Učitelj

како би себи, без гвожђа, још много што шта неопходно потребног за живот набавили! Све то сведочи, да би ми веома тешко живели, ди није гвожђа, и да је гвожђе од врло велике важности по наш живот. Замислите само колико би се мучили док би и најтање дрво осекли без гвоздене секире2! Колике би муке видели, и колико времена прошло, док би п најмању колибу направили без гвозденог алата, а палатеи здања да пи не помињем '!

Колико смо у добити од гвожђа само тиме, што смо помоћу њега направили жељезнице чијим смо пругама целу земљину куглу изукрштали, којима се прелазе простори за сатове и дане, што су се пре прелизили једва за недеље и читаве месецер! Човек је помоћу гвожђа с једне, и два најдивљачнија међусобна непријатеља: ватре и воде с друге стране, створио разне машине, које хиљадама људски и животињски снага 84мењују: у предењу, ткању, ковању, шивењу и тако даље, ит. д. човек је помоћу гвожђа. и др. упрегао ветар, те му окреће воденице ваљалице и т. д. Човек је помоћу гвожђа савладао муњу и гром, одбио их да му не чине несреће; и у опште мноте природне силе, као највеће своје непријатеље обратио је у своје пајревносније помагаче у раду Човек је помоћу гвожђа и постао у велико господар природе.

Пропитивање. Осим руде гвожђа кованог гвожђа и ливеног гвожђа, каквог још гвожђа, има 2 — Откуд нам то још метеорско гвожђа, — Пада ли у већим комадима7.. — Осим метеорског, има ли још каквог гвожђа У... — Какво је то магнетско гвожђер..., Каквог је склопаг,. — Како утиче на магнетсњу иглу!.. — Како се добија челик;.. — Шта буде од њега кад се мете у ватру“. — Шта је то каљење»;.. — Где још има гвожђа, осем у земљи... — Осем убиљу“.. — Осем у ин — Што је Брв црвена 2.. — Шта је онај човек радио са женом >. — Штог. — Шта је то гвожђана рђаг. — Кад она „навата“ гвожђе 7.. Је ли 4 кове — Како се то другче каже. — Шта је то магнетска иглар. Како њени крајеви увек стоје. — Може !

| | | а

ли она још од чега да се прави 2. — Шта је то компас или бусола .. — Што нам она треба 2.

Има ли овде што год направљено од гвожђар, — Још. — Шта се прави помоћу гвожђа 2 — Има ли што на нама, а да није направљено помоћу гвожђа 2 — Чиме је то прављенор. — Шта нма још направљено од гвожђар — А шта има направљено помоћу гвожђа» Шта има од гвожђа у кући — У подруму2 — Ко зна још што да наброји што је од гвожђа 2 — Шта, има овде у школи што је од гвожђа — Шта је оно

што плови по мору и по великим рекамар. __ Има ли на лађи што од гвожђа 2 — Где још има што од гвожђа г — Јошр — Ит,д.

Према свему овоме, што смо до сад рели да ли нам је мотребно гвожђе» — Јест, потребно нам је. „Веле да је злато цар

. СВИХ метала, Нека нестане на земљи злата,

— ни један врабац неће погинути. Али одузмите човечанству гвожђе, — па сте му обуставили сву његову радљивост. Гвожђе је застушник и творац људске радње,“

У пределима где има доста злата, одмара се радња уступајући своје место беди и невољи: а у земљама где је доста гвожђа, развија се радња индустрија, трговине и богатство“, рекао је један човек.")

ХУТ. Једно проклество на твожђу. Поред свију ових благодети, које имамо од гвожђа, | поред свију ових добрих страна. рвожђа, које смо побројади; поред оволиких „ блатослова“ на гвожђу — постоји и једна. рђава, страна гвожђа, постоји и једно велико »проклетство“ — а то је, што је човек од овако благословеног метала — кова, направио смртоносно оружје: пушку, сабљу, мач, топ, ит, д., којим убија људе, створове себи равне. Пожелимо, да. се што пре и ово проклететво скине са гвожђа, а то ће бити онда, кад људи престану један другог мрзети и убијати, и кад на другог за свог брата сматрали.

Општа репетиција целог предавања.

1) Види књигу «у пољу иу шуми", од

покојног Гаје М. Матића. 1879 гол. у Београду.

ЛАЛУЊИ ЛАД. =