Stražilovo

чз 224 вз-

и воли, да има међу њима такпих, које су правом Вррешчагинском снагом наеликане. + У паучном клубу у Бечу држао је 15 марта др. Ргапк \Уа1]пег предавање„ићег 1)08 пјзсће ЈЈапД всћаМе п~. + На меето академика пок. Ренана ивабрав је за члана Француске академије СћаПете!-1;асопг, данашњи председник Француског сената. — Изашло је седмо издан.е делокупних дела Карол.а КингФалудије. □ вав4оп Рготте1, доценат на филозофском Факултету женевеког универзитета, држаће предавања о Толстоју 8а време овогодишњег летњег семестра, два пута недељно. □ У. Ееупе с!и ДгоИ 1п4егпаИопа1 од 1891 г. а у књ. XXIII, св. б, мзашао је чланак Непп РазеапЛ-а „ Политичко гласање код важнијих цивилкзовапих корода" . Овде писад говори доста опширно о политичком гласању у Србији; за тим о њеиој Скупштини, бирању посланика и т. д. И ово се не забележи у нас. □ Јоигпа1 с!ез вауап1а од 1890 г. на стр. 331 допео је онширну критику на дело проФ. Флоринског „ Саоменици Душановог закоподавства"', које је изашло на руском језику 1888 године. — Руски велики кнез Константин Константиновић довршио је руски превод Шилерове „Месинске Невесте", који ће скоро изаћи у руском издању Шилерових делокупних дела. — Удовица _ покојнога историчара и ФилозОФа Иполита Тена у Паризу јавља, да је покојни њеп муж изрском у опоруци забранио да се на јавност изнесу његова заостала писма. Све, штогод се односи на његов нриватни живот, има се избрисати из списа, који ће изаћи на свет. — Лондонски месечник „Тће Ветје*?" донеће у априлској својој свесци до сад још на јавност не изнесен чланак из пера покојног Ернеета Ренана под натписом: „Израјиљева деца по сужањству". — Скупљена дела Ђорђа Еберса изаћи ће у Штутгарту у 105 свезака. — Од скора излази у Загребу нов књижеван лист „Рговује1а". Ни.је нам понуђен у замену, нисмо га ни видели, не мозкемо дакле ништа рећи о њему, но иодлистак у 12 броју „Српскога Гласа" под натписом „Хрватска култура и „Просвјета"" к зује нам, да ни најмање ие пггетујемо. — У Прагу је пред крај прошлог мее.еца умро Фрања Јержабек, чешки драмски песник. — КишФалудијево друштво раздало је својим члановима три књиге. У прве две је-издало пет принопедака великога романсјера барона Жигмонда Кемин.а („Понори ерца", „Днеје ерећних", „Љубав и еујета", „Алкимет" и „Врлина и иристој"). Трећој је књизи садржина „Две љубави", жалосна игра у три чина, коју је написао покојни Глигорије Чикија.

□ У књ V. с1о Еа 6таш1е Епсус1оре(11е, која излази у Паризу уз сарадњу нрвих Франдуекнх књижевмика и научника, на стр. 203. има чланак Сћ. Уо§е1-а о Банату. □ Иои\'е11е МћНоШЦие рори1а1ге, коју уређује Сћаг1ее 8Јвтоп(1, доноси у ев. 344- извод из познатог дела мадаме А(1ат (ЈиПеНе ТЈатћег) Еа РаШе Ноп§'гоЈзе, нод натпнсом: „Турев е! раува^ев г!]е Ноп2Г1е"; и „1/е §епега1 8коће1јеу", некелико нових података о јунаку руекотуреког рата. Мте АЈат ,је једна од главних сарадница чаеописа Nо и у е 11 е Ееуие, који се већ у вслико такмачи са Ееупе с1е с1вих топ(1ев, где је он.ч написала многе књижевне и политичке чланке. Ова књижевница је веома оммљена у Француској и на етрами, јер свака њена творевипа одликује се филозофском или социјалном тенденцијом, што даје велику важност њеним списима, а њој ствара достојно место у оном табору, ко.ји је до селе бивао пренебрегнут, но који ће имати моћна утсцаја — 1о1; ои 1аг(1 — нри решавању многих замршених питања, под чијим теретом етење данас род људски.

БЕЛЕШКЕ 0 УМЕТНОСТИ — Дружина српског народног позоришта, по што је на велики уторак Гетовим „Фаустом" завршила своје бављење у Панчеву, отишла је у Ковин, где ће се бавити једно месец дана. Први је приказ оиде био па други дан Ускреа а даван је „Краљевић Марко и Арапин" Веље Миљковића. Трећи дан Ускрса дошла је на ред Округићева „Шокица". — Сметанину „Продану невесту" певају сад у Бечу у „ТћеаЈег ап с1ег \У1еп"-у. Бечлије је веома радо слушају те се даје мал те не еваки дан у дупком пуној кући и понављају се многи бројеви те красне опере. У Прагу је пре неки дан 232 пут давано то Сметанино дело у чешком народном позоришту. — Сликар Стсва Теодоровић иврадио је у природној величини лик Љ. II. Ненадовића и наменио га као дар заједници књижевника и уметника. — Други део Аргпвеве трилогије „Толдијину љубав" удееио је Михаловић, управитељ мађарске земаљске музи.чке академије, у музичку драму, те ее то дело с уенехом даје па будимпештанској краљевској опери. — Сара Бернардова играла је ово дана у Будимнејмти . Прва јој је улога била Клера у Оиетову „Господару ковницд". — ТЈмуегвИу Мив1са1 8оеЈе1у у Кембриџу елавиће јунија месеца ове године свој јубилеј копцертом, на којем ће међу осталим суделовати и руеки комнониста Чајковски, коме ће универзитет тога дана дати докторско достојанетво.

САДВЖАЈ : Песништво: У бури. Највећи грех Мрки вук. — Књижевност: Једно пиемо владпке Петра Петровића Његоша. „Језикословне" крушшне. - Ковчежић : Књижевни прикази. Књижевме белешке. Белешке о уметности. ,,СТРАЖИЈ10В0" излази сваке недеље на читаву табаку. Цена му је 5 Фор. а. вр. на целу годину, 2 ф . 50 н. за по год., 1 ф 25 н. на четврт год- — За Србију и Црну Гору 14 динара па годину. — Рукописи се шаљу уредништву а претплата књижари Луке Јоцића у Пови Сад. — За Србију мрима нретплату књижара В. Валожића у Београду.

Издаје књижара Лухе Јоцића.

Штампаоија доа Павловићч и (оцића у Новом Сгду,