Učitelj

495

и леца. Тим начином проналазили би се

бољи начини за предавање и тако би школа добила у томе, што би јој успех бивао све бољи, учитељ у томе, што би лакше постизао тај успех, а деци опет вајда би била у томе, што би их учитељ мање м)чио учећи их. Елем вајда је очевадна. И зато ја предлажем учитељима и учитељицама да од сад преко учитеља покрећу разна питања, и да на покренута питања исказују своја мишлења. |

То је мој предлог (не велим баш ори-

гиналан мој) а да ли је ово умесно и по-

· требно, то нека кажу браћа учитељи. Но ја

| |

би волео да ми сви учитељи и учитељке кажу да ово није потребно и нужно да се у „Учитељу“ расправља, него да кажу:е па добро је, потребно је, оћемо, ит. д, а овамо нико да не пише о оваквим стварима. Није довољно само одобравати, него ин радити, то је стара истина.

Уредништво „Учитеља“ пак молим да и оваковим стварима од сад даје места у листу.

КЕ К.

о пи ——————

МТ САСТАНАК

Држан 2191 82 год. у Београду почетак у 8 часова пре подне.

Пошто је прочитан записник прошлог састанка и пошто су учињене неке примедбе на записник прошлог састанка, прелази се на бирање главног одбора, и то прво редакционог одбора. — Гласање је било поименично, и бише изабрани већином гласова :

1, Никола Поповић

2. Милош Велипки . Јованка Милићевићева Џетар Никетић . Петар Марковић

После свршеног избора редакционог одбора, састанак је закључен, и цела скупшт.. отишла је на парастос пок. Јовану Гавриловићу и Петру Карићу, првом управнику уч. школе који му приредили чланови прве учит. скупштине.

После подне почет. у 8 часа.

Биран је даље главни одбор и то административно одељење. Гласање је било такође поименично и изабрани су из Београда :

1, Јован Југовић

2. Стојан Ђурђевић

8, Петар Рајчић 4, Лазар Зарић 5, Милева Михаиловићева

Из унутрашњости : 1, Љуба Миладиновић, 2. Владисав Кнежевић

3. Јанко Кара-Матић

4. Сима Милојевић

5, Милоје Петровић

| Дато је У, часа одмора.

После одмора потпреведн. предлаже да се изаберу двојица који ће да упитају за пристанак изабране чланове главн, одбора. Скупштина усваја предлог.

Даље је решено да је стара управа дужна најдаље у року од месец дана ла преда рачуне са осталом имовином новом главном одбору и да биланс рачуна штампа у „Учитељу.“ За тим је решена на предлог г. М, Петровића да је главно и да разашље свима учитељима и учитељицама.

Јанко Кара-Матић предлаже да уђеу запненик, као решење скупштинско пошто у правилима нигде изрично није казано: да чланови главног одбора морају долазити на скупштину. — Прима се.

Председник саошитава молбу г. Министра Финан. да је вољан да пошаље једног свог човека, који ће држати предавање о Филоксери.