Učitelj

ПРЕДА ВАН

УЛ 25 ДА АРА НА РАТА А АИ АВА АНА Пил ПАКИ ДАНИ КАСНИ ПИЈА И И АИ

КРАЉЕВИНА ДАЛМАЦИЈА

—оваљаљанн–

Положај, границе и величина. На западној страни до Босне и Херцеговине је Српска, земља која се зове Краљевина Далмација. Далмација је на северу до Хрватске, на истоку до Босне, Херцеговине и Црне Горе, на југу до Црне Горе и на западу до Јадранског или Сињег мора. По облику личи на језик са окренутим уваним врхом ка. Црној Гори. У овим границама Далмација је нешто мало већа од Црне Горе и има 13 х четвртасти кил. метара.

Планине, Далмација је врло кршевита земља као и Црна Гора. Знатније су планине у њој: Велебит — на граници Хрватске и Далмације, Динара и Пролог — на граници Босне и Далмације. Као засебне унутрашње планине су : Биокова, Мосар и Овилаја — у средњој, и Орјен — у јужној Далмацији. Планине су по саставу кречне, висови су махом завршкасти, неки обрасли шумом а неки голи без шума. —

Реке, море, заливи и острва. Кроз Далмацију протичу неколико река, све су врло кратке мале и лети пресушују све, сем Неретве. Знатније су:

Зрмања мала кратка и плитка речица. Извире у Хрватској испод Велебита, утиче у Морлачки залив у Јадранском мору.

Крка. извире испод Динаре, тече кроз врло брдовити крај. Комећи се прзко планинских гудура, прави до ушћа неки 5 водопада — слапова. Повише вароши Шибеника разлива се у Прокљанско језеро и близу исте вароши улива се у Јадранско море.

Цетина, и она извире испод Динаре, тече право на југ и код Омиша улива се у Јадранско море.

Неретва херцеговачка река доњим током протиче кров Далмацију. При ушћу се разлива, на неколико рукава, прави неретвански залив и улива се у Јадранско море.

«УЧИТЕЉ» 20(4)