба вио у Београду где је вршио набавке пољоприврсд ких алатки, вратио се у Ниш.

псродкца пбгкнум

Садзњи капитал овога фонда износи 111,910-50 динара. Ова се сумл налази на приплоду по уложним књижвцама. Племанити људи за еироткњу ОпштинИ београдскојпри ложвлл су за њег.у сиротињу Ј. ВојиноБић и Ж Пајић, трг. 50 дин.; Ђорђе С. Којић, учитељ 5 д. Раљ« ска Фабр 1 ка Цемснга (Акц Друипво) 200 дин.; г-ћа Катарина Дим. Кнежевићч 12 дин. и Нешко Смиља нић, инжињер београд општине 30 дин. Опшгина у име своје си ротвње захваљ/је племени тим дародавцвма. Траже се ш'ни Општани београдској по требно је 9 казана за ку вање јела за Руску Народну Кујну. Како каззна по рздњама нема, умољавају се приЕатна лица да учине понуде илн за откуп или на псслугу. Моле се гргђани да се одазову овоме позкву како би се ове кујне могле основати.

Мкнмтарсиа седнкцз Под председништвом г. Николе Пашић?, одржана је у министарству ино траних дела министарска седнвпа. После ове седнице г- Птшића су посетили г, г. ру мунски и бугарски посланик. Дипломатски при|8н Јуче у 4 часа по подне г. Пашића су посетили саи п зсланици при нашем двору. Судско фзрија После Ввдов дана, 15 ју на, настаће судско ферије □0 судовима који раде. Аиерички ноиктат Америчк« комитет за при купљање прилога за српске привреднике послао је пре ко амеоичког посланствз већу суму пољолривредном друштву.

ИЗ РОВА — Д« лн сам ваш? 3?. време нашег повлачења беше у ЈедноЈ - патроли заштитници редсв Радосав Бељић из Причевића, среза Подгорског округа Ваљевског. Ова патрола одступзјући сгално одржаваше везу са једном аустријском патролом претходницом. На једном месту аустриска патрола употреби један вештманевари изненади нашу заштитницу својом близином. Чим Аустријанци опазише наше осуше на њих ватру, наши окретоше коње и у трку појурише у сграну али не свн. Од првих метака Бељићев коњ паде са јахачем на земљу. Бељић се брзо извуче испод коња убијеног и поче скидати седло—прибор, да би бар сачувао државни прибор. Тек шго је скинуо прибор патрола аустријска појави се лред њим и један од њих чистим српским језиком повика му: .Остави! 0стави! Сад <ле и ти и прибор наши.“ Држећи прибор у рукама Бељић им одговори: „Вала ниги сам ја нити прибор ваш.“ Забаци седло на леђа и потрча — кривудајући, час деско, час лево, — пошто га Аустријанци гађаху — ка једним кукурузима који беху близу. Дошав до кукуруза, ои се не могући даље бежати због умора — заустави, збаци седло, скиде карабин и поче пуцати на Аустријанце, који се беху надали за њим На тај начин натера их да полежу. Избацив неколико метака — и одморивши се на тај начии — понова се диже, докопа седло и умаче кроз кукуруз. За собом чу неколико пушака па и то лрестаде. Истога дана стиже Бељић у ескадрон (који га беше већ ожалио) и донесе на леђнма седло. „А да сам био каква рђа ја бих се предао,* завршава Бељић своје причање.

Ш

ТАМПАРИЈИ „СТРАЖИ* потребна су два окретача

Ото Вајс Такве сте (АФОРИЗМИ) Многе и многе девојке толико пробирају. да се најзад удају без икакзог избора. Знај, да кад те жена салети да јој све кажеш што ти душу слама, она тада очекује да јој кажеш само једно: да је волиш! Многе жене ш тају мужеве за савет у безначајним стварима, међутим, у много важнијим, често у судбоносним питањима она ради онако, како нађе за сходно. Веома често жена облачи најлепшу хаљину баш за онога, пред киме би најрадије остала у — свиленом костиму. НПГ 10 НИТЕ — пкше Д. С. П. Стојим, прикривен, чекам прва ударац секире и зебем, страхујем. Не бих сграховао, к?д ке бих био псд Пашании Брдом на коме је ј дан километар лево од нас војничка касарна. Ту сигурно вма доста војске, тим пре што је ово Ордо и утврђено. Дошли смо у чељуст зверу, у руке непри јатељу, да секиром сечемо телеграфски днрек. Зар то није и сувише?! Тап, тап, тзп... почеше се кроз ноћ брзо и гровнкча во да р^злсжу ударци се кире. Сигурно се ни онај који је секао није боље осећао. него ја. И ништа, никакав пуцањ! Тап, тап, тап... па зат*ш потмуо пад дирека. Затегнуте жице зујале су кроз вачдух. Ј неколако уда ргца и онда нешто танко и звонко прође кроз взздух. Жице су биле посецете. Брзо смо стрчали до в )денице, оставвли секиру, па са всђ л м брже боље на Градину. А и вргме је већ бел'> јер је на гстоку већ бле дело. Тек шго није свануло Сад смо ишли св’. уз брдо. Често смо се заустављали и одмарали од напорног и брзог хода. И кад смо се на једвој малој чисгини о крснули, видели смо друм и на њему неколико хусара Било је свануло. Кад смо се вр^тили на Градину, нађогм} гве у п> крету. Правили су од ка м на заклсне, јер је дошла регуларна војска и заузела брдо према н.-ма. Морт да вх има много јср се чуо в топот коњски кад се присиони јво на земљу. Не прнјатељ се спремао за ка пзд, а и ми смо се са своје стране спрекаш и угвр ђввали и онако утврђен брдо. На брду нас нкје било мч го, не више од двадес^т. Остали су били у селу Ске ли и на једном брду изз нас. Са иама је био и пот поручнЕк Мчлић А шта је оно доле, лсв од нас, што се поред пло това и кроз кукурузе вуче Потпоручник је глсдао кроз дурбин и рече, да су то Турци.. Шта хоће они? Да неће у српско село Височ ник, да нгпадају и убијају Србе? Да их насу псслали аустријски сфицири. да на: извиде или да нам зађу за лсђа. У сваком случају не желе нам добро. Пусгили смо их да изађу на чисти ну и онда осусмо ватру на њах. Видећи да не могу у тећи оредадоше се. Било нх је седгм и један је бно рањен.

Доеледње веети Беч — Берлин — .СПЕЦИЈАЛАН ИЗВЕШТАЈ БУКУРЕШТ, 12. јуна Вести о неспоразуму између Беча и Берлина све се више потнрђују. Једна гичност, која је веома блиска аустро угарском посланику сазнаје, да је бечка влада одбила берлинској влада да учани ма какве територијалне уступке Румунији или ма којој другој држави. На овај одлучан одговор дошао је још енергичнији захтев бер. иаске владе, тврди се да у овоме одговору берлинска влада прети, да ће употребити чак и оружану силу, да би изишла на сусрет захтевима Ру “ уни|е - ЈОН. Порта би мир — СГ1ЕЦ. ИЗВЕШТАЈ СОФИЈА 12. јуна. Из Цариграда јављају да би порта радо пристала на мир са Сил:ма из Четворног Споразума, али да стрепи од Немачке у чијим је данас рукама Турскз. Једном уг:еЈ.ном пзвајцарском новинару, која се дуже времена бави у Цариграду, изјавио је један члан владе, да порта искреио жели мир и да би га закључила, ако би добила од Сила из Споразума гаранцију, да ће Је узети у з^штиту од евентуалних в; јничких мера од стране Неиачке како у Европи тако и на осталим ковтикенттма. БОРКО. Америка и Немачка - Бернсдорф у Белој Кући ЛОНДОН, 12 јуна Јављају из Вашингтона, да је немачки амбасадор граф Бернсдорф*посетио председника аме(Ичких држава г. Вилсона у Белој кући и код њега се нгобично дуго зздржао. У доброобавештеним круговима влада уверење да се је ситуацчја између Немачке и Америке последњих дана знатно погоршала, и да је посета Берасдорфа имала за циљ да је у неколахо поправи. По једној вести америчка влада спрема нову ноту Немач <ој која ће бити врло кратка и да ће се предати у идућа чегвртак. Америчка влада је одлучила, да у случају непс вољног одговора стане у одбрану човечапс&их права. Из Грчке — Краљу је боље лТИНА, 12. јуна. Последња два дана краљу је знатно боље, тако да је могао да устане и да се по дворишном парку прошета. По поднг краљ- се указао на балкону од дворца. Том прилик м кргљ је бурно од масе поздрављен. Узбуђен краљ се по савету лекара повратио у своју собу. У Буковини БУКУРЕШТ, 12. јуна. Из М.морнице јављају а се у Букозииз воде веома огорчене борбе између ^уских и аустрисквх трупа. Дтгадањи развој бигке веомз је повољтн по Русе, чија је артиљервја гвде назмоћнија.

Ч

ЧНЧД ПАНТА ХОСТНЋ код „Арапина” МАКЕДОНСКА УЛИЦА преко целог даиа точи се свеже пиво (чаша 0 30 кригла 0 60 дин.) велики избор природког пића нарочито македонско виао и шумадијска шљивовица и српских мезелука. УСЛУГА БРЗА И ТАЧНА 1—10

154

I I

Г“

ВИНО БЕЈ10 добро од сгаре лозе имам на продају у већоЈ' количипн. Цена умерана. Ооратити се у Врању Ланру 8. ЈаЛмшђ 174 1-6

П 'т*мо«омјж д гљ . Гре« и),«пи ТЈоомсиа 22

и ^=-==

САПУНА ПЕРАЋЕГ Н А САНДУКЕ ГАСА . -у сандуцима и бурздма. ЗЕЈТННИ цилиндерског, машинског, хомцресор за лед, и вагонског МАСТИ жуте ва трансмисије и вршалице ПУЦВОЛА, СОДЕ кристапне и камене Бомбона и Ратлукума солунског, Гриса и белог брашна КОД Глише Т. Андрејевића и Брата 170 Варош Цапија — Београд.

3-10*

Олговоони уредник Побоивоје Мимдин вић Маке.ииЈсва Зо