Učitelj

МИ

нити вода нити места могу бити света сама под себи, јер светост и безгрешност особине су. које само човеку припадају, Као што посвећујемо мртва места, која су била у додиру са светим човеком, исто тако и осећања често називамо моралнима о тога, што се често или стално налазе у вези с моралношћу. Тако је у обичном говору. Али оно, што се може опростити обичном свакидањем говору, не може се опростити таквом научару, као што је Спенсер.

(СОВРШИЋЕ СЕ).

КРАТКИ ГОДИШЊИ ИЗВЕШТАЈ о раду учитељског збора за варош Лесковац и околину

у 1889.-90. години.

о

Први састанак држан 8. Октобра 1889. год., на ком је изабрата нова управа: за председника, Јов. Х. Костић, за благајника Кушић, за пословођу П. Здравковићева, изабрата тројица да прегледају рачуне за прошлу под. и одређен састанак за 99. Окт.

На П. састанку држаном 29. Окт. држато је предавање у ТУ. разреду из рачуна о Интересном рачунању. По свршетку предавања. уважена је оставка председнику Костићу и изабрат Тихомир Маринковић па се приступило критиковању предавања. Збор је примио предавање као добро. ј

На ШД. састанку који је држат 12. Нов. предавао је Ђорђе Јовановић у У. разреду из Физике о изналажењу специфичне те-

-жине, После предавања прочитан је записник прошлог састанка,

који је с примедбом Биволаревића примљон. "За тим се приступило критиковању предавања Ђ. Јовановића, која је дуже трајала. После критике, на предлог неких чланова, приступило се решавању : да ли да се предавања оцењују % Већином донета је одлука, да се ! предавања критикују али да се не оцењују. За тим је Илија М. Илић изнео предлог да се установи дружинска вњижица. Збор је одредио Илића и Ђ. Јовановића да израде пројект.

На ГУ. састанку који је држан 26. Нов. предавао је Т. Маринковић у 1. разр. из Земљописа «0 смдеревском округу.“ Пасле предавања прочитан је записник пр. састанка и с примедбама М. ЂЂелошевића и Илића џримљен. За тим се приступило критиковању