Student

DO SARKAZMA I NATRAG

Povle Kovačević:

TREBA UCITICELOG ŽIVOTA. POSLE JE KASNO STARI SPOMENICI IMAJU VEĆU ISTORIJSKU VREDNOST I PORED SVEGA ŽIVOT JE LEP! A PORED NIĆEGA?

Hi SVAKOI KRIVIKI PBOMI lf fejfHlE 0 PRAVCU naSeg kretania

STARI MAJMUNI NE SLUSAJU MLADE (afričke narodne poslovice) „Govor engleskog seljaka sastoji se iz dvesta-trista reči pastir iz plemena Cuani upotrebljava najmanje 4000.“ Solomon T. Pleatje, pisac iz plemena Cuani Pleme SOTHO: Leđa nose za druge Ijude, trbuh nose za sebe. Nećete umreti bez lekara. Umrećete kac oko vas bude mnogo lekara. Ko leči rane, spašće se i od muva. Srce ide daleko, noge blizu. Briga trsku što je voda hladna. Kameleon dopuzi na cilj sa slepcem. Smrdljivac ne zna da je smrdljiv. Dva petla se ne druže rado.

(PREVEC

DRASKO MARKOVIC)

LJUBAVNA NAPOMENA Na sastanak stigle kosti jao ženska netačnosti. PITANJE Sta da se radi dok se sunce hladi.

MILJENKO ŽUBORSKI

ODBOJKAŠI SU STARTOVALI ELEKTRICAR ILI AKADEMAC? Danas počinje finalni deo takmičenja u okviru univerzitetske lige odbojkaša. Jesenji deo prvenstva odvijao se u dve grupe. U prvoj, najbolji su bili odboikaši SASK-a, sa Prirodno-matematičkog fakulteta, drugo mesto zauzela je ekipa »Akademca«, sastavljena od pitomaca Vojne akademije, treči su »tehnolozi«, na dnu tabele usidrio se tim Šumara. Poredak u drugoj grupi je sledeći: »Farmaceut«. »Električar«, »Građevinac«, »Veterinar« i »Pedagog«. U finalnu grupu, koja startuje danas, plasirale su se po dve najbolje ekipe iz obe grupe. Najozbiljniji kandidati za titulu prvaka Univerziteta su iskusna ekipa »Električara« i odlično uigrani tim »Akademca«. Nastavak prvenstva poslužiće treneru Igom Bogdanovskom da izabere najbolje odbojkaše koji će, nakon završetka takmičenja u finalnoj grupi, početi da se pripremaju za start ekipe «Studenta« u Republičkoj odbojkaškoj ligi.

B. POPOVIC

STUDENTI ODLICNI STRELCI Beogradski studenti, iako na ispitima nisu takve sreće, u streljaštvu gotovo uvek postižu pun pogodak! Jesenas je univerzitetska reprezentacija gostovala u Budimpešti i u susrelu protiv najbolje ekipe budimpeštanske vojne škole, za koju nastupa i veći broj mađarskih reprezentativaca, postigla nerešen rezultat 2:2. Veći broj studenata učestvuje i u gradskoj repiezentaciji koja je tri puta osvajala državno prvenstvo u gađanju vojničkom puškom i prclazni pehar predsednika Tita. Na prvenstvu Beograda, sva prva mesta osvojili su studenti. Najbolji »strelci sa indeksom« je Slobodan Paunović, prvak Jug;oslavije, a stalni drzavni reprezentativci su i Mija Živanović i Vlađa Jevtić. Uskoro treba da se osnuje ekipa sastavljena od najboljih strelaca sa Univerziteta; sadašnje fakultetske ekipe postale bi »filijale« iz 'kojih bi reprezentacija Univerziteta dobijala nove članove. Ženska ekina Univerziteta u streljaštvu ove godme se nodmlađuje, pa na bolje rezultate valja pričekati.

S. B.

POVODOM DANA STUDENATA »FESTIVAL« STUDENTSKOG SPORTA Univerzitetski Savez organizacija za fizičku kulturu najavljuje raznovrstan sportski program povodom 4. aprila, Dana studenata. U Hali sportova održaće se nij takmičenja u rukometu, odbojci, košarci, stonom tenisu, streljaštvu, šahu i džudou. Ovaj mali »festival« studentskog sporta biće »na repertoaru« Hale sportova od 27. đo 31. marta. Prvih dana aprila održaće se i više fudbalskih takmičnja, a u čast desetogodišnjice po stojanja studentskog fudbalskog kluba BUSK zakazan je i mđunarodni fudbalski tumir. Očekuje se da će u sportskom programu proslave Dana studenata učestvovati ekipe iz svih visokoškolskih centara SR Srbije i ekipe ostalih jugoslovenskih imiverziteta, a upućen je poziv i studentima sportistima iz Sovjetskog saveza.

S. BARIšIC

SLOBODDAN UDARAC ŠANSA Nakon što je Međunarodni olimpijski komitet dozvolio reprezentativcima Južnoafričke unije da učestvuju na ovogodišnjim 0limpijskim igrama u Meksiku, više zemalja, među kojima su Etiopija, Alžir, Uganda, Tanzanija, Gana, Zambija, Gvineja, UAR i Sirija, najavile su da će bojkovati Olimpi jadu. Kad bi se ovom bojkotu pridružili još SSSR, Engleska, Francuska, Poljska, Mađarska i još neka zemlja moglo bi se dogoditi da naši reprezentativci donesu iz Meksika i koju medalju! UPROPASTiD KARIJERU Jedan fudbaler »Metalca« iz Valjeva rešto da pusti brkove bradu. Tako je izgubio svaku šansu da bude pozvan u državnu renrf*7Pntaciiu. B. M.

MRVICE

NOCAS CU PROCI MIRO KRAJ TVOG PROZORA I CUTI KAKO HRCEŠ I SANJAš RAŠIRENIH NOGU

»RINSKI

KARIKATURA:

I STOJILOVIĆ SLOBODAN

STARA PRIČA

Osnovale pčelice zadrugu za proizvodnju raeda. Nije prošlo ni deset dana, a u zadruzi su se pojavili trutovi. »Mi ćemo vam bolje organizirati proizvodnju meda!« rekli su trutovi pčdama i počeli im oduzimati med. »što radite?!« pitale su pčele. »Uzimamo med koji nam je potreban za gradnju boljeg i Ijepšeg života«. Pčele su i dalje radile, ali su počele negodovati. »što?! Vi ste protiv boljeg i Ijepšeg života?!« I pčele su proglašene za reakciju.

MIROSLAV DOLENEC

VEBER U PROLAZU

Razgovaraju dva gradska pacova, umorni od dugog lutanja, duboko pod zemljom u kanalizaciji. Dosadno je već ovde, rećiće jedan. Hajdemo da pređemo na drugu -stranu, rećiće drugi. Sačekaj malo sad prolaze g...

UOPŠTENA DOEKONOMICNOST I CRNOBELA SENCENJA RADONJE VEŠOVIĆA

U »Borbi« od 25. ovog meseca iz šao je napis Radonje Vešovića: »Cuvar« ukaznlh stanja, u kome je izneseno nekoliko nadrealističkih metafora o kritici. Zasćeni učenim, pedan'nim, logioističkim i sličnim raspravama o ovom predmetu, sa uživanjem smo čitali ovaj literami kolaž. Istina, smetalo nam je pomalo to što Vešović pocenjuje gramatiku, ali to je samo izraz njegove doslednosti u težnji da se afirmiše čisti nadreaiizam u mišIjenju. Za Vešovića postoje i bela senčenja, »uopštena dobronamemost«, »samoupravno podnožje«, krajnji polovi (»lako ćemo prepoznati nekoga ko je prekinuo kontinudtete naše imutrašnje krifke i njenu snagu preseiio (!) na krajnje polove«), on unosd dnovacdje a u padeže: »Krcat stran h knjiških aršina,,., ukratko; vrlo je originalan u jeziku i stilu. Mada Radonja Vešović ima pravo da protestuje što se njegov nadrealdstički govor pre vodi na jezik zdravog raztuna (to je njegovo autorsko pravo), evo jedne ideje iz tog štiva, Sematsku podelu krtike na: »pozitivniu« i »negalivnu«, »prijateljsku« d »neprijateljsku«, »zadovoljničku« i »nezadovoljn!čku«, on prevazilazi uvođenjem sintetičkog pojma wunutrašnja kritika« koji, verovatno, impMcdra i postojanje spoljašnje kritike«. Posle toga njegov govor postaje dramatičan jer otkriva kri\ca i smuteljivca, NEKOGA KOJE... (sada metafore postaju opštije i njihovo značenje prevazilazi opseg nenadrealistdčke mašte).

KARIKATURA:

STOJILOVIĆ SLOBODAN

KARIKATURE:

DEJAN MILIC

INTERPRETACIJE

ZAPADNA ORIJENTACIJA Cimeru, jesi li čuo da su nas Bugari proglasili zapadnom zemljom? To je tačno! Šta!? Jugoslavija se nalazi zapadno od Bugarske! EH, PUSTI SNOVI Šetam ja tako i vidim devojku, lepu kao san. I, prišao si joj, znam ja tebe. Ma, ne, probudio sam sc* MALER NA KVADRAT Kakav ti se to maler desio? Dan uoči ispita, knjigu nisam ni pipnuo. Kad se čovek nađe u nevolii, on udari glavom u rdd. Kad eto ti većeg raalera: sruši se zid! AŽURAN Kada sutra polažeš kolokvijum?

U devet časova... A kada da te probudim? Sto ranije, ali nipošto pre deset! DIVLJA ŽELJA Eh, što nisam medved! vajka se student, Sto, da bi mogao da se nvališ u zimski san? Ne, nego sam čuo da se profesor kod koga treba da polažem boji medveda! PSECA poza Devojka ulazi kod studenta i zatiče ga sa oglodanom koskom u ruci. Držim dijetu pokuša da se izvuče student iz nennjatne situacije. Oh, odahnu devojka a 1a sam mislila da učiš da laješ! STUDENTSKI OGLAS ~Meniam bečki valcer. za bečkn š r »irln“.

STUDENT H H' SZ Z w w fi fi fi ,p H H C/J C/3 STUDENT IZLAZI LTORKOM CENA 30 PARA POSTANSKI FAH BROJ 692 UREĐUJB REOAKCUSKi KOLEGUUM BORISAV DZUVEROVIC, ALEKSAV DAR ILIĆ, KEMAL KURSPAHIC, L» ZAR LAZIC, BRANKA OTASEVIC DUSAN PAJIN GRAFICKI UREO.MK FLORUAM HAJDU GLAVNI I ODGOVORNI URKDNIK đordijh vuković IZDAVAC UNIVERZITKTSKI 'JOBOR - UREDNISTVO 1 AĐMINISTRAtI JA BEOGRAD. SVF.rOZARA MARKO J VICA BRO.I 79 U. rtLEFOS , 645-594. - TEKUCI RAĆUN 1 GODISNJA PRETPLATA 8 DINA . RA; ZA INOS FRANSTVO 18 DIN-V, RA. - STAMPA »GLAS« BEOGR.AO, • I ' VLAJKOVICEVA 8.