Student

На 'дал параде још од рашзог ј.утра су еаузимана места на трогоа-рима п баЈгкоиима; мшопи оу иосшви сшове, столиде а нени чак и мефдегшже кано 6н боље јвидеаш лараду. Унрашене трчтбиле као и с®ечаи жглед читавог града све то сжедочило је да се опрема нешто велико. У осам сати појавио се ка тргибкШ1 маршал Тнто. Генерал-мамр Павле Јакшић, Славко Комар и Рато Дутоашћ у име Фшкжултурног оавеаа Југославите л Народне омладине и Лекић у име Једшпствагих етшдхгката, предају маршалу роларт. Поворка може да крене.

МЛАДОСТ, ЛЕПОТА И СНАГА НАШЕ ДОМОВИНЕ

Нарочито ое запажала група Техничког факултета која је као целпна, била једна од најбољих колона на целом дефилеу. За шима неколи. ко фиокултурника носе велику књигу на којот је написана парола. »Други задатак наше омладине је да се физички развија«. Са великом значком Омладинске

пруте Шамад —Сарајево прошли С У градитељи које је публика пљеском пропратила. Фискултурници Трста симболично оу претставили јединство наших и италијанских становника Трста и целе Истре. И поред забрана и препрека они су ипак дошли Да и овога пута покажу своју велику љубав

Двздесет другог јуна 1947 године одржан к у Београду Саеезни .лет фискултурника. 15.000 фискултурника слило се са свих страна наше широке домвине у Београд, да пред Титом и народом покаже младост наше отаџбине, величину нашег ссестраног препорода. Под многобројним државним, фискултурним и синдикалним заставама корачала је Титоаз омладина градитељи срећније будућности народа Југославнје, покааујући да се у нашој земљи стазрзју и подижу нова, здрава и јака покопења, нови људи. Прикззујући велико богатство наше народне ношње, богатство наше народне културе, здравље и срећу нзше омладине, хиљаде фискуптурника су се заветовали да ће све своје онаге дати за остварење Првог петогодишњег плана за бољи и лепши живот. Сви народи Југославије осетили су спет као јединствени талас младог покољења који се слио у главном граду наше Репубпикв и који ћв се, двоетоструко повећати, опет вратити у све крајеве Југославије. Из покрета младих тела изпивапа се одпунност, полет и дубоко поверење у сопствене снаге које је је народна омпздина пренела из ослобдилачке борбе у борбу за изградњу своје нове земље. Савезни слет фиокуптуркика крукисао је наше досздашње успехе на фискултурном пољу. Најбољи фискуптурници, војници, градитељи Омладинске пруге и фабрике у Железнику, приказали су целом свету мпаду Југославију, њене идејв и елан, њен марш у оветлију будућност. С-авезни слет фискултурмика дао Је на шем младом фискултурнсм пркрету нових и нових снага, неисцрпних телесних и духовних снага, за рушење свих препрека које стоје пред нама. За пробијање нових тунела, аа подизање нових фабрика, за орање наших њива, за успех Петогодишњег плана, за вечиту младост и процват »аше домовине.

и верност мајци Југославији. У националним ношњама, приказујући особеност живота и рада свих крајева наше земље, као и свестрану фискултурну делатност, наилазиле су једна за другом колоне пародних. рвпз'блика. Параду су завршили фискултурници Југословенске армије и Морнарице.

Дефиле

Иза државиог гр<sа ластупа руководство фисгсултурног оавева Југослажије, за њоша 48 ударника, а за овима колода нооилаиа значке фискултурнгаша којн оу бурно поздрављбни. У дугом иизу иасгупају фискултуфна друштва града Бвот.радо- У колонама су уз учешће напгих иота.киугпих сЈГО|ртиста претставлиш и разни спортови. Буран анлауз понуптили су нааши пишштри овојом ..мотофизадкјом" на тротинетима као и сликовшч> прнказаЈН један да/н одмора за време логорогааља пноиира, Фискултурио лткуштво ..Металац* дефилује са овојнм: грбом. После н>ега нзстунају атлеттичари иопнсујући реч ТИТО и футбалерн нојн ноое велику футбалску лонту. Налпе фиокултурно друштво ..Црвона звеада" ггаотунило је ках> оамостално друштво- На челу колоне неиолшжо фгаскултуфншЈка носе знак друштва. Иза нјих су заставе, а затим руководство друштва у белим оделима. Врло леп утисак оставл>ају фискултурници на уздитнутом иосто. љу оа ватиком друштвеном заставом. Једна за другом наилазиле су груле футбалера, кошаркаша, одбојкаша у дресовима, а затим је сликовито приказана фигура свих спор_ това. У саставу друштва наступили су и сви наши факултеги, разнобојно обучепи и са добро увежбаним кораком.

Одговорни уредник: Влада Митровић, студент права. Уредништво и админигградија: Београд, Булевар Црвепе армије 6р. 73. Технинки факултет, 4l-602. Шташтарија Издавачко-штампарског предузећа „Рад“ Београд, Скадарска улнца 33

Наступ вежбача

Послв подне. на стадиону ЦДЈА пред Титом и многобројном публиком фискултурници су извели слетске вежбе. Са покликом: »За домовину, за Тита« пионири отварају слет. У плавнм радничким рударским комбинезонима, са троструким »ура« фискултурниди Босне и Херцеговине. складним гимнастичким вежбама изразили су раднн живот своје ропублике. * ' оредњошколци обучени у боје државне заставе својим вежбањем оставнли су врло леп Утисак. Кроз вежбе фиокултуркика Црне Горе пред гледаоцима васкрсава херојока борба за слободу црногорског народа чију победу оличава пирамида живих тела са високо дигнутом заставом на врху. Фискултурници Трста, у белим и плавим дреоовима, вежбали су по мелодијама партизанских песама. Са борбеном морнарском песмом, из стотине грла појавила су се мрка, сунцем опаљона тела морнара који су кроз своје вежбе подражавали таласање мора и борбу наше младе морнарице за одбрану домовине. Живи сплет морнара формира на крају симболе те велике борбе на мооу: сидро, петокраку звезду и име ТИТО. Фискултурнипи Србије са фискултурницима Косова и Метохије и Војводине, кроз овоје вежбо приказали су ропство, уотанак и велики замах ослободилачке борбе народа Србнје за своју слободу. Бацање фереџе и жетву са успехом су приказали фискултурници Косова и Метохије н Војводине. После уопелог «аступа студената Државног Института за фискултуру, V броју од 2.200 фискултурника, на стадион су наступили фискултурпа друштва и активи Београда у чијем су саставу вежбали и чланови нашег друпгхва. Вежбе фиокултурника Македоније приказаде су нову Македонију у Титово! Југославији, прекаљену У борби и препорођену у огњу ослобођења. Око четворошратнв пирами. де у отвореном цвету младићи С У окретали паролу »У борбу аа остварење Петогодишњег пла га«. Кроз живот и рибарење на мору, кроз рад и напор народа, кроз масовност и свестраност фискултуре врло успело су се приказали публицц фпскултурнипи Хрватске. »Омладинска пруга до 29 новембра, Титу и народу« проломило се стадионом из стотине грла младих градитеља. Они су својим вежбама приказали рад и одмор на Прузи. Словеначки фискултурници приказали су зимске спортове. Једну од најуспелијих тачака слета дали су фискултурнипи Југословенске армије који су динамичним маршом и вежбам-а окарактерисали борбу и обнову земље. Публика је налуштала терен заловољна и сређна што по први пут у Титовој Југославији доживљује оно што јој досада нико није хтео ни могао пружити.

СТРАНА 8

НАРОДНИ СТУДЕНТ

Број 30