Stražilovo

1215

1216

кад се публика на брзо опет одазвала, то се издавање листа без прекидања наставило и хвала богу ево га још и данас. Моја сарадња или несарадња дакле није убила лист нити је хтела да наведе нашег првака-хумористу да напусти оно поље, на ком је он светлио још онда, кад сам ја с „Малом Катавасијом'' 1 у школу ишао. Твој Абуказем. Радо дајем места твојој ивјави, тим пре, што нисам ни хтео, да се оно место у мом чланку може по тебе рђаво тумачити. — У. П030РИШТЕ И УМЕТНООТ. (Српско народно позориште у Вуковару.) Од Велике Госпојине амо до појутарја Мале Госпојин* бавила се друакина српског народног позоришта у Вуковару и приказани су за то време редом ови комади: 1. „Рат у мирно доба", 2. „Робијашева ћерка", 3. „Фуршамболови", 4. „Еј људи, што се не жените!" 5. „Сеоска лола а , 6. „Стеван, последњи босански краљ", 7. „Наши сељани" 8 „Дебора", 9.„Војнички б е гу н а ц, 10. „Д о ктор Клаус", 11. „Јевуита и његов иитомац", 12. „А д риј ен а Л еку в р е р о в а", 13. „Стрелан", 11 „Милош Обилић" и 15. „II р о в о д аџи ј е а . По репертоару се томе види, да дружина за време свога бављења у Вуковару није научила нових комада, но томе је криво то,што су пре доласка дружине у Вуковар настале велике промене у глумачком особљу, тако да се многи и стари комади морали наново учити. Од старих чланова остали су у дружини: Д. Ружићка, С. Вуј ићка, Ј. Добриновићка, Л. Хаџићева, С Бркићева, Ружић, Добриновић, Димитријевић и Ђурђевић, иначе су махом нови глумци и Јгиумице. Већином су то младе снаге, које ће семоратитрудити, да достојно ггристану стариј е своје другове. То не важи до душе ва Миљковића и МилојевићГа", коЈтгу" у глумачкој рутини далеко већ одмакли. За њихове жене, С. Миљковићку и 3 Милојевићку се ово последње баш не може тврдити. Међу млађима је најдаровитија и највреднија ученицд млада Милка Максимовићева, којаје са кр. позоришта београдског нрешлаамо. Даринка Бандобранска такођер има лепа дара, Даница Николићева пак, колико се по првим покушајима може судити, никад се неће наћи на позорници као код своје куће. Банић, Васиљевић, В. Димитријевић и Нетровић имају лепа изгледа на напредак, но Кестерл анек даје слабо наде. — Вуковарска се публика врло лоше одазвала те је с тога дружина могла остати само тако кратко време а и за

то је време претрпила новчану штету. И8 Вуковара је отишла на једно месец дана у Осек, оданде ће на зимницу прво у Сомбор па после у Нови Сад.

КЊИЖЕВНЕ Н0В00ТИ. — Као што смо из Београда извештени, покреће др. Владан Ђорђевић поново своју „О таџ б и ну. и Радујемо се тој вести и желимо само да се обистини. — Изишла је у Лондону нова књига Тениснових песама. — У Мииани (Италији) отворена је школа за слагаче Осим теоретичког и практичког изучавања у својој струци, уче момци још талијански^ Француски и латински. — Г. Карпелес написао је нов животопис Хајнриха Хајне а. Накладом ХоФмана и Камре-а у Хамбургу. Иста наклада јавља, да уређује ново издање Хајнеових дела; свеска ће бити увезана а стајаће 60 нов. — Најзнаменитији трагички глумац мађарски Ђ. Молнар издаје студије о „Крал>у Лиру", „Отелу" и „ТартиФу."

Ч И Т У Љ А. С болом у срцу вршимо жалосну дужност, те јављамо читаоцима нашим, да се један од бољих људи, др. Влајко Мајинеки, адвокат у В. Кикинди, 18. септ. о. г. нреселио у вечносг. Тешко нам пада бележити смрт тог врсног родољуба, тим теже, што смо од 80 година амо с њиме у најлепшем побратимству живели. Љка му била мајка вемља.

БИБЛИЈОГРАФИЈА. На овоме месту огласићемо сваку српску, хрватску и словенску књигу, која стигне уредништву на књижевии приказ. Оцене доносићемо о онима, које иду у круг нашега рада а пре свега о оригиналима. Краљевић Марко у народним песмама. Саеликом„Сан Краљевића Марка" и протумаченим турским и другим мање повнатим речима. Треће издање. Панчево. 1886. Наклада књижаре браће Јовпновића. Цена 50 н. Народна библиотека Браће Јованокића. Изашла је евеска 113. Скупљени сииси Јована Стејића. II — 16 н. (35 пара) Добија се у свима српсгсим књижарама. — Претплата на 24 свеске ф . 3"50 С7 дин .) а поједина 18 н (40 пара) и онда шаљемо ми о нашем трошку сваку свеску уредно. — Излази сваких 14 дана 1 св. — Новац молимо у напред с пошт. упутницом.

Са идућим бројем излази трећа четврт Молимо, да се обнови претплата. Претплата 1 Фор. 25 новч. —- Новци се шаљу администрацији „Стражилова 11 . САДРЖАЈ : ГПта нам кремен приповеда. Песма З.-Ј. Ј. — Поп Илија и прота Драгач. Приповетка из живота честњејших. Написао Милан Андрић. (Свршетак.) — Туга. Песма Павла Р. — Сперата. (Из Гетевљевог „Л\^11ће].п1 Мв181}ег8 Бећгјаћге". 4 ) (Свршетак.) - Билине и богатири. Студија Н. Ковачевића. (Свршетак.) — Хумор у поезији 3-Ј. Јовановића. (Свршетак.) — Књижевност: Одговор на куђења и клеветања. — Љсгак: Ст.арински општи лист. Од Вл. Красића. — Лисгићи: Изјава. Од Абуказема. — Позориште и уметност. — Књижевне новости. — Читуља. — БиблиограФија. „СТРАЖИЛОВО" излави сваког четвртка на читавом табаку. Цена му је 5 Фор. а. вр. на целу годину, 2 Фор. 50 новч. на по године, 1 Фор. 25 новч. на четврт године За Србију и Црну Гору 14 динара или 6 Фор. на годину Рукописи се шаљу уредништву а претплата администрацији „Стражилова" у Нови Сад.

СРНСКА ШТАМПАРИЈА ДРА СВЕТОЗАРА МИЛЕТИ^А У Н. САДУ.