Učitelj

578

редакционог одбора више тшпекулативан. | с тога, што је одиста, само то питањб „о ре-

Он је за предлог Пантићев,

Лазаревића Орета вели да није право толике дужности да намећемо људима.

Рашковић Мтијанло ивтледа ми, да неви хоће навлаш да нас море неким предлозима. Не треба више говорити о овоме. Он је за предлог Пантићев и изв. одбора.

Јован «Јовановић је за мишљење извештајног одбора.

Шутниковић вели: пребацује нам се да хоћемо да узмемо лист — ми само хоћемо његов опстанак да осигурамо.

Шреседннк вели доста је говорено. Ко је за мишљење већиве нека, седи, а ко је противан нека. устане. Већина седи.

Преседник вели да је на реду да се гласа, о резолуцијама реорганизације. Ставља, на гласање Путниковићеву резолуцију и она. би одбијена, за тим ставља своју резолуцију и она би одбијена; најзад ставља на, гласање резолуцију г. Панте Манојловића, но и она би одбијена.

После одмора.

Председник, како се многи чланови разилазе кућама и може да наступи случај да немамо довољно чланова за бирање главног одбора то предлаже да се изабере главни одбор и кандидује: Срећка Ђурића, Николу Поповића и Љубисава Јовановића, да се договоре о кандидацији.

— Одмор —

После одмора председник вели да су изабрата господа спремила ову кандидацију. 1. Николу Поповића, 2. Димитрија Путни_ ковића: 8. Филипа Видаковића, 4. Благоја, Недића, 5. Јована Д. Јовановића, 6. Радула Вељовића, 7. Мијанла М, Протића, 8. Станку Глишићеву, 9. Косту Петровића, 10. Савку. Радичевићеву. Из унутрашњости : 11. Јанка Кара-Матића, 12. Стеву Николића, 13. Михаила Отевановића, 14. Николу Чолавовића, 15. Милоја Петровића. Преседник пита скупштину прима ли ову кадидацију — скупштина прима. Председник Кара- Матић. Господо, ми се разилазимо. Оно ради чега смо највише дошли ни смо могли свршити до краја и то

организацији оси. школа“ колико по себи важно у толико -- ако не више — опширно — а и због познатих вам техничких тешкоћа доцкан је на решење изнето. Ну ипак ми смо прилично опет урадили и што је најглавније ми смо се за једно највеће школско питање ангажовали и ушли у њ. Сад остаје главноме одбору, да то питање што боље разради и припреми — аконе у целини а оно у колико се више може — и изнесе пред пету учитељску скупштину.

На завршетку мислим, да ћу погодити жељу своју ако у име целе скупштине изјавим благодарност г. министру просвете, што нас је својом посетом удостојио; госп. министру грађевине што је наредио, да нам је на жељезници да бесплатан подвоз; ректору велике школе, за уступљени локал за држање скупштине; општини београдској за укавану помоћ; управи краљевско срт. народног позоришта за држану преставу; главној дирекцији паробродског друштва за смањену цену, који су путовали водом; комесару Павлу Стевановићу за његово законско држање; директору за експлоатацију пруге Ниш — Врања и Пирот; и господину Пери Периновићу овд. пчелару, који је имао доброту показати нам сво) угледни кованлук; и најпосле свима гостима, који су се инте-

. ресовали учит. скуп. и на састанке долазили.

Сматрам за неодољиву дужност, да при закључку ове скушитине изјавим скупштини благодарност на поверењу, како у име моје тако и у име подпредседника и целог часништва. Са жељом, да идућа пета скупштина буде још многобројније посећана и да јој рад буде користан и обилат закључујем састанке четврте учит. скупштине.

Секретари ; Илија Радосављевић, Рад, Вељовић, Председник : Јанко Кара-Матић.

Потпреседник : Милоје Петровић. Није чита овај записник у ТУ. учитељској сњупштини, али је тачан. Урош Благојевић.

а нр— ава