Učitelj

64

Напиши и изради, и овај задатак:

Дужина једне улице износи 74:95 метара, а дужина друге улице износм за 19:27 метара више од прве; колика је дужина, друге улице; — Колика је дужина обеју улица2.

Неки трговац заради једнога месеца 846:85 динара, другог месеца заради 991:95 динара, трећег месеца заради 1060:35 динара, а четвртог месеца заради 756:30 дпнара. Колико је свега новаца за четири месеца тај трговац зарадиог — Израчунај то на табли!

Како се сабирају десетни бројеви 2

Десетни се бројеви сабирају готово као и цели бројеви, само треба пазити да се сабирају целине са целинама; десетни делови — места са десетним; стоти са стотим; хиљадити са хиљадитим деловима и Тт. д.

При писању десетних бројева треба пазити да целине дођу под целине, десетна тачка под десетну; десетни делови под десетне; стоти под стоте и т. д. — делове.

Како се сабирају десетни бројевиг Шта треба пазити при писању десетних бројеваг — Понови и ти!

Ако у десетним деловима изађе више од једне целине, онда, се целине пренесу у целине, а мањи делови од целине пишу се у десетне делове.

Понови ово што сам казао( — Понови ти! — Кажи ми један пример где ће у десетним деловима изаћи више од једне целине; [6:8 и 2:7, јесу: 9:5).

Тако исто ако буде у стотим, хиљадитим и тако даље — деловима десет или више од десет, онда се вишак и цело преноси у веће делове.

Понови ово што рекох! — Кажи ти! — Кажи један пример где ће стоти делови изнети десет или више од десет! — [1:67 и 2'45).