Stražilovo

127 СТРАЖИЛОВО. БР. 4. 128

— Од Јана Неруде изашле су неки дан у другом издању : „РоуМку Ма1оз1згап8ке а . То је збирка лепих приповедака. — Од нове године излази у Минхену реалиетичан недељни чаеопис „В1е СгезеПбсћаЛ" за књижевност, уметност и јаван живот, под уредништвом М. К. Конрада. Тај лист има врло ваљан правац, Немилостиво тамани све, што/ је велико а шупље. Конрад је по себи већ познат рецензент, ком није никад импоновала звучпа Фраза. Међу сарадни п,има видимо Брауна, Грајфа, Золу, Љнга, Мајснера и друге — Едуард Енгел, који је написао историју Француске књижевности, написао је сад и психологију Француске књижевности. Критика хвали то дело. — Између Немачке и Белгије, Немачке и Италије склопл>ен је уговор ради очувања књижевних радова. Тај уговор ступио је новембра 1884. у живот. — Библијски роман! Др. С. Манделкерн, знаменити зналац јеврејске Филологије, написао је роман „Тамара". Дело је ваљано. РеФерент тога романа вели, да ћемо скоро добити роман: „Нека буде светлост! Божанствен роман из хаоса". Било би и вредно

Ч И Т У Љ А. Ових је дана умр'о Француски пиеац КЗтопс! Аћои1,, који је свог века написао врло много романа, новела, козерија и цртица. Издавао је и уређивао и цолитични лист: „Зје XIX. 81ео1е" (деветнаести век) и ту је топло заступао интересе славенске. У нас је с пишчевом дозволом превела Милка Гргурова две његове припрветке, којима је наслов „Маркиаина мати" и „Ујак и нећак", и ивдала их у књизи: „Париски бракови". Та је књига изашла у Београду 1883. Абу ее родио 1818. у В1еиге 'у у Лотарингији а умр'о је у Париву 17. јануара 1885. Умр'о је ових дана Г. КаркапО, талијански песник, који је превео Шекспирове драме на талијански те именован био нотпредседником енглеског Шекспирског друштва. А. Е. Одињец (СМушес), пољски књижевник, умр'о је ових дана у 81. години свог живота. Пис.ао је лепе баладе, драме а и преводио са енглескок" и немачког.

0 М Е 0 И Ц Е.*)

(Жена не може дако мужу угодити). Шта и шта не иште муж од жене своје па врло често и оно, што се ни најмање не слаже и — опег жена мора за све бити. Тако је човеку по вољи, кад му жена разуме све, што је узвишено, кад је жена појетична, али — и кад разуме добро спремати, и кад зна лепо кувати. Воли муж, кад се његовој жени чуде, како је разумна, али — према њему мора бити нонизна и учтива. Лепо је, кад је жена њежна и ватрена, али — и снисходителна. Наивна и безазлсна треба да је жена, али — и јуначна. Кућу да удешава све најлепше и најзгодније, али — опет да не троши много. Мило је мужу, кад му је жена изображена, начитана, али — и кад је проста, чедна и умиљата, природна Радује се муж. кад му се жена сваком допада, али - сачувај боже, да јој то когод пред мужем каже. Не воли муж, кад му се жена меша у његове послове, али — опет мора за тим ићи, да му помогне у свему. За мужа се има жена излагати и неприликама и — опет не сме се нимало заплести у чему год. Особито пада у очи, како жена мора гледати погрешке мужевљеве па трпити, да је и неверан и — опет држати, да је он идеал од човека и љубити га неописано.

*) У нрошлом се броју у „Смесицама" поткрала погрешка. Где се говори о НГекспировим делима, каже се тамо, да има мњења, е је Ватон написао та дела, а треба да стоји Бак о н (Васоп.) БИБЛИЈОГРАФИЈА. Васно Доситејеве, прерађене и приређене. Издаље срп. књижаре браће М. Поповића, у Н Саду 1884. Стр. 99. Дена 35 новч. Вардар. Календар за просту годину 1885, која имат 365 дни. Гбдина четврта. Во Беч. Цена један грош Стр. 48.

ОДГОВОР УРЕДНИШТВА. Р- М. И. у К. „Снегу" је отприлике исту такву поруку дао немачки песник Вилхелм Милер. Наш је Змај тупоруку препевао. Ако вас не мрзи, нађите 3 број „Јавора" од год. 1874. па ћете се уверити.

И 3 Ј А В А. У првом броју овогодишњег „Стармалог" изашла је белешка, која као да хоће да худи „Стражилову". Белешка је доста нејасна и магловита па ипак из ње провирује злурадост. Чисте побуде, са којих смо покренули „Стражилово", гоне нас да се једаред за свагда најозбиљније оградимо против сваког подваљивања а бројеви и течајеви „ Стражилова" потврдиће све оно, што смо народу обећали, кад смо лист покренули. Дружина око „Стражидова".

САДРЖА.Т: Две песме у Јована Грчића-Миленка (још досад нештампане). Из „Пролећа": Две гранчице. Из „Пламенова": Звоно. — Врачара, нриповетка М. Ј. Илијћа. — ? песма од — ћ. — Разни путеви, приповетка Милана Савића. (Наставак). - Куд си сада т— од ПетеФије, превео Б. Бранчић. — Најстарије српске народне песме, уцоређене са бугарским, од Ђорђа Магарашевића (Наставак) — Како је унутра у вемљи. Од Мите Петровића. — Подлистак: Културна писма „Стражилову". I. Од С. В. П. — Листићи: Гласник. — Позориште и уметнос.т. Књижевие новости. Читуља, — Смесице — БиблијограФија. — Одговор уредништва. — Ивјава дружине око „Стражилова". „СТРАЖИЈ10В0" излави сваког четвртка на читавом табаку. Цена му је 5 Фор. а. вр. на целу годину, 2 Фор. 50 новч. на по године, 1 Фор. 25 новч. на четврт године За Србију и Црну Гору 14 динара на годину. Рукописи се шаљу уредништву а претплата администрацији „Стражилова" у Нови Сад.

СРПСКА П1ТАМПАРИЈА ДРА СВЕТ. МИЛЕТИћА У НОВОМ САДУ.