Topola

439

дезино захтеваде одвео у Десковац и потурчио. Кад jy je и овео у Арнаутлук, то се на дену молбу уврате заједно у кућу љезине мајке одакде ноћу са својим братом од 12 година побегну у Алекоиначки карантин, где и сада издржава карантинску обсервадију. Јављајућж вам сва злочинства и утдетаваде што нам Турци чине ми се надамо да ће нас ваше бдагородије сачувати својом руком и учннити крај нашој несрећп.

6. Писмо Бугарина Стојана Вучковића од 16 Априла 1842 године из Алексинца

Долепотписатн јављам вашем високоблатородију о убијствима и бешчашћу што се чини с хришЬанима у Бутар ској, и покорно вас молим да учините крај нашој несрећи и лодјејствујете да нам Турди врате на силу отею имаве. У Пиротском округу у селу Орковици неки Мутим Булгак-баша жедео je да купи масла, и нашав га у некога Жпвка али мало баЈатнот нападне на жену и дете и жестоко их испребија. Дете се за мало вреые опорави, али жена и до сад лежи. Турци су везали ж нсекли некота Илију у селу Тамљанипи a пријатеља веговог Ристу становника села Шљивића, обесиди за ноге на дрво и заклали као скота У Болницу, Адбандп исеку такође некога Ивана, забранив становнидима да о томе ннкоме не говоре јер ће их у противном случају жнве сагорети.

7. Писмо Вугарских урођеника Цветка Голубовића и Стојана Вучковића из Алексинца од 30 Априла 1842 године.

Не пропуштам прилику а да ваше високородије ие известим, како су Албании убили једнога човека у селу Прилепцу, и како брат пашин Сулејманбеј, пошто je саградио кућу мукой сиротиде, тражио je у селу Коношшди од Јове Гртовића 200 гроша, и кад он одговори да нема то та беј веже и изубија батином по деђа, после га остави везаног делу ноћ у затвору, изнудив најпосле од дега 200 гроша. У селу Власотинди скушьачн харача угледају у једном дућану згодну девојку, ухвате je и хтели на силу да обрате у веру мухамедову. Али сељани нису то дали. Познати у селу Орашју пијанида Арнаут из пушака опали и сви се људи разбегну нуд који по пољу, и кад у селу остану само жене и деда, он нападне на једну девојчицу од 12 година и оилује. Паша у Нишу узео je на одтовор жену Косте Човка који je побетао у Србију, и кад му она одговори да je ден муж побегао од несносног насиља и угдетавада, онда паша заповеди да се бади у тавницу међу људнма заједно с двоје маде деде.

8. Писмо Бугарина Стојана Вучковића из Алексинца од 12 Маја 1842 г.

Баш овог часа дозяао сам да су Турци починили велика злочинства у округу Десковачком, Нишком и Прокупском о чему вас извештавам именујући вам оне који су побијени и кривде дихове. У Лесковачком: Неки Јусуф из Ниша раня на српској потраничкој граниди Суповац, Станка из села Орљааа, који je ту дошао да купи шеницу. Да ли ће раденик оотати жив, то се још пезна. У селу Пољаници, Албании су убили из пушака некота Станка зато, што je бранно своју сестру, коју су они хтеди да одведу. После смрти дегове