Topola

13

Po sebi se razumije, da sa tako energičnira i silovitim vladaocem, kao što je bio sultan Mahmud 11., Karadjordjevi _poslanici nijesu mngli pregovarati sa uspjehom, te su tako dočekali, da ih je on nakon uzaludnog boravka im od šest nedjelja odaslao iz Carigrada u Jedrene velikom veziru Rušid-paši, da se pogode s njime. Rušid paša ih srdito dočeka, zahtjevajuči; da Srbi budu raja, kao što su i bili, da predadu oružje, jer da se samo tako može sklopiti mir; inače če on, koji je do sada potrošio silan novac i izgubio silnu vojsku, još triput toliko potrošiti i još više vojske žrtvovati, ne bi li samo skršio Karadjordja i Srbiju. I kraj svih daljih pregovora Porta napokon ipak ostade pri svom zahtjevu i to još uz teže uslove, nego što ih je propisivao bukareški mir, naime, da Srbi polože oružje te da se tako Srbija sasvim pokori. Karadjordje na to nije mogao pristati te Turska onda sa tri strane udari na Srbiju. S jedne strane od Niša poveo je vojsku od šezdeset hiljada momaka Krsli Alipaša i odmah je dopreo do Deligrada. S druge je strane bosanski vezir skupio svu bosansku, hercegovačku i albansku vojsku, do svojih sto trideset hiljada vojnika, na granici Drine. S treće pak strane, od Vidina amo, doveo je kapetan Ali paša Dunavom i kopnom vojsku od šezdeset hiljada momaka. Karadjordje je imao do četrdeset dve hiljade za boj spremnih momaka i tu je vojsku razdijelio na tri strane.

Karadjordje je sam pošao protiv vojske, koja je dolazila od Niša, ali u Jagodini oboli opasno, da su ga na kolima morali odnijeti u Topolu, gdje je odležao puna dva mjeseca.

Medjutim se srpska vojska na tri strane odupirala turskoj najezdi, ali je kod Drine morala ustuknuti, a i kod Deligrada, akoprem je vojvoda Mladen nadbio Turke pa i übio turskog Krsli-pašu, nije mogla srpska vojska odoljeti, jer je veliki vezir Rušid Ahmed paša došao s velikom vojskom te potisnuo Srbe. Ni na trećoj strani nije srpska vojska bila bolje