Svetlost : ilustrovan mesečni časopis : organ Društva za školsku higijenu i narodno prosvećivanje

=: таи

БР. 18. оВЕТл О а . 29

На првом месту наслеђе игра велику улогу. Деца наслеђују слабе зубе својих родитеља и то још у већој мери. Алкохолизам родитеља, као што је проф. Бунге доказао, код деце производи наклоност туберкулози, губитак способности за. дојење и кварење зуба.

Затим је од пресуднога значаја начин. исхране. Мека храна чини да се зуби слабо употребљавају, да се мало веџбају, услед чега се слабо и хране и губе отпорну снагу. Недостатак биљне хране, која даје поглавито грађу за образовање костију и зуба, чини да су зуби као и кости слаби, трошни и неиздржљиви.

Трећи узрок је недостатак сваке неге уста и зуба. Ако се у устима исквари само један зуб, он постане осетљив и

· спречава да се та страна вилице, на којој је болестан зуб,

употребљава за јело. Услед те неупотребе ослаби цела страна и околни се зуби искваре, око њих се нахвата зубни камен који произведе запаљење десна и оштети глеђ на зубима. Услед тога храна се гута недовољно сажвакана и поремети се варење у опште. Организам, који се недовољно и рђаво храни, ослаби, а у слабом организму сви органи ослабе и постану неиздржљиви па и зуби. Последица је тада опште кварење зуба. То бива врло често код људи који своје зубе никако не негују. Код деце, која су у опште према сваком штетном утипају осетљивија, ненеговање зуба може имати још штетније последице.

Предохрана зубнога кварења може се дакле извести ако се утиче на разумну исхрану и ако се још од БАЈО Јо детињетва почне негом зуба.

Што се тиче хране то важи правило да треба јести мешовиту храну — поред меса, јаја, сира, млека, довољно варива и воћа. Нарочито у келераби пи кељу има велика количина кречних и фосфорних соли које су потребне за грађу костију и зуба. Избегавати ваља многе слаткише који иначе кваре желудац, а тако исто штетно утичу и на зубе особито ако су

јако лепљиви, јер се лако задржавају међу зубима и ту прелаве

у врење, којом се приликом образују разне киселине (нарочито

млечна киселина) које нагризају зубни глеђ и зубну кост.

Сваки залогај ваља што дуже и што боље иситнити. Добро сажвакана храна боље ће се сварити а зуби ће се услед притиска снабдевати с више крви — дакле боље хранити и јачати.