Topola

ТВОРАЦ ВЕЛИКЕ И МОДЕРНЕ ЈУГОСЛАВИЈЕ

Добри и мудри, али и одлучни и енергични Владар

Царско Скопље и свеколики народ нашег класичног и славнога Југа прегворио је десетогодишњицу срећне Краљеве влалавине у народно славље градова и села, Широм Вардарске бановине клицало се и кличе Њ. В. Краљу и Краљевском Дому и упућују молитве Свевишњем за дуг и срећан живот и Његов л Његовог Краљевског Дома.

Краљ као чувар народних обичаја: окиКени бадњак који гарда носи у Двор за Краља.

Наш добри и мудри, али и одлучни и енергични владар и заслужио је ту и такву безграничну љубав свеколиког народа наше велике Југославије. Десет година како се Он и формално попео на краљевски престо. Стварно, Он бреме краљевске дужности носи скоро две деценије, од почетка ослободилачких ратова, а нарочито од 1914 године, када Му је Његов узвишени родитељ, блаженопочивши Краљ Петар Ослободилац, због своје старости и слабости, предао краљевску дужност као Регенту, знајући да је предаје у добре и снгурне руке.

Немајући такорећи ни дана безбрижне младости, Он је са тек навршеним пунолетством примио и дужност Врховног Команданта наше славне војске и владарску управу земљом.

Проницавим, блиставим умом и енергијом својих славних предака Он је свој народ провео срећно кроз најтежи период не само наше народне, већ и светске историје. Не зна се где је био јачи и већи, да ли као храбри и енергични војсковођа, или као

92

Књига II

пАШ НАЈВЕЋИ КРАЉ