Učitelj

И.

ОТИШ У ВУ.

(Предавање из опште историје, у ТУ. разреду основне школе.)

Како се зове ово наше местор А овај | ратуна 2 (Од рођења Христова). Као што

округ, у коме је наша варош (или село)» Има ли у Србији још таквих округа 2 Дед поброј неколико! Сви ти окрузи, кад се

заједно узму, састављају једну земљу, једну.

државу, која се зове Србија. Сав овај народ, што живи у Србији, управља се по једним истим законима и има једног владаоца ; и због тога је Србија једна држава за, себе. Кажи ти је ли Србија округ, или друго што 2 (није округ, него је држава) А по чему то знаш, да је Србија држава (По томе, што се сав народ у Србији управља једним истим законима“, и што има једног владаоца).

Нађи Србију на мапи! Како се зову ове друге државе, што су око Србије» Како ова . . .. ова. . . . (показивати па мапи) 2 У ком су делу света све те државер (у Јевропи). Покажи овде на мапи: која се страна зове северна, јужна, западна, источна !

На југу Јевропе, а ближе истоку — ево овде (показати) —- има једна земља, која је, као што и сами видите, са свију страна опкољена водом, морем, само с једне стране није. Како се таква замља зове (Полуострво). Ово се полуострво зове Грчка '). Овде (показивати на мапи), у овом доњем дблу Грчке, има један као округ, који се зове Лакедомон. У том је округу, ево овде, варош Шпарта. Тојеу Лакедемону најглавнија варош, од прилике као код нас што су окружне вароши. Људи, што у Шпарти живе, зову се -- по месту те вароши — Шпартанци. (Пропитати о свему овом).

Ви на вашим прописима пишете 1888-ћа год. А да ли знате од кад се та година,

5) Ове речи, деци непознате, ваља исписивати на табли, и чешће их понављати, како би лакше биле запамћене.

видите, од како се Христос родио има 18 векова (по сто година), и ми живимо сад у 19-том веку (већ су прошле 82 год. од тог 19-тог века). А то значи ово: да је сваки ваш деда и прамдеда живео по један век, то од рођења Христова па до сада би сваки вмали више од 18 дедова, прамдеда и чукундеда, који су један другог смењивали, и од којих је сваки живео бар по сто година. Ето то значи 18 векова -— време, које је прошло од рођења Христова до данас.

Али овде, у овој замљи, Грци су живели још много пре, но што се Христос родио. На 15 векова пре Христова рођења — а од тог времена до данас има више од 98 века — нападне један други народ на Грчку. Народ је тај био из ове (показати на мапи) земље, која је на северу од Грчке, и која се зове Тесалија. Тај народ, који се звао Дорјани или Дорци, покори Шпартанце. И од то доба, Дорци су били господари, а Шпартанци робови. Они су више пута покушавали да се ослободе, отму, али. нису могли ништа да учине — још су их више мучили. Дорци су само седели, јели и пили готово, и уживали; а Шпартанци су све за њих морали да раде. Господари су се кварили од великог уживања и раскошлука, и од грдне богаштрне, и од беснила већ нису знали шта да раде; а робови су опет више пута умирали од глади. Због тога су често бивале крађе, отимања, свађе, немири, буне и т. д. Испричај то ти ! (Тропитивање).

Сад се у Шпарти јави један човек звао се Ликурго — који науми да ослободи робове, и да у целој земљи заведе ред. Због тога он за своју земљу напише законе, по којима су морали да се управљају и чиновници, и богати, и сиромаси, и сви. И ето о томе Ликургу, и 0 тим његовим законима, сад ћу да вам причам.