Topola

ховном снагом се крепе, њиховим делима се поносе читави нараштаји, који од њих у аманет примају чување остварених идеала и заветну мисао још не остварених циљева. Њиховим патњама се теше у тешким часовима кскушења, и наду црпе из њихове вере у будућност. То је она духовна моћ великана, која их и после телесне смрти чини неумрлима у душама и срцима даљих поколења. Захвални потомци предају од колена на колено успомене на те великане и они живе и оживљују у песми, у уметности ликовној и музичкој, у науци и књижевности, постају важни фактори у културном развитку свога народа. Благодарност, понос и признање спомиње их свугде и свагда, а уметничка дела нападнута тим осећањима дочаравају их из духовнога света у нашу стварност.

Д-р БРАНИСЛАВ БОРОТА, градоначелник града Новог Сада,

Благодарност признање и понос су руководили поглаваре Новосадске Општине када су одлучили, да у овоме свечаноме моменту поставе у својој свечаној дворани лик мученика и светитеља народне вере Блаженопочившег Краља Петра I. Великог Ослободиоца, пред чијом се сени дубоко клањамо са ускликом: Хвала Му и Слава.

Уз њега и с Њиме кроз седам најтежих година нашег народног живота сарађивао је Онај, који је пре десет година на данашњи дан примио из Очевих руку вођство нашега народа. Већ за тих седам година доказао је прави Син Великог Оца, да се будућност нашег народа налази у сигурним рукама, а он сам је прорекао, да ће се велико дело Ослобођења усавршити величанственом круном Уједињења, Тада још седмог априла 1916 год., у сред херојских напора и подвига изговорио је пророчанске

111

НАШ НАЈВНЋИ КРАЉ

Књига fl