Stražilovo

-*з 5(1о

— Годаве 1809 штздтана Је ки.ига иа сраскои језику: „Численица или Паука рачуна, излсненЈими, нравилами, нрим-ћрами и наставленЈиМи но »оп-Мшем обра::у од инострани евика на српеки сабрато Иоаном Ататпсјевим Дошенович. Част I. 15 Будим-ћ, писменн кралТ.п. унгарск: унЈверсМета. Л'1'.та 1809". Ову стару књигу има библијотека срнске велике гимнааије новосадске. У предговору тој кљиви стоји ово: „УСопшш Г. Вас1лШ Дамлнович роДом из Сомбора еше 1765 године ест издао едну просто србску аритметику" „Обаче нрошло близу пол вЉка да ни един од Сербала ние предузео више о томе ни сневатц". Ирву дакле српску рачуницу издао је год. 1706 — дакле пре сто двадесет и седам година — Васшшје Дамјановић из Сомбора а начетирдесет и четири године носле тога, т. ј. 1809 год. издао је другу српску рачуниду Јован Атанасијев ДоЈреновић. који у предговору својој кн.изи вели за себе, да је послс неколико година г ет; лнствовап.а за науком и судбином" дошао у Трст и ту с :бе „жртвовао трговини". Своју рачуниду ириказаоје Дошеновић „високопочтенородиому Госнодипу Господину Нгнатио Станковичу, великокуииу и гражданину ^пештанскоме" и потписао: У Пешти 0. ЛириЈи года 1809. — ПроФесор Лндрија М. Матић, који нас је замолио, да овој белешди места дамо у „Стражилову", моли овим иутем, ако ко зна шта више о горн.ој Двојици српских књижевника, да му јави, и ако би ко, можда где на тавану, нашао прву српску рачуницу од Василија Дамјановића, да је ноклони библијотеци сриске ввликв гимназијс новосадске. У -20. и 21. бр. „Босапске Виле" штампана 'је до сад нештампана песма Симе МилутиновиТш : Спомеи са горског извора. У истом бро.ју ,је приказ кп.игр ■ Ппехиетогтчка налазишта од Гадимског. У истом броју је лен члаиак: Загребачки „УЈепас" [ и —• Томазео. „ЛПепас" у 35. броју јавља да „сиуеп1 гн*к1 »1аv А. &ет «поУ1 (5 В ш Ш оугс ! рокгесе росс1кот п'оте % о (11 о е тјезеспјк Славниское Опозрђте". — Од.како се „УЈепас" одао на политику, не води бриге о кн.ижсв- | ности. Он не зна, да „Славннское обозрћше" всћ излазн од нове године. (В. нриказ у „Стражидову" бр. 9.) У 36. броју „УЈепса" почела је излазити расправа: Како је оевојен Задар г. 1202 . и какав "му бијаше одношај према Венецији. У истом броју залочет јс плаНак: Дописиваље ТалФијеве с Копитаром о иашим нар. пвемама. 1 У 34. бр. „.Тавора" преводи Димитријев „Мисли" од Етвеша. У 32. броју „Јавора" штампана је студија НикоЛе Андрића: Григори.је Терла.јић; ау 33. бр. Јоаким Вујић од иетог нисца. Обе су одломци из повелике студије истог.ч Андрића, што је под натиисом „Пријеводна, белетристика у Срба ед год. 1 777 — 18 17" угледмла свста у „УЈеиси". Време је већ да И код нас мрестану онаке белешке, какова је у 32. бр. ...Тавора" (стр. 502.) о Андрнћу.

— Уз последњи број Сомборекога „Српскога Гласника" .добили смо као додатак 225 број мађарскога белетристичког и друштвеног днетшика „Роуагоз! 1арок", у ројем је изашао „Минадир" Лазе Костића у маћарском иреводу Павда Деметера- По што смо ирочиталц нревод, не устежемо се признати да хвала „Српскога Гласника" није била претерана, јер је цревод одиста вераи и лен. На Цетин.у се покреће иов политичаи лист, који ће сс звати „Барјактар". = У Загребу изашла је нова «!:>: : . и.мН . :1иа;-к»аг,» Ш агрзко^а јеххка. Шрмао вј. .Вап^1«ј. Озто кЉтјв! Нмг1тап (Кц§П г Беи^всћ) /а§гећ. 1892. стр 103, 8°. ?>. штлмпу је припремио др. Т. Маретић. .—, Француз А лфоис Доде пинг .»• :■ ; п:и ,ш ,К-|Цсп <1е 1'атШе", који ће одмах драматизс, .п С1.р'чш. н дати да се, прикажс. — Папа Ј1ав XIII. у доколици Иши стихове, за које веле да су добри. Недавно је ба! ■■ довршио иову свешчицу,^ коју ће издати под натгшсом. „ РМ ј #". — Папа је на иидекс ставио ова дела познатога талијанског Фисшолога Мантегацс: „Игијена љубави", <1>исијологија мржн.о", „Вештина ожонити се" и „Епикуро". Даље је још на индекс ставл>ено дело абата Лујџија Аиедија „РеФорматори XVI. века", Артура ГраФа „Ђаво" и Ериеста Генана „Усиомене из детин.ства".

ПРОСВЕТНИ ГЛАСШШ. За „ ТСи.ижеапу аадругу" счупл.епо је у Руми и околини сввга 49 чланова: по 5 ф . 17 и по 3 ф . 32 члана. I ЉЛ А Ј- сићг Г. МиХ. М<11. — Др. Оскар Ажоот наименован је за јавн прОФесора словснских језика и књижевности * ■ * пештанском свеиаучишту* То је први редова!. * за ту катедру на свеиаучишту будимнештанско — Чешка академија знаности, кн.ижевности и у ЗЈГатном Прагу додедила је чешком народиом п за његове велике успехе у бечком изложбеном по. велику златну колајну. СМЕСИЦЕ. (Главва у.тнца у Китол.у.) У 17. броју „Стражилова" ове године нриказали смо читаоцим« град Битољ а у о.вом броју ево изноеимо глатшу улицу тога града. Гопчевић вели за ту улицу, да се одликује лепим кућама и саразмерном чистотом и да је ирава.

П0ПРАВ1ГА. У 34. броју „Стражилова" у приказу „Старог Сланкамена" погрешно је ттазначетто, да је Енђен Савојски тшбсдно Туркс код Сданкамена, а трсба Лудник Т>аде«-ски.

САДГЖАЈ : Песништво: Књигама. Кавгаџија. Вјерчна љубав. — Књижевност: Лава Толстоја >11рвн стенен". Мирза , ШаФИ. Ковчеасић : Кп.ижевпе белеитке. Просветии маспик. Смесице. Поиравка. „СТГАЖИЛОВО" излази сваке недеље на читаву табаку. Цена му је Фор. а. вр. на цслу годину, 2 ф . 50 и. за по год., 1 ф . 25 н. на четг.рт год.. — За Србију п Црну Гору 12 динара на годину. — Рукописи ее шаљу уредииштву а претпдата књижари Луке Јоцића у Новн Сад. — За Србију нрима претплату књижара Б. Баложића у Београду'.

Издаје ки.ижара Луке (оцића.

Штампарија дра Павлнвића и Јог.ића у Новом Саду.