Učitelj

467

вике и ларме, без прашине, без љутње учитељеве на. неред, без оних тужаба које воде своје порекло од неправилног раздавања и прикупљања писмених задатака.

Сви су ученици дакле ту и пред сваким је задатак Ако је учитељ имао времена да код своје куће или у школи прегледа и оцени све задатке, онда се изврши још само једна мала операција и ствар је готова. Има и друге врсте поправљања. Али у овоме случају, кад су већ задаци оцењени и погрешке на сваком могућем задатку црвеном оловком или мастилом исправљене, чини се овако: У овоме случају главна, је ствар, да ученици обрате своју пажњу на учињене погрешке у својим задацима. Само ће у томе случају писање писмених задатака имати велике користи по ученике.

У овоме случају, учитељ при повраћају, свију поправљених и оцењених, задатака ученицима ; задржава, два задатка. Један који је најбоље израђен, тако рећи без погрешке; и други у коме кипти безброј погрешака, а таквих се задатака. нађе у свакој школи.

Сваки ученик пред собом има свој задатак а учитељ у руци има понајгоре израђени задатак. Из њега он, кредом на школској табли, цитира све погрешке које се у задатку налази и обраћа пажњу свију уче'ника на исте погрешке и на поправке тих погрешака. После тог учињеног посла успевши да свуколику пажњу појединаца обрати на грешке учињене и на исправку; то онда износи и други задатак у коме нема погрешака, у коме су дакле избегнуте све оне погрешке, са којима | се у првом писменом задатку изобилује. Изношењем овога задатка иде се на то, да се ученицима видљиво покаже, да се пажљивошћу и трудом може да постигне успех, који наравно треба наградити, Е

Оваким поправљањем, после неколико напомена и опомена ученицима, осетиће се веома знатни успех у „самој дечијој саморадњи. Она је тим начином изведена.

»

31%