Učitelj

571

лица, па веди, да он нија никако за. то да се дозволи појединим општинама да се одвајају из среског савеза. То би чиниле оне општине, које су богате и јаке, или би то чиниле поједине општине из других каквих себичних интереса, а то не треба дозволити. Кад се општине једноге среза склопе у савез ради својих школа, нека и остану сложне у тој заједници.

Шреседник Ј. Кара- Матић одсудно је противан да све школе буду среске. Шримећава, да се у скупштини не разликују основне школе од стручних школа, за које и он, мисди, да би требало, да буду среске. Ва основне школе искључиво је, да буду о1штинеке, а држава општину да руководи саветом. Имало би разлога говорити о среским управама, о срезу ит д. онда кад би све то било уређено по начелу самоуправном, а садашње уређење је — вели — само бледа,

сенка од свега тога. Он је за то, да држава, |

добије веће право контроле над општивама. Да општинске школе нису хрђаве, и да их општина може издржаваљи, цитира говор журналисте Лавлеа, како је он, путујући по источној Румелији по свима селима опазио по једно красно здање, у коме је осн. школа. И код нас би то тако могло да буде за то је, да осн. школе буду општинске. Мишљења је, да треба донети овакву резолуцију; Основне школе да буду општинске као и до сада. Да се препоручи 2. маниетру, да нареди да се израде до 10—15 разних планова по којима би се подизале школе према броју ђака у општинама. Ако поједине општине нису у стању да сазидају школу, да им држава помогне.

Преседник. Колико сам мотао увидети, има разних резолуција, но смислим да је у реду, да ставим на. решење скупштини резодуцију, која је у пројекту.

Путниковић хоће, да се из више резолуција пзвади једна општа.

Преседник. Даје '„ часа одмора. После одмора.

Преседњик. Ставља на решење Резолуцију из пројекта мањире. (вичу: поставите одређено питање).

Преседник. Ко је за резолуцију из пројекта мањине нека седи, а ко је против, нека устане. Веђива устаје. (Вичу: већина је седела, тражимо поименично гласање).

Преседник. Молим вас, господо, да окренем питање. Ко је за резолуцију из пројекта мањине нека устане, а ко је против нека седи. Већина седи. (вичу: није, већина устаје хоћемо поименично гласање).

Преседик. Господо! По што је заиста важно питање, то и по пословнику стоји, да у важним питањима треба да буде пон| менично гласање, (вичу: тако је). то да се ово питање реши поименичним гласањем,

гр, Секретари нека бележе гласове.

Настаје поименично гласање.

Преседник. Отлашујем, да је резолуција, | по пројекту мањине с 54 противу 65 гласова одбачена.

ЏШреседник. Има још две главне резодуције, но Њи ћу ставити на гласање идућег састанка, пошто је сада већ доцкан.

(С овим је састанак у 6 часова у вече

| закључен. | Председник, | Јанко Кара-Матић. Потпредседник, _ Милоје Петровић. Секретари :

Мих. М. Стевановић , Н. М. Чолаковић, Лепосава Мишићева,

Није читан овај записн. у ТУ. учитељске скупштини, али је тачан. Урош Благојавић.

Х САСТАНАЋ ДРЖАН 7. АВГ. У 9 ЧАСОВА ПРЕ ПОДНЕ.

ПРЕДСЕДАВАО а Јанко Кара-Матић.

Председник отвара састанак и вели на реду је читање записника УШ састанка.

Секретар Илија Радосављевић чита запиеник. После свршеног читања председник пита: Има ли који што да примети на, овај записник. -