Učitelj

разред а који не, Јавља им се колико се распуштају и у колико шта да раде за то време код куће и т. д.

_ Кад се све то по досадањем обичају врши пред децом, то мислим не би ниу колико променило тај ред. но би га још и увеличао, кад би се наредило или казало, да је тога дана дужан доћи у школу и сваки родитељ односно старалац ђачки, да ту чују сами из уста учитељевих: да ли му је ђак прешао или није, докле му је ђак распуштен; на што да пази за то време код ђака, шта да му набави и т. д. Том приликом председник одбора са учитељем заказаће сваком родитељу, да поменутог дана сваки ђака пошље у школу. и скренутп им пажњу и на то, да ће му изостајање ђака повлачити и кривицу, која се има извршити мо зак. о осн. шк. А ако би био случај болести, да се учитељ о томе на време извести.

За време одмора ђачког, сваки је учитељ (управитељ) дужан пописати дораслу децу за школу 6 одбором. Но при том упису да му је свагда дужност, да тачно забележи како име ђака тако и родитеља пи улицу у

којој станује, а по селима крај, где му је кућа; да би

се на тај начи: могао у нужди ђак и потражити. Тако исто тачно извршени списак ђака оверен школ. одбо-

ром или управитељем школа, послати учитељу на даљи постунак. А и при упису ђака такођер је врло нужно

напоменути родитељу то, кад зе нужно неизоставно дете послати у школу.

Ово је по моме мишљењу најподеснији начин, на

који би се могла отклањати ова сметња у школи првих дана: по коме мислим ако се прионе, не ће се, као у по неким школама рад почињати половином Септ., па и „доцније, као што то у многим школама бива. Ки том толиком задоцњењу биће поред овог узрока још и многи други, а поглавито :