Učitelj

ГА

о

друштвене стране. Што се тиче интелек- | туалне стране, тује на првом месту дечијим листовима счадаћа: да доноси одабране, ваљане и популарно написане чланке који би дечијем духу били што приступачнији и сватљивији; јер ствари се памте у онодико, у колико се појме; што се боље појме боље ће се и разумети. У томе се и огледа ваљаност дечијег листа. У дечијем листу ваља износити оно, што је ва истини основано; упућивати читаоце на појаве природне, и њих просто излагати како би се ученици што јаче будили на размишљање и т.д. У колико ко ова педатошка и пшфхолошка правила буде боље познавао у толико ће бољи успех у раду постигнути, а тиме неће читаоци губити време узалуд, него ће сваким тренутком имати двоструке користи: бистрење ума и добијање практичног знања.

Из овога што смо довде казали, излази јасно то : Издавати дочији лист, није тако лак посао, како многи мисле. Пре свега издавалац (главни сарадник) треба не само да је педагог него и ваљан психолог, јер правило педагошко, вели: све у своје време и на своме месту, а то се не може знати док се пе знају бар главнији основи психологије. Покретач дечијег листа мора скроз и скроз да позна дух дечији својих читалаца — и према томе удешавати сав свој рад. Али многи ће рећи то је много и сувише; сви тражите немогућности. Јест и ми кажемо, да је ово тешко и баш зато и тражи се овде ваљана спрема и ми смо утврдо убеђени, да је лакше иадавати ма који други лист него дечији, ако се мисли њиме истинска корист допринети. За овакав посао само је способан какав чика Стева, какав чика Јова, Миодраговић и њима подобни, Све је ово имао на уму чика Стева кад је покренуо свога, „Радована“, који је за кратко време

свога излажења доста светлих успомена оставио, да се и данас врло радом са великим задовољством чита Престанвом његовим појавио се је лист „Дечији пријатељ“ који је такође својим језгровитим материјалом и лакимјезиком, давао деци здраве и реалне хране. Исте околности који обуставиле „Радована“ обуставише и Дечијег пријатеља! Место њих јавише се најпре „Голуб,“ доцнијеи „Невен.“ Ценећи њихову садржину којом су до сада полазили своје младе читаоце, са малим изузетком. можемо рећи да су бар приближно одговорили намењеној цељи, ма да се затс немогу похвалити одзивом претплатника, Па преко свега тога, опет се нађоше неки дечији пријатељи, који сигурно држећи да „Голуб“ и „Невен“ иду странпутицом, ла не одговарају позиву свом латише се сами да ту празнину попуне, да пођу бољим путем. И роди се на свет „српче«“ да својим радовима у младежи негује све врлине, које ће их красити као будуће чланове великог друштва.

Нама не само дужност но и позив налаже да појав ове врсте не пропустимо онако без критике, кад имамо на уму а и знамо да „Српче“ радом својим хоће да пушта,

"жилице у најнежније биљке друштвене

— у младеж; хоће да их или благороди, или паравитира а нама је овим цељ да гледамо ако је рад добар да се калам што боље прими. иначе да режемо жиле паразиту. Од темеља зависи хоћели Уграда бити дуга века Од младежи зависи какво ће бити будуће друштво, што се боље буде неговало то време живота — (младеж), биће боље, јаче и племенитије лруштво. Ето то нас је руководило да о „Српчету прговоримо а пикаква слава и сујета или да омаловажимо главне сараднике његове, као што ће посигурно „дечији пријатељи мислити. · (СВРШИЋЕ СЕ)

ОДГОВОРИ.

Тећица,. Примили смо 2. д. | Јагодина. ПЏримили смо 21. и 50. пр. Рам. Примили смо 2. д. | В. Ужице. Примили смо 24. дин.

Т. Д. Н. Чачак. Џримили смо 8 дин. |

Т.Ј, Б. Д. Милановац. Свега је до сада примљено | 32. динара. Само кад шаље сеновац за упис и улог у чланство, онда се поштарина, плаћа дружинским новцем.

МА М ЕРАЈВ. РАМЕ Г. Ф.

Т. М. К. Ивањица. Примили смо 4. д. претплате

| ва читаоницу.

Т. М. Н. Конопница. ГПримили смо од. г. Ју-

| товића за вас 4. дин. претплате.

Г-ђици 0. П. Крупањ, ПШримили смо 4. дин. претплате. Т. М. Д. Б. Љешњица. Примили смо 8. дин. прет-

· плате за двојицу.

ОДГОВОРНИ УРЕДНИК: Н. Р. Поповић, учитељ.

ШТАМПАНО У ДРЖАВНОЈ ШТАМПАРИЈИ.