Stražilovo

1247

СТРАЖИЛОВО. БР. 39.

1248

није нашла ва вредно нити да приреди сречану предс/гаву у почаст јубиларима, који су тако много радили аа позо риште, нити је иваслала кога, да је заступа на тој светковини, Такав поступак према људима књижевницима, који имају својих великих заслуга за позориште, осуђује сам себе. Тим начином не задобијају се већ се одбијају позоришни пиеци од позоришта, које је у првом реду позвано, да се бар у свечаним приликама сети л»уди, који су некад поаоришту на челу стојали и за напредак и усавршење му много и дуго радили! == (Пренос костију Љубишиних у Воку.) У понедељак дне 16 септембра о. г. ископане су кости Стјепана М. Љубише на св. Марксовском гробљу и одмах иренесене на јужну жељезницу и отправл»ене пут Трста. При ископавању беху присутни преч. г. прото Руцовић пашеног покојнога Љубише и г. Рачета начелник града Будве као изасланици далматинског одбора за пренос. Осим тога се нашло и око десетине српских ђака, који одадоше носледњи пошту покојнику Мртвачки сандук, ма да бејаше од метала, био је сав стињен, заклопац сасвим улубљен. Мора да је туђинска земља веома тешка! Леш бијаше усљед притиска земље и попуштања ваклопца саз расплињен, но у осталом добро одржан. Цело тело је било увијено у хаљине, које су целе биле, само се је лубања гола видела. Чудно је било, да је зелено лишће, што га положише у сандук при погребу, још било свеже и зелено накона 7. година дочим на лубањи не бејаше ни трага некадањег живота. У Далмацији спремају велике припреме за дочек. Ми можемо само рећи: Лакша ти у постојбини црна земља била, но што је ова тућ^нска. и.

КЊЖЖЕВНЕ Н0Б00ТИ, — Димаова глума „Денииса," која је свуд с најбољим успехом прикааана, преведена је и на српски. Превод је од гђе Бетике Јовановићке Батута. — Сахер-Масохов међу народни месечни часопис (1ег Ноће", који је доносио производе из српског и хрватског пера, спојиће се с Љндауовим часописом „КогЛ ип<1 8(1(1". — Удовица Рихарда Вагнера хоће да изда изреке свога покојног мужа о музици и о музичарима. — Мавро Јокаји ради на новом роману „Две глазе од камена" Радња се збива у Далмацији а славни писац путоваће у Дубровник, да проучи сав материјал. — Књига Ђорђа Малетића „Грађа за историју српског

народног позоришта у Београду од г. 1835 - 1876" има 1060 страна. Колико би страна морала имати права историја тог позоришта?

БИБЛИЈОГРАФНЈА. На овоме месту огласићемо сваку српску, хрватску и словенску књигу, која стигне уредништву на књижевни приказ. Оцене доносићемо о онима, које иду у круг нашега рада а пре свега о оригиналима. * Разбнбрнга. Књига 8,Ч оне, који пате од невоље и т. д. Покупло К. К. Панчево 1886. Наклада Браће Јовановића 1886. Цена 50 нов. Охмен свет. Упутство како треба да се влада отмен свет у друштву. Друго умножено ивдање. Цанчево, 1886 Накладом књижаре Браће Јовановића. Цена 80 нов. Нариица Лазе НанчиКа за чланак „Омладини" од С -Д -НА. У Вргацу 1885. Цена 15 нов. Наруџбине се шаљу г. Ивану Ј. Иванићу у Вршац. СеИг1 1бте1јпе габипа 8а је8(лппи 1 пгееттГ, С1е1цт 1 81от1јетгт ођ61ш1 Тзгојеу1 Ноујт пабтот ргес1обије Г>г. ЈГгапјо Г >1 у 1 С , кг. рго^езог. 8а 20 зНка. ТЈ 2а^геђи 1885. Цена 70 нов. Добити се може у писца у Винковцила и у загребачким књижарама. Збирка народннх песама ва школску младеж обојега нола. Пето ивдање. Панчево 1885. Накладом књижаре Браће Јовановића. Цена 10 нов. Народна бибдиотека Браће Јовановића. Иаашла је свеска 144. Мазена. Историјски роман Тадије Вен- Булгарина превод с рускога. IV. — 16 н. (35 пара.) Добпја се у свима књижарама. — Протилата на 24 свеске ф. З т 0 (7 дин ) а поједина 18 н. (40 пара) и онда шаљемо ми о нашем трошку сваку свеску уредно. — Ивлази сваких 14 дана 1 св. Новац молимо у напред с пошт. упутницом. Литургика или Наука О богослужењу свете православне цркве за школску младеж израдио Никола Гр Живковић. Свештеник и проФесор на кр. вел. реалној гимпазији у Раковцу. — У Загребу штамппарија Карла Албрехта 1886. Јавни зборови Србомаћедонаца и Старосрба држани у Београду, Нишу в Врањи у Фебруару и матру 1885. год Као и састанак београдских великошколаца од 10. матра 1885. год. О бугарским тежњама на Маћедонију. — У Београду штампарија напредне странке 1885.

Са данашњим бројем излази трећа четврт, Молимо, да се обнови претплата. Претплата је за последњу четврт 1 фор, 25 новч, — Новци се шаљу администрацији „Стражилова", САДРЖАЈ: У болијести. Песма од Т. — Први иољубац. Приповетка М. Ј. Илијћа. — Лепа посета. (Герлерт). Од Вл. М. Јовановића — Наши сељани. Поворишна игра из народнога живота у три радње. Написао Мита Поповић. — Слике из новије италијанске књижевности. IV. Написао Марко Цар. — Млеко као храна. Од М. Петровића. — Васпитање и изображавање наше омладине. Написао Лааа Секулић правник. — Књижевност: Одговор на куђења и клеветања. Написао Н. Дучић, архимандрит. — Листак: Гете и млади песници. Листићи: Гласник. — Књижевна новости. — БибиијограФија. „ СТРАЖИ Л ОВО " иалази сваког четвргка на читавом табаку. Цена му је 5 Фор. а. вр. на целу годину, 2 Фор. 50 новч. на по годане, 1 Фор. 25 новч. на четврт годнне. За Србију и Црну Гору 14 динара или 6 Фор. на годину. Рукописи се шаљу уредништву а претплата администрацији „Стражилова" у Нови Сад. СРПСКА ШТАМПАРИЈА ДРА СВЕТОЗАРА МИЛЕТИћА У Н. САДУ.