Student

3А НАШЕ СТУДЕНТКИЊЕ

За живљ и рад студенткања у Caвeзу студената КЛУБОВИ СТУДЕНТКИЊА

Последњих година у ДРУттвено-политичком и за* бавпом животу на нашем Универзитету осећала с ® прилична пасивност студенткиња. Незаинтересоване за миога питања, сем нсставе на факултету, оста јале су оне по страни остављајући да им слободно време пропада. Био Је то један од озбиљних проблема, који су медицинарке прве покушале да решз оснивањем свога клуба ортаиизатора низа корисних форми активности студенткиња. Покушај је Успео. Зато су још у зимском семестру прошле. године осиовани клубови У домовима студеиткиња и на факултетима, организујући рад према својим потребама и могућностима. Жел>а да студенткиње покажу своје способности није остала пуста. Поред разних предавања и часова забаве, у дпсвницима клубова сту денткиња било је забележено; целокупни патронат над домом ратне сирочади „Петар Драпшин”, систе<атски преглед зуба децв више основних школа, посете фабрикама, ревија практкчног одевања, маскенбал у част 8 марта, ко•ективпе посете биоскопииа по сниженим ценама итд. Па ипак, и поред многих повипа и услеха. клубови студенткиња нису искористили своје стварне могућности, покрећући низ актуелних тема, како би се решили многи проблеми. А ми нх имамо и то озбиљпих. Проблем је како. колико и када учимо и. можда још већи, како се забављамо и шта радимо У слободним часовима. Проблем јс и како трошимо свој новац, Јер многе од нас жртвуЈу и доручак и вечеру да би купиле какав украс, не мислећи на последице тога гладовања. И Да ли се увек попашамо као интелектуалке и шта мислимо и како реагујемо na многе празновериие. суЈеверја. предрасуде и рђаве навике. У новој школској години клубови студенткиња не уреба да буду само иницијатори разних предавања, колективпих акција и чаоова разоноде. Прикупљашто већи број чланопа, клубови треба да насто-

Je да се студенткиње зближе, да би на својим редовним састанцима могле слободно да дискутују о свим питаљима која се тичу њиховог живота, рада и погледа на односе међу људима. Тако he да се створи колектив коЈи he да заиптересује и потстакне студенткиње за живљи друштвено-политички рад и за међусобно упознавање и чврсте везе студенткиња на читавом Универзитету. Није циљ клубова да изолују девојке, него вапротив, да их прикупе и укљу че у све већ постојеће форме рада Савеза студената. Једино на тај начин они he одговорити својој намени, Јер учићемо се у њима да озбиљно схватимо својс

дужности према заједиици, да правилно резонујемо и васпитавамо свој укус. А пошто у просторијама клубова студенткиња створимо s’слове за-културну забаву, организујући предавања из области музике, складног одевања, естетике, хигијене, уређења дома итд., слушајући их у једној клубскоЈ атмосфери, можда уз шољу кафе или чаја, моћи ћемо пријатно да се одморимо и будемо задовољне. Јер, дан Је прошао лепо и далеко Је од тога да је пропао. Ми смо и училе, и радиле, и забављале се. Није истина да то не мохемо Д» постигнемо. Обично нема времева овај коЈи Је мало запослен. Д. М.

СА ЧЕХОСЛАВАЧКЕ РЕВИЈЕ МОДЕ

ŽIPON

Studentklnja je. Znam sigurno da je studentkinja. I lakultet /.nam i semestar koji je upisala i overiia. Znam joj i ime i prezime. Dobro sam se raspitala. Videla sam jc prvi put letos na igranci. Upravo, prvo i pre svega videla sam njcn žipon. Divan, beli uštirkani žipon sa bogatom, kitnjastom čipkom. Mođa jo, pnsta, privlačna. Lepo je imati žipon. Ipah, moda je skupa. Mnogo je moda sknpa kađa se samo 6.000 ima mesečno. АЦ žrtvovati i najneophodnije da bi se übrojlli n red onih malobrojnib za kojima se na nlici okreću, retko je zadovoljstvo. Zato se ona odrekla večerc, a čitave dve pune nedelje ni ujntro nije ništa jela, Blla je vesela. Oči su Joj svetlcle. Stedela je раге i knpila je platno. Kupila je i tuce koverata. Јег, rešila je da bude primerna unuka. Pisala je staramajci svakodnevno i dobila je гаskošnu čipku sa dna babinog san duka. Sania je sašlla žipon. Koli'ko je samo vremcna utrošila! Koliko li se samo namučila! Sta to mari, Ona jc bila zadovoljna. Ići će na igranku. Zar to nije divno? Samo, šta da obnče? Naravno, onu plavu suknju koja se pozadi zakončava pdozgo do dole, Bila je međn prvima na igranci. Muzika je počela đa svira. Ona je graciozno nstala, diskretno je prokontrolisala da možda koje od dugmadi nije slučajno zakopčano, povukla je suknju malo nnapred, da bi nabori žipona došli do pnnog izražaja i zaigrala je kao pannica. Nezakopčana suk nja se širila. Svi sn videli da ona ima beli, nštirkani žipon sa bogatom čipkom. žclja joj se ostvarila. Stndentkinja je. Znam sigurno da je stndentkinja. I fakultet znam i scmestar koji jo upisala I overila. Znam joj tačno i ime i prezime. Dobro sam se raspitala. Zao mi je zbog toga. D, M.

ЧИТАОЦИ САМИ УРЕЋУЈУ лист

СВЕ ИЛИ НИШТА

Наша читатељка Гордана Машић, студент германске групе Филозофског факултета, же. лела је да сазна нешто више о познатим телевизиским конкурспма под називом „Све или ништа”. Излазећи јој у сусрет описаћемо неколико догађаја са италијанских телевизиских програма. Ова у оскови америчка идеја успела је у Италији да се развије до те мере да према тврђењима статистике, емисије „Напусти или дуплирај” (како их италијани зову) гледа просечно бројевима 3.7 особа на један телевизиски апарат. Колико је то велики број види се најбоље кад сада у Италији има око милион телевизиских апарата.

Сваког уторка, четвртка и суботе у салама пуним публике која c© није устезала да плати врло скупе улазнице, снимају се и одмах преносе преко читаве мреже италијанских телевизисзшх стакица одговори десетине оних који су решили да конкуришу. Са свакпм следећим тачним

Лепа Ана Рики хтела Је да локаже колико добро зна изреке и мота. Кад су Је гтитали шта у ДантеовоЈ Божанетвеној комедиЈи пише на вратима шкла ниЈе знала rt.,Ha-

одговаром испитивани добија дупли износ претходне награде. Узбуђење се повећава, испитивани се зноји, добија аплаузе, понова црвени и напрежемеморију. Ковитлац узбуђен>а и милионских сума лира вртоглаво се повећава и из њега на крају изрвња добитник Са набијешгм

пустите сваку иаду ви коЈи улазите”Ј. Недељу дана касниЈе удала се за Једног познатог левача и добила ангажман за Један трећеоазредни филм.

искушење малог чиновиика Сиромашни чиновник Клаудио Моралди кад је почео да се такмичи имао је само једну жељу; да добије толико новаца да може да купи пристојан стан. Кад је освојио 2,5 милиона лира мислио Је да је дошао крај његовим мукама, а кад се распитао за цене станова морао Је да настави до 5 милиона. Пигам.е из области сликарства Је гласило: Један сликар импресиониста отишао Је 15 Јануара 1882 са каприЈа у Палермо где Је после премиЈере „Персифала" направио портрет Вагнера који ниЈе хтео*да позира вИше од 15 минута. Ко Је таЈ сликар? Моралди : Реноар.

Суђвларом и ротово нациопални херој. Публицититет је огроман, популврност личности расте. Лепе девојкс добијају ангажманза филм, мали чиновник успева да купи стан, непознати профеоор повтаје тема првих страница булеварских листова, Мике Боиђорно, популарни конферансије ових програма има све вигие сбожаватељки. На све ово неки тужно констатује да су Италијани на тај начин доказали д%. су мелодрамока нација, други опет одушевљено вичу Да је пронађен прави начин за демонстрацију људске ерудиције и перпетуммобиле у коме свакона крају остаје задоволан Хтелевизија свакако најзадоврљнија). Без обзира на то која је од оее две тврдње тачна, посао се развија и досад најузбудљивији иачин лутрије узбуђујемилионе Италијаана окупљених око телесвизора.

Она је успсла али у чему

Запањујуће памћење

Торинац Данте БЈанхи одговарао Је из области футбала. За 2.560.000 лира питаше му Је гласило: који Је италиЈански тим који Је иначе стално носио беле маЈице, на ЈедноЈ утакмици играо у плавим, кад и где. После мало размишљан»а Вјанки Је одговорио: Јувентус 6 Јануара 1911 на великом стадиону у Милану. Одговор је био тачан.

! На рамун емисије „.Напусти илм дуплирај’* пуне ce и хумористички дистови. Тако се и oaaj цртеж појавио са потЛисом: „.Напусти (новац) или Иуплирвм”.

СТУ ДЕНТКИЊЕ! КОЗМЕТИЧАРКА ЈЕЛКА ГИДАКОВИЋ ПРИСТАЛА ЈЕ ВЕОМА РАДО ДА СВАКЕ СРЕДЕ ОД 12 - 13 И ОД 19 - 20 ЧАСОВА ВРШИ БЕСПЛАТНЕ ПРЕГЛЕДЕ И ДАЈЕ САВЕТЕ НАШИМ ЧИТАТЕЉКАМА У СВОМЕ САЛОНУ У ПАЛМОТИЋЕВОЈ УЛИЦИ БРОЈ 3.