Učitelj

БРОЈ 32.

4

4

У. БЕОГРАДУ 10. НОВЕМБАР 1883

о ГОДИНА П.

ПИ АЛ | УЧИТЕЉСКОГ УДРУЖЕЊА ЗА ОБРАЗОВАЊЕ И ВАСПИТАЊЕ

ВЛАСНИК МИ ИЗДАВАЛАЦ

ИЗЛАЗИ ТРИПУТ МЕСЕЧНО : 1. 10. 20. Цена је листу: ЗА ЧЛАНОВЕ УЧИТ. удРуЖЕЊА ГОДИШЊЕ 5 ДИНАРА; ЗА ПРЕТПЛАТНИКЕ ИЗ СРВИЈЕ, КОЈИ НИСУ ЧЛАНОВИ УЧИТ. УДРУЖЕЊА, 10 ДИНАРА ГОДИШЊЕ; А ЗА ПРЕТИЛаТНИКЕ ИЗ СТРАНИХ ЗЕМАЉА — 5 ФОР. ГОДИШЊЕ.

, УЧИТЕЉСКО УДРУЖЕЊЕ

Удружење је снага Учитељ је душа школи

ПРЕТПЛАТА СЕ ШАЉЕ >» ГЛАВНОМ ОДБОРУ УЧИТЕЉ-

ског УДРУЖЕЊА» у Београду. Рукописи сЕ ШАЉУ

—_ У ПЛАЋЕНИМ ПИСМИМА — УГЕДНИШТВУ УЧИТЕЉА,» Добричина улица бр. 96

Рукописи СЕ НЕ ВРАЋАЈУ.

Круг Учитељев.

У претпрошломе броју ми смо рекли, | практичне вредноће крије у њој. Без

да ћемо у једном од идућих бројева донети један опширнији рад о томе какав „Учитељ“ у опште треба да буде као чисто просветни лист, и каке радове он жели од својих сарадника и пријатеља. То своје обећање да извршимо сад.

И ако знамо да је ово управо узалудан лосао, јер „Учитељ“ ће и даље бити онаки и вредити онолико, коликом порцијом знања и вредноће буду располагали његови сарадници, па ма кака се упуства и планови прописивали, опет сматрамо за дужност да ово учинимо, те не би ли само онолико допринели бољитку његовом, колико је ону опште могућан. Богатство Србије и благостање њено јесте и биће на век

рашћења интелигенције, без увећавања практичне вредноће у њој, никад је не можете ни за један ступањ подићи у богаству више. И „Учитељево“ богаство и вредност зависи и зависиће на век од оне просечне умне спреме и снаге оних, који узму удела на његовом животу. И док је она плста, иста ће му и вредност његова остати. Па шта је нама вајда писати програме и упутства, какав он треба да буде, кад ће он опет бити онаки, каки мора да буде према оној просечној спреми његових сарадника % Одиста мала, и врло мала, и то признајемо напред.

Друга је тешкоћа: како „Учитељ“ да обележи правац свога рада и круг

онолико, колико се интелигенције и | свој у данашњим овако бурним поли-