Topola

прочитала! Годинама су слати у маршалат нашег Двора читави пакети књига од француских, енглеских и немачких издавачких књижарница, са стручним студијама рецимо најсавременије методе за лежење пилића, и сличним темама, које је она пасионално читала као какав ивтересантни роман Пјера Беноа.

Бити Мајка и Домаћица, то- је за нашу Краљицу од малена био Илеал. Зато је она висока покровитељица свих друштава за заштиту деце, зато она ревносно помаже и обилази хигијенске установе и јавне диспансере и сва друштва, која cv се посветила хуманости и родољубивости, до друштва које се брине за сироте животиње и за растиње. Зато она најрадије и прима све претставнице тих друштава, у своме јасно плавом салону, где више камина има пуно малих икона из Дечана, са старословенским натписима.

Ако пре поднс нема примања, Краљица се сва посвети своме Дому. Најпре види и забави се својим синовима, па затим одреди сама дневнк јеловник. Врло често дође у обе дворске кујне, да види како се спрема и газдује. Но много пута сврати у једну велику одају, где су у орманима извешзни женски костими из свих крајева наше земље, богато- везени, китњасти сребром и златом. То је њен мали Етнографски Музеј. Све су то дарови од народа, на дан венчања. Она их је све средила и често их обилази. Нарочито јој је на срцу једна ношња из неког сеза близу Битоља, са мотивима тако старинским, за које се каже, да су апсолутно исти, као у доба Цара Душана. У том њеном Етнографском Музеју, пуно је још кујунџијских радова, скупих и тешких женских појасева, бакрених} краса,

КРАЉЕВ ДВОР НА ДЕДИЊУ.

101

НАШ НАЈВЕЋИ КРАЉ

Књнга II