Učitelj

У Београду 1 Маја 1886

ГОДИНА 7.

одати.

. је

Јуитељеког |Д

Излази три пут месечно:

ПРЕТШЛАТА ШАЉЕ СЕ УРЕДНИШТВУ „Учитељ<-А, ВАСИНА

«о 1, 10 и 20. Цена је дисту: ЗА годину 10 дин. ЗА #+ ул. БР. 4. Рукопиби бЕ ШАЉУ У ПЛАЋЕНОМ ПИСМУ.

по године 5 дин. ЗА СТРАНЕ ЗЕМЉЕ 12 ФРАНАКА

ве

Рукописи СЕ НЕ ВРАЋАЈУ.

УДРУЖЕЊЕ ЈЕ СНАГА Учитељ ЈЕ ДУША школи

ГРУПИСАЊЕ ШКОЛСКИХ ОПШТИНА.

ан

Г. Михаило Банић, ревизор за округ смедеревски за 1884-5 школску годину, напоменуо је у извешћу, поднетом г. Министру ПШросвете, да треба да се групишу и школске општине, се политичке општине групишу по новоме закону.

као што

Он је ову своју напомену изложио у пет тачака , где је казао у кратко користи, које би се отуда имале.

Да потпомогнемо ову жељу.

— Познато је свима радницима на просветноме пољу, а тако и другима, да се данас почело збиљски водити рачуна # 0 основној школи, што пре неколико година није било. Данас основна, школа има доста и својих ваљаних радника. То јој признају готово сви њени прегледачи и надзорници. Радници њени труде се, надмећу и утркују се, ко ће више и ко боље урадити на томе пољу.

Они што год буду знали, што год буде ко ново научио, било теорично, било практично, одмах достављају један другоме, или приватно преко писама, или јавно преко листова, те да свуда буде приближно једнака радња у настави. Без свакога поговора, данас основна школа код нас напредује. Њени радници запели су да је изведу на правилан и темељан пут.

Новим законом у основној школи учи-, њене су грдне промене у свему, и то све у корист напретка; за то можемо рећи, даје закон добар. Њиме не само што је измењен распоред, план и програм наставних предмета, него је и сама школа подигнута на неку висину. Дат је и основној школи неки облик државне установе ; и она је добила неку управу; и она сачињава неку малу корпорацију; и о њој се сада више води рачуна као и о другим заводима.