Student

Наше задруге

РД4 СТУДЕНТСКЕ ЗПДРУГЕ ЗД РДД Н ШТЕДЊУ „СДМОПОМОЂ“

Наша најстарија економска организација је Студентска задруга за рад и штедњу „Самопомоћ”. У доба прве велике економске кризе када је живот студената био јако отежан услед тешких физичких послова, слабе исхране и слабих станова, наша задруга одиграла је значајну улогу у збрињавању материјално необсзбеђених студедената и формирању студентског покета. Задруга је имала неколико секција; млекарску, књиговезачку, шаховску, хорске рецитације, библиотеку а касније: продавницу књига ,продавницу марака и дувана. Наша задруга ради данас интензивно: Продавница књига купује и продаје по врло повољним ценама све уцбенике студента права и тиме штити студенте од разних продаваца који за не одобрене уџбенике узимају од студената новац, Провадница марака, располаже сзим формуларима и таксама потребним за упис и оверу семестра и пријаву семестра. Поред тога Задруга свршава колегама у унутрашњости све послове око уписа семестра, пријав'е испита и даје сва обавештења студентима. Све уџбенике потребне за студенте права купује и продаје студентска задруга за рад и штедњу „Са MonoMOh”! За унутрашњост шаље поузећем. Задруга се налази на правном факултету Краља Александра 69, улаз из Хартвигове улице, Студентска задруга „Самопомоћ” Правни факултет Београд

KАKO ПОСЛУЈЕ НАБАВЉАЧКА ЗАДРУГА СТУДЕНАТА ТЕХНИКЕ

Скоро годину дана постоји на •Техничком факултету Набављачка задруга студената технике. Основана на иницијативу стручних удружења на Техничком факултету, с циљем да омогући студентима да што јевтиније набављају погребан цртаћи прибор и материјал, Задруга је у потпуности одговорила сво ме циљу. Да би омогућнла сваком студенту да се њоме користи, Зддрхта је увела да члан може бити сзакн редован студент технике (кас» и стручна удружења), кад уплати пословни удео од 100 д. одмах ити у десет месечних рата по 10 дни. Кад студент престане да буде члзн Задруге удео му се враћа. У току пришле. године Задруга није могла у потпуности да одговори своме чадатку, јер је морала робу да набавља од препродаваца по знатно вишим ценама. Међутим летос је Задруга преко Савеза набављачких задруга државних службеника, чији је члаи, нг.бавила робу директно од произвоћача без икаквог посредовања, тако да сада, иако су цене цртаћем прибору и материјалу скочиле за 60 —Bo° <>, може робу да продаје својим члановима по старим ценама или најмање за 60—80°/о Јевтиније. Тако на прнмер циркле Рихтер Д - VII, - кбје су у вароши 510 дин., Задруга продаје за 350 дин. Цртаће табле по 35 дин, док су у трговинама 50 дин. 1 1 на свом осталсм магеријалу однос је сличан. Да би могла да одговори своме задатку Задруга мора да гостаие организација свих студента свесних да Једино кроз заједничку борбу и чврсто збијени могу да олакшају себл услове студија и живота.

Кратак преглед спортског рада

Почетак нови школске године затиче спортска удружења на Универзитету у пуном напору организсвања најављених такмичења у футбалу, која почињу 19 о. м., па затим у одбојци пинг-понгу и лакој атлетици. Започета сарадња са' БУСК-ом развија се у знаку присног другарства и потпуног узајамног разумевања. Идуће недеље, истовремено са БУСК-ом, почеће и наши тренинзи пливања у базену „Крсмановића“. На простору иза Техничког факултета већ је подигнуто једно игралиште за одбојку, а ускоро he и друго. Потом ће се прићи изградњи футбалског терена. С обзиром на прилике под којима се развија стулентски спорт, делегација Београдског студент. спортског клуба и Улружења студената планинара посетила је г. Ректора, између осталог са захтевима да се спортским удружењима осигура финансиска помоћ од стране Универзитетских власти и да им се 3'ступе повољније просторије.

Репрезентација студената играла протнв радннка

* Резултат 2:2 (2:0) У суботу, на игралишту „Јединства“, одиграла се утакмица између репрезентација студентскнх и радничких клубова, Утакмице између студената и радника одржавајд: а; сваке године. Прва: утакмица одиграна је на Ђуђевхан 1938 годцне. Изгубили су студенти са 7:1. 'Од тог времена студентгски тим је згнатно појачан. Редовна такмичења студентских тимоаа избацила су један стандард тим који се са успехом носи са врло лобрим радничким тимовима. Beh идућа утакмица завршена је са резултатом 3 :3. У пролећној сезони ове године победили су студенти са резултатом 4:1. За ову утакмаицу и студенти и радници извели су најбоље тимове. Репрезентацију радника сачињавали су најбољи играчи радничких клубова. Репр«зентација Универзитета изашла јс у следећем са‘ставу: Мацура Миловановић, Максимовић Марковић, Дракулић, Јовановић Пашић, Опакић, Лазић, Османовић, Албуновић. Просторије Б.С.С.К'.-а се налазе у сутерену Филозофског факултета (улаз до „Империјала ). Чланарина 5 динара семестрално. Члацови кпуба.

Студенти у унутрашњости...

Босна и Херцеговнна И студенти Босне и Херцеговине схватили су своју дужност каопросвећени синови својих покрајика. Расути по варошима и забитим касабама предавали су друговима знање и искуетво стечено на Универзитету, Студенти су одржали низ приредаба омладинског карактера, било сами у оквиру својих удружења и клубова било као саучесници у приредбама раднпчких и сељачких омладинаца. Велики су успех имале приредбе: у Купрешу где су учествовали и студенти из Бугојна, приредба Клуба академичара у Високом на .којој су саравали и сарајевски студенти, затим омладинске приредбе у Бањо] Луци, Тешњу, Маглају и другим местима. Поред тога, многа места Босне и Херцеговине обишла је „Заједница покрајинских удружења на Загребачком универзитету” дајући забаве са врло успелим прогрмом.

Паннево Удружење студената постоји већ две године. Има око сто чланова. Ове године је било врло активно. Набавнло је просторије где се скупљају студенти. приређују дебатне вечери, забавне вечере и јавна предавања. Ове годинс је удружење основалу и своју бн> блиотеку. Удружење има рецитативни хор са којим иступа на приредбама. Упркос многих сметњи на које удружење наилази, оно је устело да одржи две приредбе овога лета у неким оближњим местима н да одржи два јавна предавања. Сада се удружење спрема за приредбе које треба да сдржи ове зиме. Нарочито треба подвући економске акције Удружења. Ту на прво место спада организовање уписа и оверавање семестара студентима, и давар»е кондиција. За давање кондидија одређена је минимална награда по часу, затим колективне кондиције за сиромашне ђаке, коко се овима омогућује јефтиније подучавање.

Цетиње. Овдашњи студентн иосгавили су себњ два основна задатка: економско помагање и културно подизање. Први задлтак сстваривали су овиг лета прикупљањем прилога ол i рађанства и приређвањем матинеа и забава. Што се тиче рада на кулгурно.м пољу он је овог лета био мпого разноврснији него раније. Јсданпут, понекад и два пута недењнб држана су предавања у дебатном клубу; она су обрађивала научне и друге теме. Изашла су и два ороја зидних новина, које су, својим чланцима, критикама и приказима, биле право огледало студентског живота. На редовним састан-

цима новоосноване женске секцЈе дискутовало се о положају и задацима женске омладине данас. Приређене су и две другарске вечери од којих је нарочито успела она која је, 15 августа, обележавала омладински дан мира. Заједно са осталом омладином, студенти су приредили некслико успелих излета. На сснову свсга овога може се рећи да је овог лета и поред извесних недостатака, рад студената био плоднији но икад досад.

Подгорица Ми студенти Подгорице имамо своју. задругу „Самопомсћ”. Ова задруга учинила је и чини много на окупљању и економском помагању студената у подгоричком срезу. Скоро сви студенти из овога краја посећују задружне просторије да би се користили стручном и белетристичком библиотеком, учили, дискутовали, играли шаха итд. Сваке недеље приређују се матинеа, а нарочито је успела била забава одржана почетком септембра на којој је главна тачка програма био комад Горкога „Васа Жељезнова”.

Пирот - Живот нас пиротских студената одвија се углавном око нашег студентског удружења. Рад овог удружења морао је пре. ко лета да се ограничи на другарске састанке студената из Пирота и околине, јер су уобичајена предавања ширих народних слојева са актуелним друштвеним и научнм проблемима, бн.та из техничкх разлсга немогућа. На састанцима сс гсворило о разним проблемима који интересују студенте, једна од тема би.га је, на пример, „Проблем животпог простооа у науци”. На последњем састанку упознали су се :зршени мат\ранти са појединим фзкултетским уредбама, са студентским животсм и студентским покретом. Порсд састанака одржано е и неколико игранки.

Врање Студентска омладина у Врању и околини живи и ради под врло тешким условима њу чине зећином сиксвн радника, сељака и ситккх занатлнја, који често мораiv ла излржавају и себе и своје породице. Да би поправили свој положај и допринели културном подизању свога краја, студенти су основали удружење. Оно досад није много али има велике могућности. Излети, дебатни клуб, смањење броја неписмених, оснивање сеоских читаоница, извођење позоришних комада, хорских рецитација, приређивање разннх предавања то су његови задаци.

СПО РТ

У суботу почиње |есења спортска сезона на Београдском Универзитету

Спорт је захватио студентске редове. Сваке године све већи број сГудената бави се спортом. БССК је успео, да организујући разна спортска такмичења студентских тимова, омогући великом броју студената упражњавање спорта. Студенти се такмиче у футбалу, лакој атлетици, пливању, смучању, одбојии и пинг-понгу. Студенти се највише баве футбалом. Такмичење за првентво Универзитета и пехар „Акционог одбора” окупи сваке године око 200

студената футбалера. Прво такмичење у футбалу одржано је по купсистему, Ове године такмичиће се по дуплом бод-систему и по пропозицијама Врховног погометног савеза. Тимови су подељени у две групе., Прве утакмице почињу 26 октобра Реватпи ће се одиграти на пролеће. Прваци групе одиграће финалну утакмицу јуна 1941 године. Ове године за футбалско так.мичењс пријавЋено је осам тимова. У првој групи налазе се: Техничари, БУСК, Гајрет и Агроном-

ски-шумарски факултет, а у другој: Ветеринари, Медицинари, БАСК :i Ком'ерцијална висока школа. Прас утакмице одиграће се у суботу 26 о. м. На игралишту С. к. „Јединства ‘ играју Ветеринари са ВАСКом и прошлстодишњи прваци техничари са Гајретсм. У Земуну игра рУСК са екипом Агрономски-шумарског факултета.

Сграна 4

Власник и одговорни уредник Петровић Н. Живојин, студент права, Краљевића Томислава 48 Штампа „Просвета - а, д. - Тел. 2.5-963 - БеоградЗа штампарију Душан ПлавшиН Београд, Ибарска 10

НОВИ СТУДВНГ Број 4