Učitelj

4

пуобије облик суда у који је ухваћено. Ово објаснити : како то добије облик суда.

УП. Ливеко гвожђе. Кад се руда гвожђа, камени угаљ и белутак наслагано једно па друго у земљ. пећи за топљење гвожђа, направљеној, као што смо мало час показали, онда оно, што се растопи и што ми ухватимо у судове зове се ливено гвожђе, п оно се на тај начин добија. Ово је гвожђе веома крто и чим се усија и почне ковати оно прска у комаде, и за то од њега не могу да се кују разне ствари.

УШ. Ковно гвожђе. Од ливеног гвожђа прави се једно друго гвожђе, од којега се могу ковати разне ствари и разни алати. То гвожђе прави се од ливеног гвожђа овако :

Узме се оно дивено гвожђе, које смо у равне судове ухватили, па га иситнимо у комаде, а то лако учинимо, јер је, као што смо казали, ливено гвожђе врло крто. Ти комади метну се у једну пећ, те се и по други пут растопе. Тако растопљено гвожђе ухвати се помоћу славина у разне судове у којима се вагдо водом охлади и по том стврдне. После овога опет се истуче у комаде и мете у казане, те се по трећи пут растопи и при том меша моткама, све дотле, докле год се не почне да развлачи, као у неке конце. Кад се мешањем и топљењем дотле дотера, онда се вади из казана и слупа у неке плоче, од који се још док су вруће помоћу маљева праве полуге, које се разносе по целој земљи, којих и по нашим дућанима има, и од којих је једна полуга и ова пред нама. Од тих тако добивених полуга кују се разне гвоздене ствари и алати. Ово гвожђе, које се овако добија зове се ковно гвожђе. Оно је врло жилаво и витко, те се за то и могу од њега лако ковати разне потребне нам ствари, и разноврсни алати.

Пропитивање: Од чега је ова пећр...

— Од гвожђа. — Побројте ми свако по неколико ствари, које су од гвожђар... -— итд. Још некур... — Јошт... — Како

се гвожђе лрукче зовер... — Кељезо. —

Од кул ми добијамо гвожђе... — Какво је то гвожђе, што га ми из земље добијамо 2... — Како се зове онај минерал, из кога се одваја гвожђег... — Руда гвожђа. — У којим се државама понајвише израђује твожђер.. — Из којих га држава ми у Србију доносиморг... — Да ли су људи од вајкада знади за гвожђе... Од чега су правили алате и друге оштре ствари, док нису знали за гвожђег,.. Јесу ли им ти алати били постојаниг... = Како су људи први пут пронашли гвожђе Р... — Како се данас добија гвожђе 2... — Шта се у те пећи још меће осем руде гвожђа 7... — Какве су те пећи... Шта има на дну њиховом... — На што су те славине пећир... — Шта радимо пошто се гвожђе из руде растолиР... Шта бива са тим гвожђем што смо га ухватили у судовер... — Какав је облик добило 2... — Шта је то ливено гвожђе 2 Како се опо добија 2... — Какво је оно2.. — може ли се што ковати од ливеног гвожђа 7... — да што не можег... Како се прави ковно гвожђер,.. — Од чега се, дакле, оно прави 2... — Какво је ковно гвожђе 2... — Може ли се оно ковати 7... — А које се гвожђе не може ковати 2... За што оно не може, а ковно може 2... Шта, се кује од ковног грожђа 2...

1Х. Метеорско и магнетско гвожђе. Осим руде гвожђа, ливеног гвожђа и ков ног гвожђа, има једно гвожђе, које из ваздуха. (са планета) у виду звезда, у великој светлости и праску на земљу пада. То гвожђе, које се из метеора добија, зове се метеорско гвожђе. Ово гвожђе пада у комадима од разне а често и од огромне ведичине. Један је комад таквог гвожђа пао близу Загреба од 30 ока; у Ческој од 85 ока; у Америци, земљи далекој од нас, од 100.000 ока. И то је највећи комад метесрског гвожђа, што је до сад пао. Осим метеорског гвожђа има још једно, што се зове магнетско гвожђе, које је црне боје п већином зрнастог склопа. Ово гвожђе одликује се тиме. што к себи привлачи маг-