Stražilovo

480

цима; тако и за расветљење многих још тамних тачака у историји наше новије литературе, као и за историју буђења народне свести, словенске узајамности и словенских интереса. Да и даље не би овако ишло, решио сам се по савету и договору с иеким својим нријатељима, да прикупим сва до сада штампана и нештампана писма наших књижевних радника, као и оних туђих књижевника, која се тичу нас; па да их онда сређене издајем. Да бих у овом успео, потребна је помоћ свију пријатеља српске књиге, с тога их најтоплије молим, да се мом позиву одазову и пошаљу ми на препис сва така писма, па била она до сада објављена или не. Ако је које писмо већ штампано, нека ми се, по У Београду 10. јула 1893.

могућности, онда и јави, где је гатампано, да би ми се у неколико олакшао посао око тражења. Уз послата писма нека се тачно забележи, чија су сада својина, јер при издавању хтео бих забележити. где се оригинал чува. Ако се писма налазе у какој јавној или приватној библијотеци, да се не могу из разних узрока на препис слати, нека ме бар известе: колико их има и који их је писао као и ком су писана. Писма са свима поменутим објашњењима треба слати потиисаном у Београд, савамала бр. 15., а он јамчи, да ће их сваком уредно и одмах но препису вратити. Још једном моли у име ове племените ствари за одзив ироФесор Ђорђе С. Ђорђевић.*)

*). Уредншлтва иаших листова молим, да објаве овај позив у својим листовима.

КЊИЖЕВНИ ПРИКАЗИ Јст ЈакиЂес* О 21Уо1е а ризоћет Јапа Ко11ага К оз1асе јећо зШеГусћ пагохепт пар$а1 — —. У Ргаге пак1а<1ет Шегагтћо а гестскећо вро1ки „81ау1а", 1893. Стр. 48. — Ово мало делце написано је приликом етогодишњице Коларова рођења. У предговору напомиње пиеац, да му није била намера писати учену књижевну расправу о Колару и о његову значају, него хоће лаким начином да нацрта ж;ивот Коларов, и да проговори коју о најзнатнијим делима Коларовим. Књижица је ова дакле популарна те намењена најширим круговима чешкога народа. Писац почиње са 29 јулом 1793, као са даном Коларова рођења, па га прати кроз цео његов живот, цртајући нам беде и невоље, са којима се Колар борио целога живота свога. Особито је потанко извео Коларово детињство, дајући нам јасну слику о Коларову животу у Мошовцима, Кремници и Бистрици. За тим нас води у ГГожун па на послетку у Јену, где је Колар проживео последњу перијоду свога ђаковања. Том приликом приповеда потанко Коларову љубав према Мини Шмитовој, која је од тако велика утецаја била по његов књижевни рад. Причајући живот Коларов, зауставл>а се код г. 1821, у којој се јави прво дело Коларово „Вазпе Јапа Ко11ага", које је г. 1824 изашло под натписом г 81ауу Бсега". Писац се највише за-

држава код овога дела, где кратко али сапуно снаге карактерише појесију Коларову, изнееавши њен значај и утецај на савременике и на доцније покољење. За тим се позабавио другим делом Колар >вим: „О словенекој књижевној узајамности". Изнесавши укратко Главне мисли тога дела, додаје, да је оно од толиког истог утецаја било, као и „81ауу Бсега". Од других дела Коларових додирнуо је само: „8багоИ;аНа 81аујап8ка". Живим бојама црта писац Коларове невоље у Пешти за време покрета 1848, одакле је Колар на послетку морао бегати те се склонити у Беч, где је добио катедру за словенску археологију на бечком свенаучишту. Писац завршује расправицу стиховима, који су урезани на Коларову надгробном споменику: Јва хгу у 5гс1с1 се1у паго<1 позП; 2етгеу 21Је V 8гс1с1 паго(1а се1^ћо. Књижица је, као игго рекосмо, написана лаким разумљивим стилом, и ми је најтоплије препоручујемо. Мол. Р,

Поиравка. У 28. броју на стр. 433 б у Шантићевој несми у четвртој и петој строФи место: лутаи«, шапћег«, кваси ш, гледаш треба да стоји: шалћем, квасим, гледам, лутам. Они пак „знатнији (з1с!) поправци" на крају истога броја ушли су у лист у одсуству уредникову те и без његова знања. Има их, које уредник не би био усвојио.

САДРЖАЈ: Песништво: Жаба. Пролећна ноћ. Славуји. Записи. Куц . .. куц . . . куц! Мрки Вук. — Књижевност: Госпођа Елодија Л. Мијатовићка. Три соиета Коларова у српској литератури. Писмо Коларово Вуку Караџићу. Ковчежић: Књижевни прикази. „СТРАЖИ.ЈОВО" излази сваке недеље на читаву табаку. Цена му је 5 Фор. а. вр. на целу годину, 2 Фр. 50 новч. за по године, 1 Фр. 25 новч. на четврт године. — За Србију и Црну Гору 14 динара на годину.— Рукописи се шаљу уредништву а претплата књижарници Луке Јоцића у Нови Сад. — За Србију прима претплату књижарница В. Валожића у Београду.

Издаје књижарница Луке Јоцића.

С јш . штампарија дра Св. Милетића.