Šumadinka

удари громЂ у средЂ те собе гди су ручали. обали служителн Енглезовогљ, кои е за леђима н К говимб стаао. и цело се дружство нко препадне. Но Енглезљ се сасвимЂ спокоино окрене к свомг> усташћемт. служителго и рекне му: ,,Опомени ме уштру да на moio кућу магнетЂ метнемЂ !" — „О, ти мора да си врло срећанЋ !" рекне еданЂ пр1ателн> свомт.. „ерг. ииашЂ доста старогг> вина и стаpti новаца !" „А хђ !" одговори онаи друг ^и , да бш обое прво имати могао, морао самв узети и стару жену!" — Нек1*и калФа , заметао е свагда у меанама кадв се onie, свађу са своимт. дружствомт.. вдном-b се они договоре да га добро изтуку. небм ли се nonpaeio. — И тако, кадЋ е опетт. почео, опивши се викати и псовати скоче сви на нћга и етану га добро мазати ; но онљ место да се брани викао е само: „Удрите , удрите ! Убите ме ! Колико ме годђ пута убЈете, то.шко ћете пута обешени бмти! "

М А Л Н Н Е. — Неказуи све оно што знашЂ, epi> онаи кои казуе све оно што зна, каже често и оно што незна. Нечини све оно што иожешЂ, ерт> такавт. човект. често учини вмше него што 6bi требало. Неказуи све оно што вћруенгБ, ерЂ такављ и вћруе све оно што чуе. — Демокритт. и ХераклитЂ бшли су мудрацм различне ћуди. Демокритт. е изсмевао а Херак.штт. е оплакивао лудосуи у свету. Обоица су имали право. врбо будалаштине. кое лшди у свету чине, заслужуш . да се мударт. човект. смее и да плаче.

ЗАГОНВТКЕ. R самЂ 6faio, и есамв сада, и бм-ћу непрестано , то е мои стални животђ . О дт . свега самв на свету наипостолн!е. fl наиболћ лечимЂ наивеће Tj're и жалости. Али што ВБппе погаћашЂ шта самв . тнмђ већма ме губишЂ. Мои полл нерађаш ни сђ чимђ , мое море нема нимало воде, н немамЂ нућа али имамЂ велики вароши: н нисамЂ готово ништа, ал ипакЂ л самњ чита†светт.

Д 0 М А ћ Е Н 0 В 0 С Т И. — Дћловодите .1б депутац!е главнммт. фондо.чћ школскнмђ управинће г. KnnpiaHT. Николићт. , по нћговои молби , сбогт. слабости здрачлн, поставлћнт. е у станћ покол. — ДанасЂ -22. Септ. прославд-fcinE, е у ц. кр. конзулату имендант. Н. В. цара аустрјиекогЂ. За честБ тога дана , давао е ц. кр. ген. конзулт* г. од-б Радосавл^вићљ сннпћ ручак'£>. — 1ошт'1. снноћт. топовн са военогг. пароброда, кои е подђ Веоградт. дошао, поздравнли еу торжество данашнћст. дана. Како паробродљ тако и ц. кр. Конзулатт. бмли су осветлћни. —- П^снојгб печатаноЈП. у 69. овога листа под!» именомћ: „Последнћ готро блаженопочнвше госпође Клеопатре"'

тронути Светли h I jhh 1'одителБИ, аочествовали су учредника овога листа, као сочинителн поменуте песме, ет, еднБШ -б драгоц ^ нбшђ прстеномљ. — Питомци артил-ћриске школе свршивши испите отишли су у КрагуевацЂ. С -б obomt. годнном-б иаистарЦ разредт. сврппо е цело опредћлено за воене науке течеше: и као што се говори, сви пигомцн тога naficTapierT, разреда бБ1ће поелани у стране земл4 на едну годнну, да се ирактично у военом-в искуству усавршенствуш. Нови питомцн броемт. 2'1. бираће се 30. Септ . гд^ћ ће се примагн опи младићи кои су лицеине нли гимназ1нлне науке ст> добрБ1мт> ycni>xoMi> свршили , и кои иису млађш одђ 16. а CTapifi од-б 19. година. СТРАНЕ НОВОСТИ. — Изт. Крима нема никаквБ! новости кое не -бБ1 до сада већ -б читателБима познате ббме. Новине доносе пространо и дугачко HeB'bcTie о горишу 27. Авг. и освоенго гожне стране Севастополл; рускоп. H3BtcTia о томе догађаго iouiTe нема. Напредактћ сагознои. оружн у Криму Hie ништа променуо стаHt дипломафе, свакт, е 6 бш ув^рент. да се тБше ратљ самс све већма утемелгое, и да освоен^ гожне стране Севастополн ние ништа друго него краи почетка. Ннко ние M^ic.iio да ће се после таквоп, догађаа мирљ зак.почити , али млого е света мб1с.шло да ће се ратт, на кои Apyrin краи пренети; но као што се види да се опетЂ са обадве стране све припреме само за Кримт, чине, можемо 6 би'и ув4рени, да ће позориште рата целе зиме на Криму траити. Докле се годт, рат -Б само на Криму води, дотле Европа нема се болти обштегљ рата. — И зђ ПелисЈевоп, извћст !н види се да су сагозницБ! 800 топова имали изт, кои е за креме обсаде j soo.ooo ћулета на СевастополБ бачеао . Руси на свмма своимт, утврђенБима имали су lioo топова, и све e то непрестано пуцало 27. Авг. н свакоме се чннило да се землн провалгое. — Изт, Париза авлнго; да цела Француска ни о чемљ другом -Б сада неговори, nert) само о освоенго гожне стране Сезастополд. Французт, ништа ватрен!е не.поби као славу. — Изт. вћроватнБ! извора новине ивлаго: да Француски солдати кадт, су вођени да горише на малаковску кулу, онб1 свб !, боећи се да е она зем.ш на кого наступаго лагумомљ подкопана стану, и нису хтелн далћ ићи. Онда геиерали нби 22 на брого. изађу предБ нби, и питали су iu зарљ пуштаго нби саме да иду. И пођу генерали самн. Онда воиска дође у qдушевд^ћнћ н сагнувши главу землБи страовн-го горишн. — Како се знамеиито пушен-ћ цнгара умножава можемо изб с.гћдугоћегт, видити: годнне 18^1. наиравл-ћно е у АустрЈи 28 мил1она цигара. 1853. год. направл^но е у AycTpiS 800 ми.пона комада, и одб ове две године брои се непрестано пен-ћ; у таи брои нерачунаго се оне цигаре кое се изт> други страh&i држава донесу. — 5 AycTpiH калуђерн издр;каваго 29 монастирски шпнталн. гд+i се за годину око 25 хил. болестннка иадгледа н лечи. — бданћ искуснБ!« генералт, кадт, е чуо да су сагозницб1 заузели гожну частБ Севастополн, казао е да су Руси млого нзгубнли, али да сагозннци нису нншта добили.

ТечаЈг новаца: среб. 113: дук.5Фор. 22 кр.банк^.

у кнбигопечатнви книжества србскогђ