Topola

командовао је, као Регент, Њ. В. Краљ Александар I, кога је народ из милоште називао само: Александром. Има у славној нашој прошлости пуно догађаја везаних за славну династију Карађорђевића, који оправдавају расположење и љубав целог Југословенства према узвишеној личности нашег Великог Краља. Сетимо се славне 1804. године у којој је велики прадед Њ. В. Краља, Врховни Вожд Карађорђе са својим скоро голоруким народом у Шумадији дигао устанак за ослобођење од Турака. После петвековног робовања, за које је време небо целог Балкана било покривено као олово облаком Пророковим некада, први прозор тог мутног облака пробила је пушка Вождова и тек после пет векова на том прозору појавило се благо лице Христово са знамењем Хришћанства Крста као иЗвездом Карађорђевића, водиљом Југословенства, И под тим знамењем вођени су ослободилачки ратови 1912. и 1913 године и под тим знамењем је Њ. В. Краљ Александар I, као млади Престолонаследник, на Куманову дао Турцима одмазду да би одатле једним скоком до царског Скопља, а другим ка Битољу, ударио до границе на .Југунаше Домовине. Под његовом командом ослобођено је Косово, гробница наше славе, у којој су сахрањени кости изгинулих Југословена, а уједно освећен и извор наше моћи и наше славе. Ту сјајну звезду Југословенства, Звезду Карађорђевића, видели су првенствено они којима је још тада наша славна војска донела слободу, а и они, који су се слободи нздали, којима је, под командом Њ, В. Краља Александра I као Регента и донела 1918 година.

Са висине свога престола Њ. В. Краљ Александар 1 пружио је Своју мушку десницу свима грађанима наше дивне Домовине и позвао их на сарадњу на опште добро Југославије. Пут којим Њ. В. Краљ Александар I води Свој народ пут је частии пут слободе; тај пут саграђен је костима свију синова Југославије, палих за одбрану своје нације на бојном пољу; као и оних који су умирали по аустријским тамницама и за своје идеје о Југославији страдали, тај пут је чврст, јер је саздан крвљу наших најбољих синова. Он је за нас свети и ни једна недостојна нога несме га оскрнавити.

Вођа нашег народа, нашег југословенског народа, Њ. В. Краљ Александар 1 са Својом драгом и Узвишеном Краљицом Маријом и Своја три дивна сина, наша три бела крина, даје нам пример како се истински служи Отаџбини и Народу. Дужност нам је да Му на овом великом и лепом путу следујемо сви заједно, а места има за све ваљане синове Отаџбине.

Нови Сад

МИЛАН НИКОЛИЋ.

85

НАШ НАЈВЕЋИ КРАЉ

Књига 11