Tuberkuloza i alkoholizam s gledišta narodnoga prosvećivanja i zdravlja : predavanje Sv. M. Markovića držano na XI kongresu Srpskih Zemljoradničkih Zadruga u Pirotu 1906 godine
5 ћу се трудити да вам докажем да претерано пиће шкоди и да ће по свој прилици и овим бројевима, у овом великом броју неспособних војника, лежати узрок у оној грдној количини ракије, која се производи и попије у нашем народу.
Ако отворите државну статистику која све тачно бележи онда ћете наћи, да се у Србији годишње производи ракије у вредности 15,569.779 дин. Ова цифра обухвата све врсте ракија: шумадијску шљивовицу, комовицу, препеченицу итд. Нећу потанко објашњавати колико се од појединих врста ракије производи, колико по селима, а колико по варошима, главно је да се толика количина ракије у Србији годшиње попије. Овој количини ракије има да се лода 1,910.184 динара за пиво, што свега износи !7,479.963 дин. Дакле, то значи да се у Србији попије годишње које ракије а које пива округло 17', милиона динара"). И сасвим мирно ми сваке године толико попијемо; свака влада која долази на управу земље препоручује штедњу, а ми непрестано пијемо и узимамо паре на зајам од других људи!
Добро уочито овај број 17'/, милиона динара и с друге тачке гледишта осврните се на то да ли јен колико је пиће корисно и потребно за здравље и да ли се бев њега може или не може бити. У томе лежи сва тајна и објашњење. Ако би мало дете које се роди хранили ракијом то би дете угинуло повле 7—8 дана; јасна је ствар дакле да детету не годи ракија. Ви ћете рећи па ми нисмо деца, али као што је знано од почетка, до краја живота човеку је потребно: сунце, ваздух, храна ; човек не може брстити лишће, њему је потребна храна за његово тело. Према томе кад се зна да један човек не може издржати ни 5—-6 дана да живи о ракији него му је потребан хлебац, месо, биљна храна, млеко, вода, онда настаје питање шта ради та ракија,
#) 0 вину нисам у статистици нашао података.