Topola

20

приморја и истока заштитила од њихове пљачке, она је на излазнма из кланаца постављала војничке посаде, спречавала сваки пролаз и затварала им приступ на пазаре. Укупна слика је сада оваква: сваки појединац заробљен у у својој кули крвном осветом, свако племе заробљено непријатељством суседних племена, а cea укупно, цела Северна Арбанија, једна пространа тамница на чијим капијама cuipaжаре турски војници.

3. Економске прилике

Арбанаси су чисто земљораднички народ са сточарством као далеко претежнијом граном занимања. Средства за живот они добијају обрадом земље а поглавито гајењем стоке.

Како у погледу производности тако у погледу савршенства оруђа и начина рада постоји велика разлика између заробљених североарбанских племена и плодних крајева које су Арбанасн колонизирали илн оних на југу, у приморју и око рске Дрима, Семене, Девола, Шкумбије и Mahe у њиховом доњем току. Та граница се управо поклапа са границом чифлучкога система. Чифлуци су притисли све оне крајеве који имају довољно природних услова за рентабилан пољопривредни рад; они се простиру до самих излаза североарбанских клисура и кланаца а преко тих граница су врло ретки, и што их има обично су својина племенских динасТа, богатих људи или католичких цркава и митрополија. Под стегама племенских традпција и под несносним теретом племенскога рата и крвне рсвете, пољопривредни рад се поглавито др-