Topola

СКРАЋЕЊА

СА: Акти Савета. Придодани бројеви значе: број у загради, годину из које је акт; број ван заграде, његову архивску нумеру. Нпр. СА (1855) 210 значи један саветски акт из године 1855, који се налази у оном свежњу аката који носи заједничку нумеру 210.

ККУ: Акти из унутрашњег одељења Кнежеве Канцеларије. Придодани бројеви као и код саветских аката.

ККТ: Акти из Кнежеве Канцеларије који се односе на Турску, тј. преписка између Кнежевог представника и капућехаје у Цариграду. Ови акти нису „свезани 11 , него сложени један уз други по хронолошком реду. Зато је код тих аката, место архивске нумере, назначен њихов датум.

ДА: Државна Архива. Ово је назначење стављено код оних докумената који се налазе у Државној Архиви (ово назначење није стављено ни код аката Савета ни код аката Кнежеве Канцеларије, јер је и иначе познато да се ти х акти налазе у Државној Архиви).

СКА: Српска Краљевска Академија. Ово је назначење стављено код оних докумената који се налазе међу рукописима Академије.

НБ: Народна Библиотека. Ово је назначење стављено код оних докумената, који се налазе међу рукописима Народне Библиотеке.

Гарашанин: Писма Илије Гарашанина Јовану Мариновићу.

Грујић: Записи Јеврема Грујића. Неки су од тих записа датирани а неки нису; зато је поред тога скраћења „Грујић“, на неким местима, стављен датум, а на некима није.

ФХ: Хартије Филипа Христића.

Зборник: Зборник закона и уредаба. Придодан римски број значи свеску, а арапски број страну.

СН: Српске Новине. Придодани бројеви значе: број у загради, годину; број ван заграде, редни број листа. Нпр. СН. (1857) 118 значи 118 број Српских Новина из 1857.

СД: Српски Дневник (познати Медаковићев лист). Придодани бројеви као и код Српских Новина.

Ткаlас: Оав БЈаа&гесћ* Нез Ригзlеп(ћитз Бегђјеп уоп Ог. Е. Ј. Ткаlас. ЕеЈргјд 1858.

Ристић: Спољашњи одношаји Србије новијега времена. Прва књига 1848 —1860. Напмсао Јован Ристић. Београд 1887.