Učitelj

694

19. Милорад је рђаво и пакосно дете. Чим се деца пусте на одмор, одмах он почиње једнога по једнога, другара задиркивати, тући, нападати и т. д. Учитељ који води рачуна о васпитању, одмах ће тога Милорада одвојити и казати му:

— Кад ти не умеш да се играш лепо са својим друговима, онда нећеш са њима ни ићи. Ти ћеш остајати за време одмора у школи или у другој соби или канцеларији где буде удесно. На тај начин ће Милорад осетити непријатност од своје рђаве нарави и то 0сећање довољна је казна за његово рђавство.

13. Кад сам био учитељ у Б..., видео сам да се сеоска деца много плаше гробља, вампира и вештица. По цело вече само о томе причају. Неколико пута ја сам навалице удешавао после шетања по мраку враћање преко гробља и још поред гробља одморе. Том приликом водио сам их да виде све оно што им св чинило сумњиво и страшно. И овај је лек више помогао него сви празни разговори. Деца су се у толикој мери ослободила да су смела око пола ноћи отићи свака својој кући и прећи преко гробља

14. Видео сам једну сељанку како беше пустила своје дете на доксат да по њему пуже. Кад спазих да је дете дошло близу краја, потрчах да га узмем.

— Остави га, остави — рече ми детиња мати. Ту оно по ваздан пуже а неће да падне. — Тада се сетих своје пелагошке погрешке. Така је погрешка и то што сваки родитељ потрчи да дигне дете чим мало падне, а. оно се онда још више дере. и ако се не би у другом случају ни јавило, јер му се допада кад има некоме да, протури мали бол под велико страдање.

Да не бих ваздан отезао са примерима, ја ћу у кратко да истакнем учитељима, друговима, главније тачке и намере овога чланчића: