Stražilovo

1547

ОТРАЖМОбО

1548

Г Л А. 0 Н И К. (Шита Поповић), као што у „Бачванину" читамо, знатно се оноравља те има изгледа, да ће сасвим оздравити Ко се не би том гласу од срца зарадовао! (Сриеко академијско друштво „("рбадија" у Грацу) држало је 6. (.18.) окт. своју у новој школској години прву главну скушптину, па изабрало за председника: Бладими]> а Т р о ј а н о в и ћ а медика, за потпредседника Н и к о л у Огорелца правника, за тајника Душана Бапгића правника, заблагајника IIлатона Папакостопулоса медика, за књижничара II а в л а јл а г а р и ћ а техничара, за одборнике : Ђу ру II етрановић.а медика и Милоша Кикића техничара. (Српеко академијско друштво „Зора" у Вечу) држало је 11. (23.) окт. у овој школској години прву своју главну скутгштину. У друштво се уписало 42 члана. За председника је изабран С в е т и с л а в К о л а р о в и к слушалан, Философије, за тајнике Јован Ал ексић и М рглош Мојић медртцрг, за благајника Александар г Ј6урић медик, а за књижничара У рош Борић медик. — „Зора" је била некада мандатар свеколике српске омладиие, а неко време се била „Србадија" истакла као' такав. Од неколико година слабо се истичу. Ми од свег срца желимо и „Зори" и „Србадији" што више чланова и јопг више успеха. До мало ће ,.Зора" да наврши двадесет пет година, како постоји; као што чујемо, поговара се, да ће и да ирослави четвртину столећа! Ми би се радовали, да се том приликом живље крене наша омладина ђачка. Проговорићемо и ми коју у опште о нашим ђачким дружинама; заеад — доста. (За сиомепик дру Јовану Суботићу) скупл&ено је по првом исказу земунскога одбора, досад 721 Фор. 60 новч. Упозоравамо, да новце ваља слати г. Т>. С. Петровићу, одборском благајпику, у Земун (Срем.)

П030РИШТЕ И УМЕТН00Т. (Димитрије Александровић Славјански-Агрењев), познати певач Рус, славиће, као што 81 о V а п јавља, ове године 19. декембра у Москви двадесетнетгодишњицу свог деловања. (Тријумф словенске уметности.) Иод тим насловом саопштава 81оуап ово: Славни чешки композитор Антонин Д воржак руководио је 15 октобра у Л^иду у Енглеској оркестрални приказ свог великог ораторија под насловом „Света Људмила." У позоришиој дворани „Ујскта На11 и скупила се силна множина слушалаца, тако да је сваки кутић био пун натучен. Музичари су на тај приказ поврвили из удаље-

них крајева и сав су га — ма да је трајао три и по сата саслушали с необичним и неуморним интересовањем. Клицању и одобравању није после приказа хтело бити ни краја ни коица, а кад је најславнији енглееки складател, Саливан извео словенског музичара на иозорницу, захорило се тако бурно одобравање и клицање да се тресла дворана. ЈЕнглески листови, на челу им „Тајмс," имају о том приказу одушевљене извелитаје и називљу Дворжака најгенијалнијим музичарем нашег доба. — Тако се, вели дал>е 81оуап, ладнокрвни Енглези одушевљавају за словенску уметност. С каквим ли весељем и поносом мора то нас наданути! (Фрања Серафин Вилхар), капелник саборне цркве и хрватског невачког друштва „Звонимира" у Спљету, ради, као што јавл>а 81оуап, на великој романтичиој опери у три чина под насловом „Звонимир, краљ хрватски". Композитор пише сам и либрето. Како и наслов каже, узет је предмет из хрватске иеторије и то од године 1065. до 1076. т. ј. до крунисања Звонимирева, које се збива у трећем чину. Опера је та основана на словенској митологији. Радња се збива у околини Спљета. Изворни је текст хрватски, али ће га Вилхар иосле дати превести и на руски и на чешки језик те ће се оиера по свој прилици осим у Загребу певати и у Петрограду и Прагу. 81оуап дознаје из пријатељског иисма, да је већ довршен први чин; Вилхар сад ради иа другом а и трећи је већ готов у нацрту; познајући челичну вољу, стрпл>ење и уметничку способност Вилхареву, нада се 81оуап, да ће цело дело бити готово до половине идуће године. (Другн део „Бнсернице"), збирке песама за четир мушка гласа, издало је недавно гхевачко друштво „Венац" на хрватском семеништу у Загребу. Цена је 2 Форинта а може се наручити код тог друштва. — Први део „Бисернице" изашао је још пре својих десетак година.

КЊИЖЕВНЕ Н0Б00ТИ, — У данашњем броју прештампасмо из споменице хрв. књижевног препорођаја цртицу из хрватскога сеоскога живота од Николе Кокотовића. Иамера нам је, да донесемо огледа из славенских књижевности; па кад смо донели но једну ириповетку из словеначког, из руског, из пољског, из чешког, а до који дан донећемо и из словачког иародног живота, ево једне из живота нај ближега нам, једнокрснога слов. племена. Никола Кокотовић је најмлађи међу приноведачима хрватскога имеиа, али без сумње и међу иајдаровитијима. Ова цртица, ако му и није најбољи ироизвод, ипак ће га одати за такова.

САДРЖАЈ: На Митров-дан 1787—1887. Слава Вука СтеФ. Караџића. Од Александра Сандића. — Словенска гора. Иесма Вл. М. Јовановића. — Иод земљом. Од М. Ј. Илијћа. — * * Песма од Војислава. — Мија Бродар. Приповетка из Баната. Написао Милутин Јакшић. — Пољупци. Несма Н. В. Ђорића. — Јабука. Цртица из хрватскога сеоскога жртвота. Написао Никола Кокотовић. — Писма о српско-бугарском рату. Р—ђи К. X. пише Дапило Недељковић. Писмо VI. — Љстићи. Гласник. — Позориште и уметност —• Књижевне новости

„СТРАЖИЈГОВО" излази сваког четвртка на читавом табаку. Цена му је 5 Фор. а. вр. на целу годину, 2 Фор. 50 новч. на по године, 1 Фор. 25 новч. на четврт године. За Србију и Црну Гору 14 динара или 6 Фор. на годину. — Рукописи се шаљу уредништву а претплата администрацији „Стражилова" у Нови Сад.

(грпс.кл ШТАМИАРИЈА ЛРА СВЕТОЗАРА МИЛЕТИћА У Н. САДУ.