Topola

107

такху, наплаћену на ову робу, пренесе на потрошача." 1

У сасвим нормалним приликама, када привредни живот тече потпуно редовним током, оволико поскупљивање живота изазвало би несносно стање, У приликама, пак, када је извор редовних зарада пресануо и готовина попљачкана, народ од лира „разоружан 11 , контрибуционе таксе су гониле право очајној одбрани живота. Када се све то има на уму: да за жнвот Арбанаса није нико никоме одговарао, да је војска рупила у примитивне животне навике са својом крутом логиком силе, да су сви извори живота пресечени, људи и стока остављени без хране, де је пљачка додијала и малом и великом, и богатом и сиромашном, када се све то има на уму, онда имате пред собом ретко типичан случај како се стварају буне. Да не говоримо о ужасним сценама беде и глади које су се одигравале по Скадру и другим прибежиштима потиснутога арбанаскогастановништва!

И када је буна избила, влада је преко заступника министра спољашњих дела изјавила да he Арбанаси бити „примерно кажњени“, буржоаска штампа је тражила истребљење без милости, а војска је извршивала. Арбанаска села,. из којих су људи били благовремено избеглгц

1 У безобзирности својој власти су отишле тако далеко да тс таксе наплаћују по брушо тсжиии, дакле и на дару, на тежину суда! fianp. сандук инва од 50 флаша је тежак 120 кгр : такса се наплати од те тежине, и ако самога пииа иема више од 35 кгр, Тако је и са гасом, шииритусом и т. д. Код шпиритуса иапр. судови су обично гвоздеии, а потрошачи илаћају таксу не само иа шииритус већ и на гвожђе кога не внде. Тако су Ше Шаксе удвостручене п утростручене.